[MIX] Zadania różne VIII
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Zadania różne VIII
1. Lemat o strukturze; Niech \(\displaystyle{ \left( X, \cdot \right)}\) będzie taki, że: \(\displaystyle{ \left( x \cdot y \right) \cdot z= x \cdot \left( y \cdot z \right)}\) dla \(\displaystyle{ x, y, z \in X}\) oraz jeśli \(\displaystyle{ x \in X}\) to istnieje jedyne \(\displaystyle{ x^{\prime} \in G}\) że \(\displaystyle{ x=x \cdot x^{\prime} \cdot x}\) oraz \(\displaystyle{ x^{\prime} = x^{\prime} \cdot x \cdot x^{\prime}}\). Udowodnić, że
\(\displaystyle{ \left( x \cdot y \right) ^{\prime} = y^{\prime} x^{\prime}}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in X.}\)
2. Wykazać że istnieje graf \(\displaystyle{ G}\) o \(\displaystyle{ 16}\) wierzchołkach, z których każdy jest stopnia co najwyżej \(\displaystyle{ 5}\), i taki że jeśli \(\displaystyle{ u \neq v}\), to istnieje \(\displaystyle{ w}\) że \(\displaystyle{ uw}\) i \(\displaystyle{ vw}\) są krawędziami grafu \(\displaystyle{ G}\). Wykazać też, że jeśli założenie co najwyżej \(\displaystyle{ 5}\) zmienić na co najwyżej \(\displaystyle{ 4}\), to taki graf nie istnieje.
3. Niech \(\displaystyle{ S}\) to będzie zbiór złożony ze środków boków \(\displaystyle{ n}\)-kąta foremnego oraz środków wszystkich jego przekątnych. Jaka jest największa możliwa ilość punktów zbioru \(\displaystyle{ S}\) będących na jakimś okręgu ?
4. Niech \(\displaystyle{ f \left( x \right) = a \cos \left( x \right) + b\cos \left( 3x \right) \leq 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ |b| \leq 1}\).
5. Mając dany okrąg i trzy niewspółliniowe punkty w jego wnętrzu skonstruować trójkąt wpisany w ten okrąg i taki, że na każdym jego boku jest jeden z tych punktów.
6. rozwiązane przez marcin7cd
Liczby dodatnie \(\displaystyle{ a, b, x, y}\) są takie że:
\(\displaystyle{ \begin{cases}a+b+x+y <2\\ a+b^2=x+y^2\\ a^2+b=x^2+y.\end{cases}}\).
Udowodnić że \(\displaystyle{ a=x}\) oraz \(\displaystyle{ b=y}\).
Szwecja 95
7. rozwiązane przez marcin7Cd
Dany jest czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\). Wyrazić długość odcinka łączącego wierzchołek \(\displaystyle{ D}\) ze środkiem ciężkości trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) jako funkcję długości krawędzi czworościanu.
8. rozwiązane prze Zahiona
Rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ \sqrt{x+2+3\sqrt{2x-5}} + \sqrt{x-2- \sqrt{2x-5}} =2\sqrt{2}.}\)
9. rozwiązane przez Qnia
Czy wśród liczb \(\displaystyle{ 1999, 2999, 3999, ... 125999, 126999, 127999}\) jest jakaś podzielna przez \(\displaystyle{ 257}\) ?
10. Dla jakich liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) istnieje macierz \(\displaystyle{ n \times n}\) symetryczna taka, że każdy jej wiersz (a zatem i kolumna) jest permutacją zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, ..., n \right\}}\) i jednocześnie przekątna (główna) macierzy nie ma tej własności ?
