Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
-
ChristianGoldbach
- Użytkownik

- Posty: 67
- Rejestracja: 4 lut 2013, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Uff, chyba mi się uda wreszcie to przedstawić.
\(\displaystyle{ 25 + 6 \cdot A = lp}\) oraz:
\(\displaystyle{ 23 + 6 \cdot B = lp}\)
Symbole:
\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są naturalne, różne od \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ lp}\) oznacza liczbę pierwszą
\(\displaystyle{ N}\) to dowolna liczba naturalna, różna od \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ Z}\) jest sumą kolejnych liczb ciągu, którego zasada polega na dodaniu do liczby \(\displaystyle{ 4}\) wartości \(\displaystyle{ 8}\), następnie od powstałej wartości (\(\displaystyle{ 12}\)) należy odjąć \(\displaystyle{ 4}\), potem znów dodać osiem do nowej wartości, następnie znów odjąć cztery i tak bez końca. Zatem kilka pierwszych wyrazów ciągu to: \(\displaystyle{ 4, 12, 8, 16, 12...}\), a kilka pierwszych sum to: \(\displaystyle{ (4), (4 + 12 = 16), (4 + 12 + 8 = 24)}\) (itd.)
\(\displaystyle{ Y}\) to każda kolejna liczba nieparzysta, większa od \(\displaystyle{ 5}\)
Ustalenia:
\(\displaystyle{ A \neq Z}\), jak również:
\(\displaystyle{ A \neq Z_{1,2,3...} + (N \cdot Y_{1,2,3...})}\) przykłady:
\(\displaystyle{ A \neq 4 + 7}\) (czyli \(\displaystyle{ A \neq Z_{1} + 1 \cdot (Y_{1})}\))
\(\displaystyle{ A \neq 4 + 14}\) (czyli \(\displaystyle{ A \neq Z_{1} + 2 \cdot (Y_{1})}\))
\(\displaystyle{ A \neq 16 + 11}\) (czyli \(\displaystyle{ A \neq Z_{2} + 1 \cdot (Y_{2})}\)) (itd.),
Uwaga: Oba składniki muszą mieć tę samą liczbę na dole przy symbolu czyli np. \(\displaystyle{ Z_{5} + 1 \cdot Y_{5}}\). Niedopuszczalne jest natomiast działanie typu: \(\displaystyle{ Z_{99} + 1 \cdot Y_{200}}\)
Ponadto:
\(\displaystyle{ A \neq 5 \cdot N}\)
\(\displaystyle{ B \neq 2}\)
\(\displaystyle{ B \neq 2 + (5 \cdot N)}\)
\(\displaystyle{ B \neq Z + \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ B \neq Z_{1,3,5...} + \frac{1}{3} + (4 \cdot Y_{1, 3, 5}) + (N \cdot Y_{1, 3, 5})}\) Przykład:
\(\displaystyle{ B \neq 4 + \frac{1}{3} + (4 \cdot 7 = 28) + (2 \cdot 7 = 14)}\)
Uwagi: zauważcie, że przy symbolach Z oraz Y cyferki idą nieparzyście, po kolei w nieskończoność. Istotne jest również to, aby wszystkie trzy symbole (Z, Y, Y) miały przy sobie te same liczby np. \(\displaystyle{ Z_{33}, Y_{33}, Y_{33}}\)
\(\displaystyle{ B \neq Z_{2,4,6...} + \frac{1}{3} + (2 \cdot Y_{2, 4, 6}) + (N \cdot Y_{2, 4, 6})}\)
Przykład:
\(\displaystyle{ B \neq 16 + \frac{1}{3} + (2 \cdot 11 = 22) + (6 \cdot 11 = 66)}\)
Tutaj przy symbolach widzimy idące po kolei w nieskończoność liczby parzyste. Również i tutaj istotne jest, aby wszystkie trzy symbole (Z, Y, Y) miały przy sobie te same liczby.
\(\displaystyle{ 25 + 6 \cdot A = lp}\) oraz:
\(\displaystyle{ 23 + 6 \cdot B = lp}\)
Symbole:
\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są naturalne, różne od \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ lp}\) oznacza liczbę pierwszą
\(\displaystyle{ N}\) to dowolna liczba naturalna, różna od \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ Z}\) jest sumą kolejnych liczb ciągu, którego zasada polega na dodaniu do liczby \(\displaystyle{ 4}\) wartości \(\displaystyle{ 8}\), następnie od powstałej wartości (\(\displaystyle{ 12}\)) należy odjąć \(\displaystyle{ 4}\), potem znów dodać osiem do nowej wartości, następnie znów odjąć cztery i tak bez końca. Zatem kilka pierwszych wyrazów ciągu to: \(\displaystyle{ 4, 12, 8, 16, 12...}\), a kilka pierwszych sum to: \(\displaystyle{ (4), (4 + 12 = 16), (4 + 12 + 8 = 24)}\) (itd.)
