Zbadać zbieżność szeregu
-
blade
- Użytkownik

- Posty: 809
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 586 razy
- Pomógł: 16 razy
Zbadać zbieżność szeregu
Mam problem z takim szeregiem :
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \frac{1}{2^\sqrt{n}}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt[n]{\frac{1}{2^\sqrt{n}}} = \lim_{n\to\infty} \frac{1}{2^{n^{-\frac{1}{2}}}}=\frac{1}{2^0} = 1}\)
Czyli kryterium Cauchy'ego nie rozstrzyga zbieżności tego szeregu...
szereg wydaje się być zbieżny, zatem kryterium porównawcze :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2^\sqrt{n}}} \le \text{ ?}}\)
Nie potrafię tego oszacować..
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \frac{1}{2^\sqrt{n}}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt[n]{\frac{1}{2^\sqrt{n}}} = \lim_{n\to\infty} \frac{1}{2^{n^{-\frac{1}{2}}}}=\frac{1}{2^0} = 1}\)
Czyli kryterium Cauchy'ego nie rozstrzyga zbieżności tego szeregu...
szereg wydaje się być zbieżny, zatem kryterium porównawcze :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2^\sqrt{n}}} \le \text{ ?}}\)
Nie potrafię tego oszacować..
-
Analizator
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 19 cze 2014, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
-
Analizator
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 19 cze 2014, o 12:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Zbadać zbieżność szeregu
Faktycznie, przepraszam za pomyłkę. Myślę, że teraz powinno być dobrze.
Niech \(\displaystyle{ \left\{ s _{n} \right\}}\) będzie ciągiem sum częściowych danego szeregu.
Zauważmy, że \(\displaystyle{ \frac{1}{ 2^{ \sqrt{n ^{2} } } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{n ^{2}+1 } } }
+ \frac{1}{ 2^{ \sqrt{n ^{2}+2 } } } + ... +\frac{1}{ 2^{ \sqrt{n ^{2}+2n +1 } } }
\le \frac{2n+2}{2 ^{n} } \le \frac{n}{ 2^{n-2} }}\)
\(\displaystyle{ s _{ n^{2} } \le \frac{1}{ 2^{ \sqrt{1} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{2} } } +
\frac{1}{ 2^{ \sqrt{3} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{4} } } +
\frac{1}{ 2^{ \sqrt{4} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{5} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{6} } }+ ... + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{9} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{9} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{10} } } + + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{11} } } + ...+ \frac{1}{ 2^{ \sqrt{ n^{2} } } }
\le \frac{1}{ 2^{-1} } + \frac{2}{ 2^{0} } + \frac{3}{ 2^{1} } + ... +\frac{n-1}{ 2^{n-3} }=\left( \frac{1}{ 2^{-1} }+\frac{1}{ 2^{0} } + \frac{1}{ 2^{1} } +...+\frac{1}{ 2^{n-3} }\right)
+\left( \frac{1}{ 2^{0} }+\frac{1}{ 2^{1} }+ \frac{1}{ 2^{2} } +...+ \frac{1}{ 2^{n-3} }\right) + ... +\left( \frac{1}{ 2^{n-4} }+\frac{1}{ 2^{n-3} } \right) +\left( \frac{1}{ 2^{n-3} } \right) = \left( \frac{1}{ 2^{-2} }-\frac{1}{ 2^{n-3} } \right) + \left(\frac{1}{ 2^{-1} }-\frac{1}{ 2^{n-3} } \right)+\left( \frac{1}{ 2^{0} }-\frac{1}{ 2^{n-3} }\right) +\left( \frac{1}{ 2^{1} }-\frac{1}{ 2^{n-3} }\right) + ... +\left( \frac{1}{ 2^{n-5} }-\frac{1}{ 2^{n-3} }\right) +\left( \frac{1}{ 2^{n-4} }-\frac{1}{ 2^{n-3} }\right)=\left( \frac{1}{ 2^{-2} } + \frac{1}{ 2^{-1} } + \frac{1}{ 2^{0} } + \frac{1}{ 2^{1} } +...+ \frac{1}{ 2^{n-4} }\right) - \frac{n-1}{ 2^{n-3} }= \frac{1}{ 2^{-3} }- \frac{1}{2 ^{n-4} }- \frac{n-1}{ 2^{n-3} } \le 8}\)
Wobec tej nierówności podciąg \(\displaystyle{ \left\{ s_{ n^{2} }\right\}}\) jako rosnący i ograniczony jest zbieżny. Stąd łatwo wywnioskować, że ciąg \(\displaystyle{ \left\{ s_{n}\right\}}\) jest zbieżny.
Niech \(\displaystyle{ \left\{ s _{n} \right\}}\) będzie ciągiem sum częściowych danego szeregu.