M
11. Wykazać, że dla każdego punktu na płaszczyźnie istnieje okrąg o środku w tym punkcie i taki, że dla każdego punktu \(\displaystyle{ \left( x, y \right)}\) tego okręgu:
\(\displaystyle{ x \notin \QQ}\) lub \(\displaystyle{ y \notin \QQ}\)
M
12. rozwiązane przez marcin7Cd
Rozwiązać układ równań (z pięcioma niewiadomymi):
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x_1=x_5^2 - 23\\ 4x_2=x_1^2+7\\ 6x_3=x_2^2 + 14\\ 8x_4=x_3^2+ 23\\ 10x_5=x_4^2+ 34. \end{cases}}\)
13. rozwiązane przez exupery
Niech \(\displaystyle{ x \in \RR}\) będzie ustalone. Obliczyć
\(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty} \sqrt{\frac{2n}{3}} \cdot \underbrace{\arctan \left( \arctan \left( \dots \arctan \left( x \right) \right) \right) }_{n}.}\)
14. rozwiązane przez Marcin7Cd
Dany jest ciąg geometryczny \(\displaystyle{ a_1,....,a_n}\). Wyznaczyć zależność między \(\displaystyle{ S, T, I}\):
\(\displaystyle{ S=a_1+….+a_n}\), \(\displaystyle{ T=\frac{1}{a_1}+ …+\frac{1}{a_n}}\) , \(\displaystyle{ I=a_1….a_n}\).
15. rozwiązane przez marcin7Cd
Wielomian \(\displaystyle{ p \left( x \right) = x^4+ \left( b+2 \right) x^3+ \left( a+2b \right) x^2+ \left( 3a+b-4 \right) x+ 2a-b}\) ma ten sam pierwiastek niezależny od wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Wyznaczyć go oraz podać takie \(\displaystyle{ a, b}\), dla których \(\displaystyle{ p \left( x \right)}\) jest kwadratem jakiegoś trójmianu.
16. rozwiązane przez marcin7Cd
Na płaszczyźnie danych jest pięć różnych punktów i pięć różnych prostych. Udowodnić, ze można z nich wybrać dwa różne punkty i dwie różne proste, tak aby żaden z wybranych punktów nie leżał na żadnej z wybranych prostych.
pc
17. rozwiązane przez Qnia
Ile równe jest \(\displaystyle{ x}\), jeśli
\(\displaystyle{ x= 1+ \frac{1}{1+ \frac{1}{1+ ... \\ \frac{1}{1+ \frac{1}{x}}}}\ ?}\)
\(\displaystyle{ n}\) kresek ułamkowych
18. W grupie \(\displaystyle{ n \geq 5}\) osób utworzono \(\displaystyle{ n+1}\) różnych zespołów trzyosobowych. Wykazać istnienia dwóch takich zespołów, które mają (jako wspólną) jedną (i nie więcej) osobę.
19. Każda liczba całkowita zostało pokolorowana jednym z czterech kolorów. Niech \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) będą nieparzyste, oraz \(\displaystyle{ |x| \neq |y|}\). Wykazać istnienia dwóch liczb całkowitych, takich że ich różnica jest elementem zbioru \(\displaystyle{ \left\{ x, y, x+y, x-y \right\}}\)
20. rozwiązane przez fon_nojmana
Wykazać, że równanie \(\displaystyle{ x^{10} - x^7 +x^2-x+1=0}\) nie ma rozwiązań rzeczywistych.
21. rozwiązane przez marcin7Cd
Mając dwa ciągi zero jedynkowe \(\displaystyle{ A= \left( a_1 ,..., a_n \right)}\) i \(\displaystyle{ B= \left( b_1 ,..., b_n \right)}\) definiuje się odległość między nimi, jako ilość tych \(\displaystyle{ j}\), że \(\displaystyle{ a_j \neq b_j}\). Odległość każdych dwóch ciągów z trójki \(\displaystyle{ A, B, C}\) wynosi \(\displaystyle{ d}\).
a) Wykaż, że \(\displaystyle{ d}\) jest parzyste
b) Wykaż, że istnieje takie \(\displaystyle{ D}\), że jego odległość, od \(\displaystyle{ A, B}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} d}\). Czy takie \(\displaystyle{ D}\) jest jedyne?