\(\displaystyle{ Y}\) to każda kolejna liczba nieparzysta, większa od \(\displaystyle{ 5}\)
Ustalenia:
\(\displaystyle{ A \neq Z}\), jak również:
\(\displaystyle{ A \neq Z_{1,2,3...} + (N \cdot Y_{1,2,3...})}\) przykłady:
\(\displaystyle{ A \neq 4 + 7}\) (czyli \(\displaystyle{ A \neq Z_{1} + 1 \cdot (Y_{1})}\))
\(\displaystyle{ A \neq 4 + 14}\) (czyli \(\displaystyle{ A \neq Z_{1} + 2 \cdot (Y_{1})}\))
\(\displaystyle{ A \neq 16 + 11}\) (czyli \(\displaystyle{ A \neq Z_{2} + 1 \cdot (Y_{2})}\)) (itd.),
Uwaga: Oba składniki muszą mieć tę samą liczbę na dole przy symbolu czyli np. \(\displaystyle{ Z_{5} + 1 \cdot Y_{5}}\). Niedopuszczalne jest natomiast działanie typu: \(\displaystyle{ Z_{99} + 1 \cdot Y_{200}}\)
Ponadto:
\(\displaystyle{ A \neq 5 \cdot N}\)
\(\displaystyle{ B \neq 2}\)
\(\displaystyle{ B \neq 2 + (5 \cdot N)}\)
\(\displaystyle{ B \neq Z + \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ B \neq Z_{1,3,5...} + \frac{1}{3} + (4 \cdot Y_{1, 3, 5}) + (N \cdot Y_{1, 3, 5})}\) Przykład:
\(\displaystyle{ B \neq 4 + \frac{1}{3} + (4 \cdot 7 = 28) + (2 \cdot 7 = 14)}\)
Uwagi: zauważcie, że przy symbolach Z oraz Y cyferki idą nieparzyście, po kolei w nieskończoność. Istotne jest również to, aby wszystkie trzy symbole (Z, Y, Y) miały przy sobie te same liczby np. \(\displaystyle{ Z_{33}, Y_{33}, Y_{33}}\)
\(\displaystyle{ B \neq Z_{2,4,6...} + \frac{1}{3} + (2 \cdot Y_{2, 4, 6}) + (N \cdot Y_{2, 4, 6})}\)
Przykład:
\(\displaystyle{ B \neq 16 + \frac{1}{3} + (2 \cdot 11 = 22) + (6 \cdot 11 = 66)}\)
Tutaj przy symbolach widzimy idące po kolei w nieskończoność liczby parzyste. Również i tutaj istotne jest, aby wszystkie trzy symbole (Z, Y, Y) miały przy sobie te same liczby.
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
A przepraszam. Nie zauważyłem, że A nie może być\(\displaystyle{ 10}\)
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Pozwoliłem sobie poświęcić chwilę czasu i przeczytać powyższe, gorzko potem tego żałując. Od ostatniego razu nie zmieniło się praktycznie nic w kwestii jasności i uporządkowania wypowiedzi.
Odnotuję tylko najbardziej rzucające się w oczy uwagi:
Także nie, nie udało Ci sie tego przedstawić. Ba, nawet nie do końca wiadomo, co jest założeniem, a co tezą. Co jest warunkiem koniecznym, a co wystarczającym.
Nie, nie poświęcę Ci czasu na poprawienie tego tak, by było to napisane w języku zrozumiałym (co ostatnim razem zrobiłem).
Odnotuję tylko najbardziej rzucające się w oczy uwagi:
Nie udało.ChristianGoldbach pisze:Uff, chyba mi się uda wreszcie to przedstawić.
Z powyższego wynika, że \(\displaystyle{ Z=+\infty}\).ChristianGoldbach pisze: \(\displaystyle{ Z}\) jest sumą kolejnych liczb ciągu, którego zasada polega na dodaniu do liczby \(\displaystyle{ 4}\) wartości \(\displaystyle{ 8}\), następnie od powstałej wartości (\(\displaystyle{ 12}\)) należy odjąć \(\displaystyle{ 4}\), potem znów dodać osiem do nowej wartości, następnie znów odjąć cztery i tak bez końca. Zatem kilka pierwszych wyrazów ciągu to: \(\displaystyle{ 4, 12, 8, 16, 12...}\), a kilka pierwszych sum to: \(\displaystyle{ (4), (4 + 12 = 16), (4 + 12 + 8 = 24)}\) (itd.)
