Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Post
autor: p2310 »
policzyć granicę z definicji Heinego
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0} \frac{ \sqrt{9-x}-3 }{ \sqrt{x+4}-2 }}\)
próbowałam przekształcać i niewiele mi wychodzi
próbowałam pochodną i otrzymałam wynik -2/3
ale z def. Heinego?
proszę o pomoc
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 »
Przez sprzezenie dwa razy podziałaj
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Post
autor: p2310 »
zrobiłam dziękuje:)