Ekstrema absolutne funkcji dwóch zmiennych

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
venomek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2006, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

Ekstrema absolutne funkcji dwóch zmiennych

Post autor: venomek »

Hej,

Mam problem z jednym zadaniem - bardzo proste, ale jezeli dobrze nie zrozumiem jak rozwiazac cos latwiejszego, to nie ma sensu przechodzenia do rzeczy trudniejszych.

Znajdz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji \(\displaystyle{ z=2 x^{2} - 2 y^{2}}\) w kole \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} qslant 4}\)

Obliczam wiec pochodne czastkowe
pochodna po x wynosi: 4x
pochodna po y wynosi: -4y

licze w ktorych punktach sie zeruja - widac ze tylko w jednym: (0,0)
Nie jest powiedziane ze w tym punkcie jest ekstremum, ale po co to liczyc, skoro to i tak moze nie byc najwieksza / najmniejsza wartosc funkcji - obliczam wiec jedynie wartosc w tym punkcie i dostaje z(0,0)=0.

Teraz licze najwieksza i najmniejsza wartosc na brzegu.
Dziele okrąg na dwie czesci (gorna i dolna), tak aby to "byly funkcie" - tak mi cwiczeniowiec tlumaczyl.

Dostaje wiec:
\(\displaystyle{ y=\sqrt{4 - x^{2}}}\)
oraz
\(\displaystyle{ y= - \sqrt{4-x^{2}}}\)

podstawiam pod y w rownaniu funkcji i dla pierwszego (jak i drugiego przypadku - mam we wzorze funkcji y podniesiony do kwadratu, wiec minus przed pierwiastkiem odpadnie)

\(\displaystyle{ f(x)=2 x^{2} - 2(4 - x^{2})}\)
licze pochodna, wychodzi 8x
zeruje sie dla x=0, wartosc w tym punkcie wynosi -8

jak dla mnie koniec zadania. Najmniejsza wartosc funkcji wynosi -8 a najwieksza 0 (w tym kole oczywiscie)
Ale podobno nie, bo o ile najmniejsza sie zgadza to najwieksza wynosi 8...

W ktorym momencie popelnilem blad? Wyrazenie pod pierwiastkiem przeciez musi byc wieksze od zera, wiec po podniesieniu pierwiastka do kwadratu nie musze tego "wsadzac" w wartosc bezwzgledna... Ten minus w drugim przypadku tez dzieki podniesieniu do kwadratu "ucieknie"...
wiec skad to 8 ?

Z gory dzieki
mustela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 cze 2007, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa Ursus
Pomógł: 1 raz

Ekstrema absolutne funkcji dwóch zmiennych

Post autor: mustela »

Nie widzę jeszcze gdzie jest błąd, ale zwróć uwagę, że w punkcie (2;0) należącym do koła wartość funkcji wynosi wszak 8. Ponadto, jak zamiast podstawić do funkcji y w zależności od x dla brzegu koła dasz x w zależności od y to wartością funkcji w stanie stacjonarnym (pochodna dz/dy równa 0) będzie właśnie to 8.

[edit]Aha chyba już widzę. Otóż jak już masz tę funkcję f(x) to znalazłeś tylko stan stacjonarny, a zapomniałeś sprawdzić warunki brzegowe (x=-2, x=2) w których może nie być stanu stacjonarnego ale może być (i jest) ekstremum w danym zakresie.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Ekstrema absolutne funkcji dwóch zmiennych

Post autor: max »

venomek - nie sprawdziłeś końców przedziału \(\displaystyle{ [-2, 2]}\), w którym określona jest twoja funkcja \(\displaystyle{ f}\).
ODPOWIEDZ