Co to jest \(\displaystyle{ Z_{1,2,3...}}\) oraz \(\displaystyle{ Y_{1,2,3...}}\)? Nie ma żadnej jasnej definicji tych wielkości, jedynie moje domysły, które padły w gruzach po dalszym czytaniu.ChristianGoldbach pisze: \(\displaystyle{ A \neq Z_{1,2,3...} + (N \cdot Y_{1,2,3...})}\)
Co to jest \(\displaystyle{ Z_1}\) oraz \(\displaystyle{ Y_1}\)?ChristianGoldbach pisze: \(\displaystyle{ A \neq 4 + 7}\) (czyli \(\displaystyle{ A \neq Z_{1} + 1 \cdot (Y_{1})}\))
To nie ma sensu. Przecież pisałeś, że \(\displaystyle{ B}\) jest naturalne, więc zamiast \(\displaystyle{ Z}\) (czymkolwiek to jest) można podstawić dowolną liczbę i będzie dobrze.ChristianGoldbach pisze: \(\displaystyle{ B \neq Z + \frac{1}{3}}\)
Jak wyżej - garść tajemniczych oznaczeń.ChristianGoldbach pisze: \(\displaystyle{ B \neq Z_{1,3,5...} + \frac{1}{3} + (4 \cdot Y_{1, 3, 5}) + (N \cdot Y_{1, 3, 5})}\)
A tutaj zgłupiałem całkowicie.ChristianGoldbach pisze: \(\displaystyle{ B \neq Z_{2,4,6...} + \frac{1}{3} + (2 \cdot Y_{2, 4, 6}) + (N \cdot Y_{2, 4, 6})}\)
Symbole? Może liczby? I ja nie widzę trzech, a dwa, w tym jeden dwukrotnie powtórzony.ChristianGoldbach pisze: Tutaj przy symbolach widzimy idące po kolei w nieskończoność liczby parzyste. Również i tutaj istotne jest, aby wszystkie trzy symbole (Z, Y, Y) miały przy sobie te same liczby.
Także nie, nie udało Ci sie tego przedstawić. Ba, nawet nie do końca wiadomo, co jest założeniem, a co tezą. Co jest warunkiem koniecznym, a co wystarczającym.
Nie, nie poświęcę Ci czasu na poprawienie tego tak, by było to napisane w języku zrozumiałym (co ostatnim razem zrobiłem).
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
No to akurat już kwestia semantyki, bo ktoś by powiedział, że widzi trzy liczby, co nie przeszkadza w tym, że dwie z nich są sobie równe (natomiast nieprawdą oczywiście byłoby, że widzi trzy różne).yorgin pisze:I ja nie widzę trzech, a dwa, w tym jeden dwukrotnie powtórzony.
To trochę jak z tą krótką "dyskusją":
370196.htm#p5261283
-
ChristianGoldbach
- Użytkownik

- Posty: 67
- Rejestracja: 4 lut 2013, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Nie no, rzeczywiście nie da rady tak.. Zrobię animację jakąś w formie GIF, czy coś takiego, która będzie przedstawiać jak szukać kolejnych liczb pierwszych według mojego schematu, to już na bank pokaże o co mi chodzi przynajmniej.
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
@ChristianGoldbach
Twoja praca została już sprawdzona przez tego profesora?
Twoja praca została już sprawdzona przez tego profesora?
-
Elayne
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 278 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Inaczej rzecz ujmując mamy dwie funkcje liniowe:\(\displaystyle{ 25 + 6 \cdot A = lp}\) oraz:
\(\displaystyle{ 23 + 6 \cdot B = lp}\)
Symbole:
\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są naturalne, różne od \(\displaystyle{ 0}\)
\(\displaystyle{ lp}\) oznacza liczbę pierwszą
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
funkcja & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 &10 &11 &12 \\ \hline
f(x)=6x+23 &29 &{\blue35} &41 &47 &53 &59 &{\blue65} &71 &{\blue77} &83 &89 &{\blue95} \\ \hline
f(x)=6x+25 &31 &37 &43 &{\blue49} &{\blue55} &61 &67 &73 &79 &{\blue85} &{\blue91} &97 \\ \hline
\end{tabular}}\)
Kolorem niebieskim zaznaczono liczby złożone.
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Elayne
Z tego co zrozumiałem z postu to za \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) nie podstawiamy wszystkich liczb naturalnych. W dalszej części postu są obostrzenia co do nich.
Wyrzucamy wszystkie te, które po przemnożeniu dają nam liczbę złożoną
Z tego co zrozumiałem z postu to za \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) nie podstawiamy wszystkich liczb naturalnych. W dalszej części postu są obostrzenia co do nich.
Wyrzucamy wszystkie te, które po przemnożeniu dają nam liczbę złożoną
-
Elayne
- Użytkownik

- Posty: 923
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 278 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Wiem o tym - w przypadku funkcji liniowej raczej nie ma większych problemów, nawet jeśli postawimy dość rozbudowane warunki które muszą być spełnione.
-
Parton
- Użytkownik

- Posty: 158
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 10 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
A całym szacunkiem, ale dawno nie widziałem większego bełkotu. Chętnie bym podyskutował o liczbach pierwszych, ale obawiam się że może być ciężko.
