Odwzorowania liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
rafcio_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stasiówka
Podziękował: 23 razy

Odwzorowania liniowe

Post autor: rafcio_100 »

Które z podanych odwzorowań są liniowe?
a) \(\displaystyle{ f(x) = \left| x\right|}\)
b) \(\displaystyle{ f(x, y) = (2x + y, 3y + 6x)}\)

a) \(\displaystyle{ u_{1} = ( x_{1}, y_{1})}\)
\(\displaystyle{ u_{2} = ( x_{2}, y_{2})}\)
\(\displaystyle{ f(u_{1}+u_{2}) = f(x_{1}+x_{2}, y_{1}+y_{2}) = (|x_{1}+x_{2}|, |y_{1}+y_{2}|)}\)
\(\displaystyle{ f(u_{1})+f(u_{2}) = f(x_{1}, y_{1}) + f(x_{2}, y_{2}) = (|x_{1}|, |y_{1}|) + (|x_{2}|, |y_{2}|) = (|x_{1}| + |x_{2}|, |y_{1}| + |y_{2}|)}\)
f nie jest liniowa

b) \(\displaystyle{ u_{1} = ( x_{1}, y_{1})}\)
\(\displaystyle{ u_{2} = ( x_{2}, y_{2})}\)
\(\displaystyle{ u = ( x, y)}\)
\(\displaystyle{ f(u_{1} +u_{2}) = f(x_{1} + x_{2}, y_{1} + y_{2}) = (2x_{1} + 2x_{2} + y_{1} + y_{2}, 3y_{1} + 3y_{2} + 6x_{1} + 6x_{2}) = (2x_{1} + y_{1}, 3y_{1} + 6x_{1}) + (2x_{2} + y_{2},3y_{2} + 6x_{2} = f(x_{1},y_{1}) + f(x_{2},y_{2}) = f(u_{1}) + f(u_{2})}\)

\(\displaystyle{ f(a \cdot u) = f(ax, ay) = (2ax + ay, 3ay + 6ax) = a(2x+y,3y+6x) = a \cdot f(x,y) = a \cdot f(u)}\)
f jest liniowa

Dobrze to rozwiązałem?
miodzio1988

Odwzorowania liniowe

Post autor: miodzio1988 »

W \(\displaystyle{ a}\) masz funkcje jednej zmiennej przeciez..
Awatar użytkownika
rafcio_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stasiówka
Podziękował: 23 razy

Odwzorowania liniowe

Post autor: rafcio_100 »

a) \(\displaystyle{ u_{1} = ( x_{1})}\)
\(\displaystyle{ u_{2} = ( x_{2})}\)
\(\displaystyle{ f(u_{1}+u_{2}) = f(x_{1}+x_{2}) = (|x_{1}+x_{2}|)}\)
\(\displaystyle{ f(u_{1})+f(u_{2}) = f(x_{1}) + f(x_{2}) = (|x_{1}|) + (|x_{2}|)}\)
f nie jest liniowa
teraz dobrze?
akermann1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 27 gru 2014, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrc
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

Odwzorowania liniowe

Post autor: akermann1 »

Tak.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Odwzorowania liniowe

Post autor: yorgin »

Nie jest dobrze.
rafcio_100 pisze:a) \(\displaystyle{ u_{1} = ( x_{1})}\)
\(\displaystyle{ u_{2} = ( x_{2})}\)
\(\displaystyle{ f(u_{1}+u_{2}) = f(x_{1}+x_{2}) = (|x_{1}+x_{2}|)}\)
\(\displaystyle{ f(u_{1})+f(u_{2}) = f(x_{1}) + f(x_{2}) = (|x_{1}|) + (|x_{2}|)}\)
f nie jest liniowa
To rozumowanie jest pozbawione jakiegokolwiek argumentu przeciw liniowości. Jest to tylko rozpisanie dwóch stron z definicji liniowiości i tyle.

Zapis \(\displaystyle{ u_1=(x_1)}\) jest również dla mnie niezrozumiały. Co to właściwie znaczy?
ODPOWIEDZ