Iran
22. Na płaszczyźnie narysowano okręgi o średnicy \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\) i o środkach we wszystkich punktach kratowych. Udowodnić ze wówczas dowolny okrąg o średnicy \(\displaystyle{ 200}\) przecina chociaż jeden z tych okręgów.
Kwant
23. Niech \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) będzie taka, że \(\displaystyle{ |f \left( x+y \right) - f \left( x \right) - f \left( y \right) | \leq 1}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\). Dowieść, że istnieje \(\displaystyle{ g: \RR \to \RR}\) iż
\(\displaystyle{ |f \left( x \right) - g \left( x \right) | \leq 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\) oraz
\(\displaystyle{ g \left( x+y \right) =g \left( x \right) + g \left( y \right)}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR.}\)
24. rozwiązane przez Qnia
Dowieść, że dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) wielomian \(\displaystyle{ \left( x+1 \right) ^{2n+1}+ x^{n+2}}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ 1+x+x^2}\). Wykazać też, że wielomian \(\displaystyle{ \left( x^2+1 \right) ^{2n+1} + x^{2n+4}}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ 1-x+x^2}\).
25. rozwiązane przez exupery
Wykazać że \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos \left( 6^\circ \right) }+ \frac{1}{\sin \left( 24^\circ \right) } + \frac{1}{\sin \left( 48^\circ \right) } = \frac{1}{ \sin \left( 12^\circ \right) }.}\)
26. rozwiązane przez Ponewora
Dany jest ciąg 12-tu kolejnych liczb naturalnych. Wykazać, że przynajmniej jedna z nich jest mniejsza od sumy swoich dzielników,
tj. od \(\displaystyle{ \sum_{d| n \ d<n} d}\).
Musztari
27. rozwiązane przez Qnia
Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-xy+y^2=7\\ xy \left( x+y \right) =-2. \end{cases}}\)
28. rozwiązane przez marcin7Cd
Algorytm:
krok 0: \(\displaystyle{ n=m}\)
krok 1: Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest parzyste, zmniejsz \(\displaystyle{ n}\) dwukrotnie; a jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste zwiększ \(\displaystyle{ n}\) o jeden
krok 2: Jeśli \(\displaystyle{ n>1}\) przejść do kroku 1, a jeśli \(\displaystyle{ n=1}\)
zakończyć algorytm
Ile jest liczb \(\displaystyle{ m}\) dla których krok 1 wykona się \(\displaystyle{ 15}\) razy ?
29. rozwiązane przez Marcin7Cd
Czy jeśli \(\displaystyle{ q \in \QQ \cap \left( 0,1 \right)}\), to istnieją liczby naturalne \(\displaystyle{ n_1 < .... < n_k}\) i takie, że każda następną dzieli się przez poprzednią oraz:
\(\displaystyle{ q = \frac{1}{n_1}+ ... +\frac{1}{n_k}\ ?}\)
30. rozwiązane przez yorgina
Rozwiązać równanie różniczkowe:
\(\displaystyle{ y =2xy' + \sqrt{1+\left( y'\right) ^2}.}\)
31. rozwiązane przez Marcin7Cd
Czy można „wygenerować” funkcję \(\displaystyle{ h \left( x \right) =x}\) z \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) poprzez wykonywanie operacji dodawania, odejmowania i mnożenia, gdy
a) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = x^2+x \ \ g \left( x \right) = x^2+ 2}\)
b \(\displaystyle{ f \left( x \right) = x^2+x \ \ g \left( x \right) = x^2 - 2}\)
c) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2x^2+x \ \ g \left( x \right) = 2x}\)
d) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2x^3+x \ \ g \left( x \right) = x^2}\)
?