Czy ktoś kto rozumie o co chodzi autorowi tematu mógłby chociaż w dwóch zdaniach przedstawić o co mniej więcej chodzi (bez żadnych szczegółów)? Interesuje mnie co chcemy udowodnić.
Czy ktoś kto rozumie o co chodzi autorowi tematu mógłby chociaż w dwóch zdaniach przedstawić o co mniej więcej chodzi (bez żadnych szczegółów)? Interesuje mnie co chcemy udowodnić.
-
ChristianGoldbach
- Użytkownik

- Posty: 67
- Rejestracja: 4 lut 2013, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Mniej więcej to wygląda tak: Biorę sobie kartkę i długopis, wypisuje liczby pierwsze z pamięci do liczby \(\displaystyle{ 25}\) i do tej liczby dodaje szóstkę, znając uzasadnienie czemu powstała liczba jest pierwsza lub złożona z tym, że idąc coraz dalej zaczynają się 'schody' ponieważ do \(\displaystyle{ 49}\) dodaje sie \(\displaystyle{ 42 + 42 ...}\), a do \(\displaystyle{ 121}\) dodaje sie \(\displaystyle{ 66 + 66 ...}\) te \(\displaystyle{ 42}\) i \(\displaystyle{ 66}\) idą w nieskończoność, co więcej - ile jest liczb pierwszych, nie licząc dwójki i trójki - tyle jest mnożników dla tychże szóstek. \(\displaystyle{ 6 \cdot 7}\) daje nam wspomniane \(\displaystyle{ 42}\), \(\displaystyle{ 6 \cdot 11}\) daje nam wspomniane \(\displaystyle{ 66}\) itd.Parton pisze:Czy ktoś kto rozumie o co chodzi autorowi tematu mógłby chociaż w dwóch zdaniach przedstawić o co mniej więcej chodzi (bez żadnych szczegółów)? Interesuje mnie co chcemy udowodnić.
-
Parton
- Użytkownik

- Posty: 158
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 10 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
No dobrze, ale jaki jest cel? Co chcesz uzyskać?
Naprawdę powinieneś potrenować jasne wyrażanie myśli, bo w dalszym ciągu prawie nic nie rozumiem, a chciałbym bo temat wydaje się ciekawy. Czy możesz napisać odpowiedź w takim stylu:
Celem jest
Algorytm postępowania jest taki [opis]
Hipoteza brzmi [opis]?
Wtedy będzie jasne o co chodzi.
Naprawdę powinieneś potrenować jasne wyrażanie myśli, bo w dalszym ciągu prawie nic nie rozumiem, a chciałbym bo temat wydaje się ciekawy. Czy możesz napisać odpowiedź w takim stylu:
Celem jest
Algorytm postępowania jest taki [opis]
Hipoteza brzmi [opis]?
Wtedy będzie jasne o co chodzi.
-
ChristianGoldbach
- Użytkownik

- Posty: 67
- Rejestracja: 4 lut 2013, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Z uwagi na zainteresowanie Parton'a oraz zapewne innych użytkowników prosiłbym o nie usuwanie mojego postu. Z góry dziękuję. Ponadto rzecz którą opisuję wymaga pewnie tak czy inaczej dużej ilości opisu.
Ok, postaram się.
Celem jest pokazanie, że liczby pierwsze układają się tak a nie inaczej ze względu na ''nie bycie liczbami złożonymi''. Odkrywając wzór na liczby złożone, niepodzielne przez \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 2}\), oraz większe od \(\displaystyle{ 25}\), bazujący tylko i wyłącznie na wartościach równych \(\displaystyle{ 6}\) chciałem odkryć na jakich ''pozycjach'' znajdują się wszystkie pozostałe liczby złożone. Dla przykładu liczba \(\displaystyle{ 49}\) jest złożona i znajduje się na czwartej pozycji. Dlaczego? Już tłumaczę. Zawsze przed szukaniem liczby złożonej należy wstawić jako ''start szukania'' liczbę \(\displaystyle{ 25}\) lub \(\displaystyle{ 23}\) w zależności od tego, którym ciągiem się chcemy posługiwać (są dwa, jeden dotyczy liczby \(\displaystyle{ 25}\) a drugi \(\displaystyle{ 23}\)). Niech będzie to dla czystego przykładu \(\displaystyle{ 25}\), więc teraz do tej liczby dodajemy wartość \(\displaystyle{ 4 \cdot 6}\). Szóstka jako operator (jak wcześniej pisałem - bazujemy tylko na szóstkach, stąd pozwoliłem sobie ją nazwać operatorem) a czwórka jako pierwsza suma pewnego ciągu (\(\displaystyle{ (4 + 0), (4 + 12), (4 + 12 + 8), (4 + 12 + 8 + 16) ...}\)) i właśnie tą czwórką jest pozycja liczby \(\displaystyle{ 49}\) czyli pozycja czwarta. Ciąg jest nieskończony, ale nie posiada wszystkich liczb złożonych, niepodzielnych przez \(\displaystyle{ 3}\), \(\displaystyle{ 2}\) i większych od \(\displaystyle{ 25}\). Resztę potrzebnych liczb szuka się za pomocą pozostałej części wzoru, którą opiszę, jak sobie życzyłeś pod spodem.