Zauważmy, że \(\displaystyle{ \frac{1}{ 2^{ \sqrt{n ^{2} } } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{n ^{2}+1 } } }
+ \frac{1}{ 2^{ \sqrt{n ^{2}+2 } } } + ... +\frac{1}{ 2^{ \sqrt{n ^{2}+2n +1 } } }
\le \frac{2n+2}{2 ^{n} } \le \frac{n}{ 2^{n-2} }}\)
\(\displaystyle{ s _{ n^{2} } \le \frac{1}{ 2^{ \sqrt{1} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{2} } } +
\frac{1}{ 2^{ \sqrt{3} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{4} } } +
\frac{1}{ 2^{ \sqrt{4} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{5} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{6} } }+ ... + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{9} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{9} } } + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{10} } } + + \frac{1}{ 2^{ \sqrt{11} } } + ...+ \frac{1}{ 2^{ \sqrt{ n^{2} } } }
\le \frac{1}{ 2^{-1} } + \frac{2}{ 2^{0} } + \frac{3}{ 2^{1} } + ... +\frac{n-1}{ 2^{n-3} }=\left( \frac{1}{ 2^{-1} }+\frac{1}{ 2^{0} } + \frac{1}{ 2^{1} } +...+\frac{1}{ 2^{n-3} }\right)
+\left( \frac{1}{ 2^{0} }+\frac{1}{ 2^{1} }+ \frac{1}{ 2^{2} } +...+ \frac{1}{ 2^{n-3} }\right) + ... +\left( \frac{1}{ 2^{n-4} }+\frac{1}{ 2^{n-3} } \right) +\left( \frac{1}{ 2^{n-3} } \right) = \left( \frac{1}{ 2^{-2} }-\frac{1}{ 2^{n-3} } \right) + \left(\frac{1}{ 2^{-1} }-\frac{1}{ 2^{n-3} } \right)+\left( \frac{1}{ 2^{0} }-\frac{1}{ 2^{n-3} }\right) +\left( \frac{1}{ 2^{1} }-\frac{1}{ 2^{n-3} }\right) + ... +\left( \frac{1}{ 2^{n-5} }-\frac{1}{ 2^{n-3} }\right) +\left( \frac{1}{ 2^{n-4} }-\frac{1}{ 2^{n-3} }\right)=\left( \frac{1}{ 2^{-2} } + \frac{1}{ 2^{-1} } + \frac{1}{ 2^{0} } + \frac{1}{ 2^{1} } +...+ \frac{1}{ 2^{n-4} }\right) - \frac{n-1}{ 2^{n-3} }= \frac{1}{ 2^{-3} }- \frac{1}{2 ^{n-4} }- \frac{n-1}{ 2^{n-3} } \le 8}\)
Wobec tej nierówności podciąg \(\displaystyle{ \left\{ s_{ n^{2} }\right\}}\) jako rosnący i ograniczony jest zbieżny. Stąd łatwo wywnioskować, że ciąg \(\displaystyle{ \left\{ s_{n}\right\}}\) jest zbieżny.
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Posty: 478
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Zbadać zbieżność szeregu
Bo funkcje wielomianowe rosną wolnej od wykładniczych.
Można pewnie udowodnić coś takiego indukcyjnie.
Zależy jaki poziom "wtajemniczenia" możemy założyć.
Można pewnie udowodnić coś takiego indukcyjnie.
Zależy jaki poziom "wtajemniczenia" możemy założyć.
-
miodzio1988
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Posty: 478
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Zbadać zbieżność szeregu
Dobra, no może nie jest to wcale takie proste pokazać to indukcyjnie.
Ale jest to prawda np. od \(\displaystyle{ n = 400}\) - widać ładnie, że nierówność jest prawdziwa.
Ale myślę, że fakt o tym, że wielomian rośnie wolniej od funkcji wykładniczej powinien być wystarczająco przekonujący.
Ale jest to prawda np. od \(\displaystyle{ n = 400}\) - widać ładnie, że nierówność jest prawdziwa.
Ale myślę, że fakt o tym, że wielomian rośnie wolniej od funkcji wykładniczej powinien być wystarczająco przekonujący.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2015, o 01:22 przez wiedzmac, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Posty: 478
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Zbadać zbieżność szeregu
Nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie nierówność \(\displaystyle{ 400^2 \leq 2^{20}}\) jest raczej oczywista.
Edit: Może się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi, że w przypadku \(\displaystyle{ n = 400}\) widać ładnie, że nierówność zachodzi.
Edit: Może się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi, że w przypadku \(\displaystyle{ n = 400}\) widać ładnie, że nierówność zachodzi.
-
miodzio1988
Zbadać zbieżność szeregu
Czyli tak sobie do \(\displaystyle{ 400}\) wstawiałeś i teraz uważasz, że dla reszty to też jest prawda? Zrób porządny dowód bo takie coś do niczego sie nie nadaje jak widać
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Posty: 478
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Zbadać zbieżność szeregu
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } \frac{x^2}{2^{\sqrt{x}}} = \lim_{ y \to \infty } \frac{y^4}{2^y} =}\) cztery razy D'Hospital \(\displaystyle{ = 0}\).
-
miodzio1988
Zbadać zbieżność szeregu
wiedzmac pisze:\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } \frac{x^2}{2^{\sqrt{x}}} = \lim_{ y \to \infty } \frac{y^4}{2^y} =}\) cztery razy D'Hospital \(\displaystyle{ = 0}\).
To juz lepiej trzeba było nic nie pisać...jesli ma to byc dowód na to:
\(\displaystyle{ n^2 \le 2^{\sqrt{n}}}\)
