1) \(\displaystyle{ \int \frac{x^{6}-2x^{4}+3x^{3}-9x^{2}+4}{x^{5}-5x^{3}+4x}dx}\)
2)\(\displaystyle{ \int \frac{x^{5}dx}{(x-1)^{2}(x^{2}-1)}}\)
3)\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{(x+1)^{2}(x^{2}+1)}}\)
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu całek
3 całki wymierne
- rafcio_100
- Użytkownik

- Posty: 77
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stasiówka
- Podziękował: 23 razy
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
3 całki wymierne
W pierwszej i drugiej podziel najpierw licznik przez mianownik
W trzeciej rozłóż na sumę ułamków prostych
Obejrzyj sobie też ten temat
79919.htm
O rozkładzie na sumę ułamków prostych trochę jest tutaj
237781.htm
ale uważam że powinieneś sobie o tym poczytać poza forum
Masz książkę Fichtenholza albo Leji
W trzeciej rozłóż na sumę ułamków prostych
Obejrzyj sobie też ten temat
79919.htm
O rozkładzie na sumę ułamków prostych trochę jest tutaj
237781.htm
ale uważam że powinieneś sobie o tym poczytać poza forum
Masz książkę Fichtenholza albo Leji
- rafcio_100
- Użytkownik

- Posty: 77
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stasiówka
- Podziękował: 23 razy
3 całki wymierne
Co do pierwszej całki, dzielę wielomiany, następnie otrzymuję:
\(\displaystyle{ \int \frac{x^{6}-2x^{4}+3x^{3}-9x^{2}+4}{x^{5}-5x^{3}+4x}dx = \int \frac{x(x^{5}-5x_{3}+4x)+3x^{4}+3x^{3}-13x^{2}+4}{x^{5}-5x_{3}+4x}dx = \int xdx + \int \frac{3x^{4}+3x^{3}-13x^{2}+4}{x^{5}-5x_{3}+4x}dx}\)
Nie mam pojęcia jak się zabrać za drugą część tej całki.
\(\displaystyle{ \int \frac{x^{6}-2x^{4}+3x^{3}-9x^{2}+4}{x^{5}-5x^{3}+4x}dx = \int \frac{x(x^{5}-5x_{3}+4x)+3x^{4}+3x^{3}-13x^{2}+4}{x^{5}-5x_{3}+4x}dx = \int xdx + \int \frac{3x^{4}+3x^{3}-13x^{2}+4}{x^{5}-5x_{3}+4x}dx}\)
Nie mam pojęcia jak się zabrać za drugą część tej całki.
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
3 całki wymierne
Rozłóż mianownik na czynniki i zaproponuj rozkład na sumę ułamków prostych
Ułamki proste to ułamki postaci
\(\displaystyle{ \frac{A}{\left( x-a\right)^{n} }}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{Bx+C}{\left( x^2+px+q\right)^{n} }}\)
Ponieważ całkujesz funkcję wymierną więc licznik takiego ułamka jest o stopień niższy niż stopień mianownika
np
\(\displaystyle{ \frac{A_{n-1}x^{n-1}+A_{n-2}x^{n-2}+\hdots+A_{0}}{\left( x-a\right)^{n} }}\)
ale ten ułamek możesz przedstawić jako
\(\displaystyle{ \frac{A_{n-1}\left( x-a\right)^{n-1}+A_{n-2}\left( x-a\right)^{n-2}+\hdots+A_{0} }{\left( x-a\right)^{n} }}\)
W przypadku drugiego ułamka analogicznie
\(\displaystyle{ \frac{B_{2n-1}x^{2n-1}+B_{2n-2}x^{2n-2}+\hdots+B_{0}}{\left( x^{2}+px+q\right)^{n} }}\)
ale ten ułamek możesz przedstawić jako
\(\displaystyle{ \frac{\left(B_{n-1}x+C_{n-1} \right)\left(x^2+px+q \right)^{n-1}+\left(B_{n-2}x+C_{n-2} \right)\left(x^2+px+q \right)^{n-2}+\hdots+\left( B_{0}x+C_{0}\right) }{\left( x^2+px+q\right)^{n} }}\)
Ułamki proste to ułamki postaci
\(\displaystyle{ \frac{A}{\left( x-a\right)^{n} }}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{Bx+C}{\left( x^2+px+q\right)^{n} }}\)
Ponieważ całkujesz funkcję wymierną więc licznik takiego ułamka jest o stopień niższy niż stopień mianownika
np
\(\displaystyle{ \frac{A_{n-1}x^{n-1}+A_{n-2}x^{n-2}+\hdots+A_{0}}{\left( x-a\right)^{n} }}\)
ale ten ułamek możesz przedstawić jako
\(\displaystyle{ \frac{A_{n-1}\left( x-a\right)^{n-1}+A_{n-2}\left( x-a\right)^{n-2}+\hdots+A_{0} }{\left( x-a\right)^{n} }}\)
W przypadku drugiego ułamka analogicznie
\(\displaystyle{ \frac{B_{2n-1}x^{2n-1}+B_{2n-2}x^{2n-2}+\hdots+B_{0}}{\left( x^{2}+px+q\right)^{n} }}\)
ale ten ułamek możesz przedstawić jako
\(\displaystyle{ \frac{\left(B_{n-1}x+C_{n-1} \right)\left(x^2+px+q \right)^{n-1}+\left(B_{n-2}x+C_{n-2} \right)\left(x^2+px+q \right)^{n-2}+\hdots+\left( B_{0}x+C_{0}\right) }{\left( x^2+px+q\right)^{n} }}\)