Algorytm postępowania jest taki: Wszystkie liczby pierwsze, większe od \(\displaystyle{ 7}\) są postaci \(\displaystyle{ 5 + 6 \cdot N}\) lub \(\displaystyle{ 7 + 6 \cdot N}\), gdy \(\displaystyle{ N}\) jest naturalne, nierówne zero. I teraz tak: \(\displaystyle{ 5 + 6 + 6 + 6 = 23}\) oraz: \(\displaystyle{ 7 + 6 + 6 + 6 = 25}\). Do \(\displaystyle{ 23}\) musimy dodać podwojoną wartość pierwiastka z najmniejszego kwadratu, niepodzielnego przez trzy ani dwa, czyli tym kwadratem jest \(\displaystyle{ 25}\), zatem jego pierwiastek pomnożony przez dwa da nam liczbę \(\displaystyle{ 10}\). Mamy więc: \(\displaystyle{ 23 + 10 = 33}\). Do tej \(\displaystyle{ 33}\) musimy dodać brakującą dwójkę - dlaczego brakującą? Ponieważ nie otrzymamy będąc na trzydziestce trójce pozycji dla ciągu liczby 23 (chodzi o ciąg \(\displaystyle{ 23 + 6 + 6 + 6...}\)), więc aby otrzymać pozycję musimy dodać tę dwójkę i nie jest to żaden ''wypadek obliczeń'', lecz ta dwójka ma swoje miejsce w moim wzorze, który jest całością sprawy i nazwijmy go może już bo najwyższy czas: Wzorem Pozycji. Wracając do algorytmu postępowania, stoimy teraz na liczbie \(\displaystyle{ 35}\), czyli na pierwszej pozycji ciągu dotyczącego liczby \(\displaystyle{ 23}\). Do \(\displaystyle{ 35}\) można dodawać co piątą pozycję (kolejno: \(\displaystyle{ 5 \cdot 6 = 30}\), \(\displaystyle{ 10 \cdot 6 = 60}\) itd.), by natrafiać na liczby złożone, podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\). Teraz tak: do \(\displaystyle{ 23}\) również dodaje się kolejne sumy z ciągu \(\displaystyle{ (4 + 0), (4 + 12)...}\) z tym, że stając na pierwszej dodanej sumie czyli liczbie \(\displaystyle{ 47}\), dlaczego \(\displaystyle{ 47}\)?:
\(\displaystyle{ 23 +}\)\(\displaystyle{ 4}\)pozycje \(\displaystyle{ + 0}\)pozycji, czyli \(\displaystyle{ 23 + (4 \cdot 6 + 0) = 23 + 24 = 47}\).
(...) Kontynuując, stając na pierwszej dodanej sumie (\(\displaystyle{ 47}\)) dodajemy do niej czterokrotność pierwiastka z najbliższego kwadratu, a najbliższym kwadratem liczby \(\displaystyle{ 47}\) jest kwadrat równy \(\displaystyle{ 49}\), zatem \(\displaystyle{ \sqrt{49} = 7}\) i teraz: \(\displaystyle{ 7 \cdot 4 = 28}\). Tą wartość \(\displaystyle{ 28}\) należy właśnie dodać do \(\displaystyle{ 47}\). Otrzymamy więc \(\displaystyle{ 75}\) i do tej liczby dodajemy brakującą dwójkę, z podanych na poprzednim przykładzie powodów (brakuje dwójki, by znaleźć określoną pozycję), mamy zatem liczbę \(\displaystyle{ 77}\). Do liczby tej dodajemy co siódmą pozycję (kilka linijek wyżej zostało objaśnione jak je dodawać). Ok, teraz idąc dalej do \(\displaystyle{ 23}\) dodajemy drugą sumę z ciągu, czyli \(\displaystyle{ 4 + 12 = 16}\), otrzymujemy zatem:
\(\displaystyle{ 23 + 16}\)pozycji, czyli \(\displaystyle{ 23 + 16 \cdot 6 = 23 + 96 = 119}\). Do \(\displaystyle{ 119}\) jak zawsze dodajemy brakującą dwójkę otrzymując \(\displaystyle{ 121}\). Pierwiastek tej liczby pomnożony przez \(\displaystyle{ 2}\) da nam ostatecznie wartość \(\displaystyle{ 22}\), którą oczywiście dodamy do \(\displaystyle{ 121}\), otrzymując liczbę \(\displaystyle{ 143}\). I teraz do \(\displaystyle{ 143}\) dodajemy co jedenastą pozycję.
