Prosta dana parametrycznie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościerzyna
Prosta dana parametrycznie
Witam.
Mam problem z zadaniem :
Funkcja f dana jest parametrycznie:
\(\displaystyle{ x(t) = t ln(t) ; y(t) = \frac{ln(t)}{2} ; t \ge 1}\)
a) wyznaczyć równanie stycznej i równanie normalnej do krzywej danej powyższymi równaniami w punkcie \(\displaystyle{ t_{0} =2}\)
b) wyznaczyć ekstremum funkcji\(\displaystyle{ y=f(x)}\) określonej tymi równaniami.
Prosiłbym o jakieś wskazówki jak zacząć. Nie muszą być gotowe obliczenia. Wystarczą wzory lub jakieś linki do miejsc gdzie znalazłbym informacje jak to rozwiązać.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Mam problem z zadaniem :
Funkcja f dana jest parametrycznie:
\(\displaystyle{ x(t) = t ln(t) ; y(t) = \frac{ln(t)}{2} ; t \ge 1}\)
a) wyznaczyć równanie stycznej i równanie normalnej do krzywej danej powyższymi równaniami w punkcie \(\displaystyle{ t_{0} =2}\)
b) wyznaczyć ekstremum funkcji\(\displaystyle{ y=f(x)}\) określonej tymi równaniami.
Prosiłbym o jakieś wskazówki jak zacząć. Nie muszą być gotowe obliczenia. Wystarczą wzory lub jakieś linki do miejsc gdzie znalazłbym informacje jak to rozwiązać.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony 17 sty 2015, o 19:05 przez MrBobby94, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościerzyna
Prosta dana parametrycznie
przepraszam.. z rozpędu się pomyliłem
\(\displaystyle{ y(t)= \frac{lnt}{2}}\)
\(\displaystyle{ y(t)= \frac{lnt}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Prosta dana parametrycznie
Gdy \(\displaystyle{ t}\) rośnie, to \(\displaystyle{ y(t)}\) też. Stad wniosek, że \(\displaystyle{ y(x)}\) bedzie najmniejsze/największe, gdy \(\displaystyle{ x}\) będzie najmniejsze/największe. Dalej sam...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościerzyna
Prosta dana parametrycznie
"wyznaczyć równanie stycznej i równanie normalnej do krzywej danej powyższymi równaniami w punkcie \(\displaystyle{ t_{0} =2}\)"
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościerzyna
Prosta dana parametrycznie
Jeżeli nie masz zamiaru mi pomóc to po co wypowiadasz się pod tym tematem ? Żeby sobie ilość postów podbić ? Napisałeś 5 postów z których nie wynika żadna konkretna pomoc. Informacja że ty znalazłeś, albo powiedzenie poszukaj sobie nie jest pomocą. Myślałem że to forum powstało po to by pomagać sobie wzajemnie z rozwiązywaniem zadań matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Prosta dana parametrycznie
NIkt za Ciebie nie zrobi zupełnie elementarnej pracy: skoro każą Ci liczyć styczne i normalne, to nie wierzę, że na wykłądzie nie podano stosownych wzorów. To forum pomaga ludziom rozwiązywac zadania, ale tylko wtedy, gdy oni sami wykazuja ku temu chęci i inicjatywę.
Jeżeli chcesz korepetycji lub gotowców, to za takie rzeczy płaci sie gruba kasę.
W tym temacie nie zrobiłęś nic oprócz napisania tresci zadania. Powiedziałem Ci gdzie szukac i jeszcze mało?
Jeżeli chcesz korepetycji lub gotowców, to za takie rzeczy płaci sie gruba kasę.
W tym temacie nie zrobiłęś nic oprócz napisania tresci zadania. Powiedziałem Ci gdzie szukac i jeszcze mało?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościerzyna
Prosta dana parametrycznie
Nie chciałem gotowca tylko np. link do strony która traktowała by o takim zagadnieniu lub podobnym, lub wzory.
Powiedziałeś że mam szukać w książkę... brawo.
Powiedziałeś że mam szukać w książkę... brawo.
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Prosta dana parametrycznie
Napisałem "poszukaj normalnej" Poszukałeś, czy po prostu pokazałeś się z tej bardziej bezczelnej strony i postanowiłeś mnie obwinić całe zło tego świata?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 sty 2015, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościerzyna
Prosta dana parametrycznie
jeżeli w poleceniu jest napisane "wyznacz równanie normalnej" to uwierz mi że szukałem tego.
a odpowiedzi typu "No to zajrzyj do książki i zobacz jakie są wzory" nie są zbyt pomocne. Szukałem kogoś kto by powiedział coś z stylu " na to jest wzór taki i taki a potem musisz zrobić to i to", lub "zobacz stronę ..... tam rozwiązują podobne zadanie" i to by w zupełności mi starczyło. a ty napisałeś parę bezsensownych postów i uważasz się za super pomocnego tak żebym ci od razu dziękował za wszystko.
może i trochę się uniosłem i pisałem w bezczelny sposób, ale zdenerwowała mnie twoja postawa.
a odpowiedzi typu "No to zajrzyj do książki i zobacz jakie są wzory" nie są zbyt pomocne. Szukałem kogoś kto by powiedział coś z stylu " na to jest wzór taki i taki a potem musisz zrobić to i to", lub "zobacz stronę ..... tam rozwiązują podobne zadanie" i to by w zupełności mi starczyło. a ty napisałeś parę bezsensownych postów i uważasz się za super pomocnego tak żebym ci od razu dziękował za wszystko.
może i trochę się uniosłem i pisałem w bezczelny sposób, ale zdenerwowała mnie twoja postawa.