Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
Uzasadnij, że granica dolna ciągu funkcji mierzalnych jest mierzalna.
Granica dolna to \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( \inf_{k>n} f_k\right)}\). Wiemy, że dla każdego k i dla każdego zbioru mierzalnego \(\displaystyle{ A}\) mierzalny jest \(\displaystyle{ f_k^{-1}(A)}\). I co dalej?
Granica dolna to \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( \inf_{k>n} f_k\right)}\). Wiemy, że dla każdego k i dla każdego zbioru mierzalnego \(\displaystyle{ A}\) mierzalny jest \(\displaystyle{ f_k^{-1}(A)}\). I co dalej?
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
Można zapisać tak:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( \inf_{k > n} f_k \right) = \sup_{n \in \NN} \left( \inf_{k > n} f_k \right).}\)
Oznaczmy
\(\displaystyle{ g_n = \inf_{k > n} f_k.}\)
Postaraj się pokazać, że wszystkie \(\displaystyle{ g_n}\) są mierzalne.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left( \inf_{k > n} f_k \right) = \sup_{n \in \NN} \left( \inf_{k > n} f_k \right).}\)
Oznaczmy
\(\displaystyle{ g_n = \inf_{k > n} f_k.}\)
Postaraj się pokazać, że wszystkie \(\displaystyle{ g_n}\) są mierzalne.
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
\(\displaystyle{ f_n}\) to ciąg funkcji mierzalnych, więc dla każdego k mierzalna jest \(\displaystyle{ f_k}\), w szczególności dla \(\displaystyle{ k>n}\) (dla pewnego n) mierzalna jest \(\displaystyle{ f_k}\), a co z kresem dolnym? Nie wiem czy jest osiągany, więc nie wiem czy jest to funkcja mierzalna
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
To spróbuj dla dowolnego \(\displaystyle{ a \in \RR}\) zbadać
\(\displaystyle{ g^{-1} \big[ [a, \infty) \big] = \{ x \in \RR : g(x) \ge a \}.}\)
\(\displaystyle{ g^{-1} \big[ [a, \infty) \big] = \{ x \in \RR : g(x) \ge a \}.}\)
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
Pewnie chodzi o twierdzenie, które mówi tyle, że dokładnie taki zbiór jest mierzalny wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ g}\) jest mierzalna. Tylko nie wiem nic o mierzalności funkcji, ani tego zbioru. Dasiu, co robić?
- Arytmetyk
- Użytkownik

- Posty: 357
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 41 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
Można odzielnie sprawdzić że \(\displaystyle{ \inf u _{j}}\) i \(\displaystyle{ \sup u_{j}}\) gdzie \(\displaystyle{ u_{j}}\) są mierzalne. I potem skorzystać z tego że mamy tu złożenie funkcji mierzalnych.
By pokazać mierzalność supremum to zastanów się kiedy dla każdego j \(\displaystyle{ \sup u_{j} \ge a}\).
Warto to sobie narysować.
By pokazać mierzalność supremum to zastanów się kiedy dla każdego j \(\displaystyle{ \sup u_{j} \ge a}\).
Warto to sobie narysować.
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
Właśnie w tym miejscu jesteśmy i nie wiem jak to zrobić.Arytmetyk pisze:Można odzielnie sprawdzić że \(\displaystyle{ \inf u _{j}}\) i \(\displaystyle{ \sup u_{j}}\) gdzie \(\displaystyle{ u_{j}}\) są mierzalne.
W sensie równoważności? To nie wiem. A w sensie implikacji: na przykład jeśli każda wartość każdej z funkcji \(\displaystyle{ f_j}\) jest mniejsza od \(\displaystyle{ a}\).Arytmetyk pisze: By pokazać mierzalność supremum to zastanów się kiedy dla każdego j \(\displaystyle{ \sup u_{j} \ge a}\).
Jakbym wiedział jak...Arytmetyk pisze: Warto to sobie narysować.
- Arytmetyk
- Użytkownik

- Posty: 357
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 41 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
By \(\displaystyle{ \sup u_{j} \le a}\) to każda funkcja \(\displaystyle{ u_{j} \le a}\) zatem mamy \(\displaystyle{ \cap \left\{ u_{j} \le a\right\}}\)
przekrój jest tutaj po j oczywiście; więc mamy przekrój zbiorów mierzalnych
przekrój jest tutaj po j oczywiście; więc mamy przekrój zbiorów mierzalnych
- Arytmetyk
- Użytkownik

- Posty: 357
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 41 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
Tak przeliczany przekrój zbiorów mierzalnych jest mierzalny(mierzalny zbiór czyli taki który należy do sigma ciała).
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
No to chyba koniec zadania w takim razie, bo mamy, że \(\displaystyle{ \inf_{k > n} f_k}\) , a chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ \sup_{n \in \NN} \left( \inf_{k > n} f_k \right)}\) jest mierzalny. A zrobić można to w analogiczny sposób. Czy tak?
- Arytmetyk
- Użytkownik

- Posty: 357
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 41 razy
Granica dolna ciągu funkcji mierzalnych
tak, analogicznie; tylko dla sprawdzania inf może być łatwiej wyobrazić sobie kiedy zachodzi przeciwna równośc czyli kiedy \(\displaystyle{ \inf u_{j} \ge a}\)