Ostatecznie mamy coś takiego:
\(\displaystyle{ 23 + 12 +}\) co piąta pozycja,
\(\displaystyle{ 23 +}\) pierwsza suma ciągu (suma ciągu = pozycje, pozycje = szóstki) + pierwiastek najbliższego kwadratu pomnożony przez \(\displaystyle{ 4}\) mamy więc dotychczas \(\displaystyle{ 47 + 4 \cdot 7 = 75}\) dodajemy teraz dwójkę i do powstałej wartości \(\displaystyle{ 77}\) dodajemy co siódmą pozycję.
Dla liczb złożonych, podzielnych przez \(\displaystyle{ 11}\) sytuacja wygląda tak samo jak dla tych podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) z tym że pierwiastka najbliższego kwadratu nie mnożymy przez cztery, a przez dwa.
Kolejno idąc mamy liczby złożone podzielne przez \(\displaystyle{ 13}\) i tutaj zasady identyczne jak z liczbami podzielnymi przez \(\displaystyle{ 7}\)
Dalej idąc mamy liczby podzielne przez \(\displaystyle{ 17}\), tu zasada taka sama jak przy liczbach podzielnych przez \(\displaystyle{ 11}\).
I tak na przemian...
Teraz dla ciągu \(\displaystyle{ 25 + 6 + 6 + 6 ...}\) sytuacja wygląda tak, że do \(\displaystyle{ 25}\) dodajemy kolejno sumy z ciągu (pozycje) stając na każdej i odpowiednio do każdego takiego wyniku (to są wszystkie kwadraty, niepodzielne przez \(\displaystyle{ 2}\), \(\displaystyle{ 3}\), \(\displaystyle{ 5}\)) dodajemy po prostu \(\displaystyle{ 0}\) pozycji, żeby osiągnąć te wszystkie wymienione kwadraty, ale oprócz zera, gdy stajemy, odpowiednio dodajemy odpowiadającą danej sumie ilość pozycji, np. ''stojąc'' na \(\displaystyle{ 49}\) dodajemy co siódmą pozycję \(\displaystyle{ (49 + (7 \cdot 6) = 91}\), \(\displaystyle{ 49 + 6 \cdot (7 + 7)}\) itd.).
Do \(\displaystyle{ 25}\) należy dodawać również co piątą pozycję, by uzyskać wszystkie liczby złożone, podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\).
Hipoteza brzmi: Wszystkie liczby pierwsze leżą na tych pozycjach, które nie podlegają żadnym powyższym działaniom, np. \(\displaystyle{ 25 + 1}\)pozycja \(\displaystyle{ = 31, 31}\) jest liczbą pierwszą.
Hipoteza oczywiście została przeze mnie udowodniona. Pozdrawiam.
Parton pisze:No dobrze, ale jaki jest cel? Co chcesz uzyskać?
Naprawdę powinieneś potrenować jasne wyrażanie myśli, bo w dalszym ciągu prawie nic nie rozumiem, a chciałbym bo temat wydaje się ciekawy. Czy możesz napisać odpowiedź w takim stylu:
Celem jest
Algorytm postępowania jest taki [opis]
Hipoteza brzmi [opis]?
Ok, postaram się.
Celem jest pokazanie, że liczby pierwsze układają się tak a nie inaczej ze względu na ''nie bycie liczbami złożonymi''. Odkrywając wzór na liczby złożone, niepodzielne przez \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 2}\), oraz większe od \(\displaystyle{ 25}\), bazujący tylko i wyłącznie na wartościach równych \(\displaystyle{ 6}\) chciałem odkryć na jakich ''pozycjach'' znajdują się wszystkie pozostałe liczby złożone. Dla przykładu liczba \(\displaystyle{ 49}\) jest złożona i znajduje się na czwartej pozycji. Dlaczego? Już tłumaczę. Zawsze przed szukaniem liczby złożonej należy wstawić jako ''start szukania'' liczbę \(\displaystyle{ 25}\) lub \(\displaystyle{ 23}\) w zależności od tego, którym ciągiem się chcemy posługiwać (są dwa, jeden dotyczy liczby \(\displaystyle{ 25}\) a drugi \(\displaystyle{ 23}\)). Niech będzie to dla czystego przykładu \(\displaystyle{ 25}\), więc teraz do tej liczby dodajemy wartość \(\displaystyle{ 4 \cdot 6}\). Szóstka jako operator (jak wcześniej pisałem - bazujemy tylko na szóstkach, stąd pozwoliłem sobie ją nazwać operatorem) a czwórka jako pierwsza suma pewnego ciągu (\(\displaystyle{ (4 + 0), (4 + 12), (4 + 12 + 8), (4 + 12 + 8 + 16) ...}\)) i właśnie tą czwórką jest pozycja liczby \(\displaystyle{ 49}\) czyli pozycja czwarta. Ciąg jest nieskończony, ale nie posiada wszystkich liczb złożonych, niepodzielnych przez \(\displaystyle{ 3}\), \(\displaystyle{ 2}\) i większych od \(\displaystyle{ 25}\). Resztę potrzebnych liczb szuka się za pomocą pozostałej części wzoru, którą opiszę, jak sobie życzyłeś pod spodem.
