Wytrzymałość materiałów

crav21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 gru 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Wytrzymałość materiałów

Post autor: crav21 »

Witam, mam problem z takim zadankiem, nie mam pojęcia jak to ruszyć. W książce Niezgodzińskiego nie udało mi się znaleźć podobnego przykładu. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie byłbym wdzięczny.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wytrzymałość materiałów

Post autor: kruszewski »

Rozpocząć od obliczania naprężeń \(\displaystyle{ \sigma = \sigma(x) \ i \ \tau = \tau (x)}\)
gdzie x to współrzędna podług długości wału.

W.Kr.
crav21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 gru 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Wytrzymałość materiałów

Post autor: crav21 »

No tak, tylko mój problem polega na tym, że nie wiem czy wał jest tutaj skręcany i rozciągany ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wytrzymałość materiałów

Post autor: kruszewski »

Naprężenia normalne w przekroju występują też i przy zginaniu.
A jakie siły powodowałyby rozciąganie tego wału?
crav21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 gru 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Wytrzymałość materiałów

Post autor: crav21 »

Niestety nie wiem.. Ehh chyba jednak nie zrobię tego zadania.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wytrzymałość materiałów

Post autor: kruszewski »

Pierwszy z brzegu podręcznik do Części maszyn dla technikum, np. Cz.maszyn, Surowiak, Orlik, rozwiązuje problem.
Ale proponuję zaglądnąć do przywoływanego podręcznika pp Niezgodzińskich, rozdziały o skręcaniu str.59-66 i o zginaniu str.83-85 i 100- 107. oraz str. 123.
Można zaglądnąć i tu:
... lozona.pdf
str.8 , ale nie można oczekiwać, że zawsze będzie pod ręką ktoś życzliwy i wyręczy. Lenistwo nie popłaca.
crav21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 gru 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Wytrzymałość materiałów

Post autor: crav21 »

Nadal nie rozumiem, moje zadanie jest w 3d, miałem jeden przykład na wykładzie, ćwiczeń już nie mam bo się skończyły.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wytrzymałość materiałów

Post autor: kruszewski »

Czego Kolega nie rozumie?
I takie mało dyskretne pytanie o kierunek studiów, mechanika, która wytrzymałość I czy II może II -cia? Wg tego postaramy się tu podpowiedzieć jak podejść do zadania.
W.Kr.
crav21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 gru 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Wytrzymałość materiałów

Post autor: crav21 »

Kierunek Transport, wytrzymałość I. Na zajęciach mieliśmy taki przypadek niestety nie wiem jak to rozpisać w moim przypadku.

Proszę bardzo:
Ostatnio zmieniony 15 gru 2014, o 18:45 przez crav21, łącznie zmieniany 1 raz.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wytrzymałość materiałów

Post autor: kruszewski »

Proszę pokazać tę drugą kartkę, tam sa jakieś wykresy, może nawet poprawne.
crav21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 gru 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Wytrzymałość materiałów

Post autor: crav21 »

Już dodałem, link do drugiej kartki
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wytrzymałość materiałów

Post autor: kruszewski »

Proszę zauważyć, że moment skręcający jest stały wzdłuż wału i jak Kolega wyliczył równy
\(\displaystyle{ M_s= \frac{2F}{D}}\)
Biegunowy wskaźnik wytrzymałości ma dwie wartości na długości belki.
\(\displaystyle{ W_o_1 = \frac{ \pi \cdot d^3}{16} \ i \ W_o_2= \frac{ \pi \cdot (2d)^3}{16}}\)
Jak widzimy \(\displaystyle{ W_o_2=8W_o_1}\) stąd wniosek, że naprężenia maksymalne, te, jakie występują na powierzchni (na obwodzie) okrągłej belki są ośmiokrotnie mniejsze w części grubszej wału.
Moment gnący, zmienny liniowo wzdłuż długości belki w przekroju odległym o lod tarczy jest równy: \(\displaystyle{ M_g_l = F \cdot l}\) i dla tej części belki w tym przekroju osiąga wartość największą. Zaś w przekroju utwierdzania, czyli dla drugiej części belki \(\displaystyle{ M_g_2_l= F \cdot 2l=2M_g_l}\) i jest on największy dla tej (ale i całej) belki.
Dla obliczenia naprężeń stycznych i normalnych w obu tych przekrojach posłużmy się wzorami:
\(\displaystyle{ \tau_1 = \frac{M_s}{W_o_1}}\)
i \(\displaystyle{ \tau_2= \frac{M_s}{W_o_2}}\)
Naprężenia normalne od zginania :
w przekroju pierwszym \(\displaystyle{ \sigma= \frac{M_g_1}{W_x_1}}\)
i w drugim \(\displaystyle{ \sigma_2= \frac{M_g_2}{W_x_2}}\)
Wiedząc, że \(\displaystyle{ W_x}\) jest osiowym wskaźnikiem wytrzymałości przekroju.
Jak zauważamy wskaźnik wytrzymałości w przekroju utwierdzenia jest też ośmiokrotnie większy od wskaźnika wytrzymałości w przekroju pierwszym, ale z racji dwukrotnie większego momentu zginającego w przekroju utwierdzenia, naprężenia normalne od zginania są czterokrotnie mniejsze od naprężeń normalnych w przekroju pierwszym. Stąd wnioskujemy że przekrojem najbardziej wytężonym jest ......... przekrój.
Naprężenia zredukowane (do naprężeń normalnych) można obliczyć wg wzorów podanych podanych w:
304776.htm#p4957333
z zaleceniem przeczytania wszystkich listów pod tym adresem.
W.Kr.
crav21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 15 gru 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Wytrzymałość materiałów

Post autor: crav21 »

Jutro zapytam się prowadzącego, jak rozpocząć ten projekt może będzie mi łatwiej to zrozumieć, nie mam pojęcia, jak to rozrysować na podukłady.W każdym razie dziękuje za pomoc, w razie czego będę jeszcze pisał
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wytrzymałość materiałów

Post autor: kruszewski »

Skąd jest pomysł o podukładach?
Jest jedna belka "nierozbieralna". W jej częściach z racji różnych rozmiarów występują różne naprężenia, to fakt. Ale pomysł z podziałem na podukłady?
Nie rozumiem tego pomysłu.
W.Kr.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Wytrzymałość materiałów

Post autor: siwymech »

AU
AU
79260166888145687050.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 293 razy
Domyślnie;
skoro to ma być projekt, to wymagane będą wykresy momentu zginającego Mg(Mgy, Mgz), skręcającego i momentu zastępczego. Prawdopodobnie i teoretyczny kształt wału- paraboloida obrotowa.
Do wykreślnego odzwierciedlenia składowych momentu Mgy i Mgz rysujemy model belki obciążonej w płaszczyźnie poziomej i pionowej. Domyślam się, że ten"rozkład" miał na myśli autor postu.
.............................................
ODPOWIEDZ