Szereg dowod

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3105
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Szereg dowod

Post autor: leg14 »

Niech \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{k} a_{n}}\) bedzie dowolnym szeregiem zbieznym o wyrazach dodatnich.Czy szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{k} \frac{\sqrt{a_{n} }}{\ln(n)} \cdot \left( n^{ a_{n}}-1\right) }}\) jest zbiezny?
Jezeli \(\displaystyle{ a_{n}}\) zbiega do zera szybciej niz \(\displaystyle{ \ln(n)}\) to iloraz wyrazu z nowego szeregu przez \(\displaystyle{ a_{n}}\) zbiega do zera, z czego mozna wywnioskowac, ze wyrazy nowego szeregu zbiegaja szybciej do zera niz wyrazy starego,a wiec szereg jest zbiezny, ale nie wiem ja uzasadnic to ze \(\displaystyle{ a_{n}}\) zbiega do zera szyciej niz logarytm.Bardzo prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 27 gru 2014, o 22:15 przez leg14, łącznie zmieniany 1 raz.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 26 razy

Szereg dowod

Post autor: porfirion »

EDIT: W nawiasie to to \(\displaystyle{ -1}\) nie powinno chyba być w wykładniku tylko luzem jeśli tak to wtedy:

Jeśli \(\displaystyle{ a_{n}}\) jest malejący to teza jest prawdziwa. Zachodzi wszak:
\(\displaystyle{ na_{n} \rightarrow 0}\) skąd łatwo teza. W ogólności powyższe nie jest prawdą. Musisz pobawić się takimi "skaczącymi" ciągami \(\displaystyle{ a_{n}}\).

Przykładowy kontrprzykład:
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