Algorytm postępowania jest taki: Wszystkie liczby pierwsze, większe od \(\displaystyle{ 7}\) są postaci \(\displaystyle{ 5 + 6 \cdot N}\) lub \(\displaystyle{ 7 + 6 \cdot N}\), gdy \(\displaystyle{ N}\) jest naturalne, nierówne zero. I teraz tak: \(\displaystyle{ 5 + 6 + 6 + 6 = 23}\) oraz: \(\displaystyle{ 7 + 6 + 6 + 6 = 25}\). Do \(\displaystyle{ 23}\) musimy dodać podwojoną wartość pierwiastka z najmniejszego kwadratu, niepodzielnego przez trzy ani dwa, czyli tym kwadratem jest \(\displaystyle{ 25}\), zatem jego pierwiastek pomnożony przez dwa da nam liczbę \(\displaystyle{ 10}\). Mamy więc: \(\displaystyle{ 23 + 10 = 33}\). Do tej \(\displaystyle{ 33}\) musimy dodać brakującą dwójkę - dlaczego brakującą? Ponieważ nie otrzymamy będąc na trzydziestce trójce pozycji dla ciągu liczby 23 (chodzi o ciąg \(\displaystyle{ 23 + 6 + 6 + 6...}\)), więc aby otrzymać pozycję musimy dodać tę dwójkę i nie jest to żaden ''wypadek obliczeń'', lecz ta dwójka ma swoje miejsce w moim wzorze, który jest całością sprawy i nazwijmy go może już bo najwyższy czas: Wzorem Pozycji. Wracając do algorytmu postępowania, stoimy teraz na liczbie \(\displaystyle{ 35}\), czyli na pierwszej pozycji ciągu dotyczącego liczby \(\displaystyle{ 23}\). Do \(\displaystyle{ 35}\) można dodawać co piątą pozycję (kolejno: \(\displaystyle{ 5 \cdot 6 = 30}\), \(\displaystyle{ 10 \cdot 6 = 60}\) itd.), by natrafiać na liczby złożone, podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\). Teraz tak: do \(\displaystyle{ 23}\) również dodaje się kolejne sumy z ciągu \(\displaystyle{ (4 + 0), (4 + 12)...}\) z tym, że stając na pierwszej dodanej sumie czyli liczbie \(\displaystyle{ 47}\), dlaczego \(\displaystyle{ 47}\)?:
\(\displaystyle{ 23 +}\)\(\displaystyle{ 4}\)pozycje \(\displaystyle{ + 0}\)pozycji, czyli \(\displaystyle{ 23 + (4 \cdot 6 + 0) = 23 + 24 = 47}\).
(...) Kontynuując, stając na pierwszej dodanej sumie (\(\displaystyle{ 47}\)) dodajemy do niej czterokrotność pierwiastka z najbliższego kwadratu, a najbliższym kwadratem liczby \(\displaystyle{ 47}\) jest kwadrat równy \(\displaystyle{ 49}\), zatem \(\displaystyle{ \sqrt{49} = 7}\) i teraz: \(\displaystyle{ 7 \cdot 4 = 28}\). Tą wartość \(\displaystyle{ 28}\) należy właśnie dodać do \(\displaystyle{ 47}\). Otrzymamy więc \(\displaystyle{ 75}\) i do tej liczby dodajemy brakującą dwójkę, z podanych na poprzednim przykładzie powodów (brakuje dwójki, by znaleźć określoną pozycję), mamy zatem liczbę \(\displaystyle{ 77}\). Do liczby tej dodajemy co siódmą pozycję (kilka linijek wyżej zostało objaśnione jak je dodawać). Ok, teraz idąc dalej do \(\displaystyle{ 23}\) dodajemy drugą sumę z ciągu, czyli \(\displaystyle{ 4 + 12 = 16}\), otrzymujemy zatem:
\(\displaystyle{ 23 + 16}\)pozycji, czyli \(\displaystyle{ 23 + 16 \cdot 6 = 23 + 96 = 119}\). Do \(\displaystyle{ 119}\) jak zawsze dodajemy brakującą dwójkę otrzymując \(\displaystyle{ 121}\). Pierwiastek tej liczby pomnożony przez \(\displaystyle{ 2}\) da nam ostatecznie wartość \(\displaystyle{ 22}\), którą oczywiście dodamy do \(\displaystyle{ 121}\), otrzymując liczbę \(\displaystyle{ 143}\). I teraz do \(\displaystyle{ 143}\) dodajemy co jedenastą pozycję.
Ostatecznie mamy coś takiego:
\(\displaystyle{ 23 + 12 +}\) co piąta pozycja,
\(\displaystyle{ 23 +}\) pierwsza suma ciągu (suma ciągu = pozycje, pozycje = szóstki) + pierwiastek najbliższego kwadratu pomnożony przez \(\displaystyle{ 4}\) mamy więc dotychczas \(\displaystyle{ 47 + 4 \cdot 7 = 75}\) dodajemy teraz dwójkę i do powstałej wartości \(\displaystyle{ 77}\) dodajemy co siódmą pozycję.
Dla liczb złożonych, podzielnych przez \(\displaystyle{ 11}\) sytuacja wygląda tak samo jak dla tych podzielnych przez \(\displaystyle{ 7}\) z tym że pierwiastka najbliższego kwadratu nie mnożymy przez cztery, a przez dwa.
Kolejno idąc mamy liczby złożone podzielne przez \(\displaystyle{ 13}\) i tutaj zasady identyczne jak z liczbami podzielnymi przez \(\displaystyle{ 7}\)
Dalej idąc mamy liczby podzielne przez \(\displaystyle{ 17}\), tu zasada taka sama jak przy liczbach podzielnych przez \(\displaystyle{ 11}\).
I tak na przemian...
Teraz dla ciągu \(\displaystyle{ 25 + 6 + 6 + 6 ...}\) sytuacja wygląda tak, że do \(\displaystyle{ 25}\) dodajemy kolejno sumy z ciągu (pozycje) stając na każdej i odpowiednio do każdego takiego wyniku (to są wszystkie kwadraty, niepodzielne przez \(\displaystyle{ 2}\), \(\displaystyle{ 3}\), \(\displaystyle{ 5}\)) dodajemy po prostu \(\displaystyle{ 0}\) pozycji, żeby osiągnąć te wszystkie wymienione kwadraty, ale oprócz zera, gdy stajemy, odpowiednio dodajemy odpowiadającą danej sumie ilość pozycji, np. ''stojąc'' na \(\displaystyle{ 49}\) dodajemy co siódmą pozycję \(\displaystyle{ (49 + (7 \cdot 6) = 91}\), \(\displaystyle{ 49 + 6 \cdot (7 + 7)}\) itd.).
Do \(\displaystyle{ 25}\) należy dodawać również co piątą pozycję, by uzyskać wszystkie liczby złożone, podzielne przez \(\displaystyle{ 5}\).
Hipoteza brzmi: Wszystkie liczby pierwsze leżą na tych pozycjach, które nie podlegają żadnym powyższym działaniom, np. \(\displaystyle{ 25 + 1}\)pozycja \(\displaystyle{ = 31, 31}\) jest liczbą pierwszą.
Hipoteza oczywiście została przeze mnie udowodniona. Pozdrawiam.
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Dlaczego do liczby \(\displaystyle{ 23+16\cdot 6=119}\) nie dodajesz pierwiastka z najbliższego kwadratu, jak to robiłeś wcześniej? Ponadto w poprzednim przykładzie dodawałeś \(\displaystyle{ 4\cdot 7}\) (czterokrotność najbliższego pierwiastka, nie dwukrotność jak to robisz w cytowanym). Co prawda opisujesz to dalej:ChristianGoldbach pisze: Ok, teraz idąc dalej do \(\displaystyle{ 23}\) dodajemy drugą sumę z ciągu, czyli \(\displaystyle{ 4 + 12 = 16}\), otrzymujemy zatem:
\(\displaystyle{ 23 + 16}\)pozycji, czyli \(\displaystyle{ 23 + 16 \cdot 6 = 23 + 96 = 119}\). Do \(\displaystyle{ 119}\) jak zawsze dodajemy brakującą dwójkę otrzymując \(\displaystyle{ 121}\). Pierwiastek tej liczby pomnożony przez \(\displaystyle{ 2}\) da nam ostatecznie wartość \(\displaystyle{ 22}\), którą oczywiście dodamy do \(\displaystyle{ 121}\), otrzymując liczbę \(\displaystyle{ 143}\). I teraz do \(\displaystyle{ 143}\) dodajemy co jedenastą pozycję.
Ale i tak to się kupy nie trzyma, bo nie wiadomo, w którym momencie ta liczba złożona ma być uwzględniana.Dla liczb złożonych, podzielnych przez sytuacja wygląda tak samo jak dla tych podzielnych przez z tym że pierwiastka najbliższego kwadratu nie mnożymy przez cztery, a przez dwa.
ChristianGoldbach pisze:
Ostatecznie mamy coś takiego:
\(\displaystyle{ 23 + 12 +}\) co piąta pozycja,
Jednym zdaniem - opis jest zarówno nielogiczny, nieścisły matematycznie jak i wewnętrznie sprzeczny.
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Posty: 896
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Lokalizacja wszystkich liczb pierwszych, większych od 23
Ktoś ten dowód sprawdził?ChristianGoldbach pisze:Hipoteza oczywiście została przeze mnie udowodniona. Pozdrawiam.