32.a) Roztargniony matematyk zapomniał cyfrowego kodu do swego mieszkania. Kod ten składa się z sekwencji trzech cyfr (bez zera i cyfry mogą się powtarzać). Kolejne cyfry wciska się co 1 sek. Uważa on iż może odszyfrować kod w czasie 16 min i 42 sek (1002 sek) nawet przy „największym pechu” podczas odgadywania kodu. Czy ma on rację ? Rozwiązać też zadanie jeśli będą dodatkowe założenia:
b) w kodzie są tylko cyfry \(\displaystyle{ 1, 2, 3}\);
c*) matematyk pamięta, że wszystkie cyfry w jego kodzie są różne.
33. rozwiązane przez Marcin7Cd
Zadanie KoŃcowe; Wyznaczyć jawny wzór funkcji \(\displaystyle{ f \left( n \right)}\) wyrażającą minimalna ilość ruchów Konia szachowego w jakich może on przemieścić się z jednego rogu szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) do przeciwległego.
\(\displaystyle{ \left( x \cdot y \right) ^{\prime} = y^{\prime} x^{\prime}}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in X.}\)
2. Wykazać że istnieje graf \(\displaystyle{ G}\) o \(\displaystyle{ 16}\) wierzchołkach, z których każdy jest stopnia co najwyżej \(\displaystyle{ 5}\), i taki że jeśli \(\displaystyle{ u \neq v}\), to istnieje \(\displaystyle{ w}\) że \(\displaystyle{ uw}\) i \(\displaystyle{ vw}\) są krawędziami grafu \(\displaystyle{ G}\). Wykazać też, że jeśli założenie co najwyżej \(\displaystyle{ 5}\) zmienić na co najwyżej \(\displaystyle{ 4}\), to taki graf nie istnieje.
3. Niech \(\displaystyle{ S}\) to będzie zbiór złożony ze środków boków \(\displaystyle{ n}\)-kąta foremnego oraz środków wszystkich jego przekątnych. Jaka jest największa możliwa ilość punktów zbioru \(\displaystyle{ S}\) będących na jakimś okręgu ?
4. Niech \(\displaystyle{ f \left( x \right) = a \cos \left( x \right) + b\cos \left( 3x \right) \leq 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ |b| \leq 1}\).
5. Mając dany okrąg i trzy niewspółliniowe punkty w jego wnętrzu skonstruować trójkąt wpisany w ten okrąg i taki, że na każdym jego boku jest jeden z tych punktów.
6. rozwiązane przez marcin7cd
Liczby dodatnie \(\displaystyle{ a, b, x, y}\) są takie że:
\(\displaystyle{ \begin{cases}a+b+x+y <2\\ a+b^2=x+y^2\\ a^2+b=x^2+y.\end{cases}}\).
Udowodnić że \(\displaystyle{ a=x}\) oraz \(\displaystyle{ b=y}\).
Szwecja 95
7. rozwiązane przez marcin7Cd
Dany jest czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\). Wyrazić długość odcinka łączącego wierzchołek \(\displaystyle{ D}\) ze środkiem ciężkości trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) jako funkcję długości krawędzi czworościanu.
8. rozwiązane prze Zahiona
Rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ \sqrt{x+2+3\sqrt{2x-5}} + \sqrt{x-2- \sqrt{2x-5}} =2\sqrt{2}.}\)
9. rozwiązane przez Qnia
Czy wśród liczb \(\displaystyle{ 1999, 2999, 3999, ... 125999, 126999, 127999}\) jest jakaś podzielna przez \(\displaystyle{ 257}\) ?
10. Dla jakich liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) istnieje macierz \(\displaystyle{ n \times n}\) symetryczna taka, że każdy jej wiersz (a zatem i kolumna) jest permutacją zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, ..., n \right\}}\) i jednocześnie przekątna (główna) macierzy nie ma tej własności ?
M
11. Wykazać, że dla każdego punktu na płaszczyźnie istnieje okrąg o środku w tym punkcie i taki, że dla każdego punktu \(\displaystyle{ \left( x, y \right)}\) tego okręgu:
\(\displaystyle{ x \notin \QQ}\) lub \(\displaystyle{ y \notin \QQ}\)
M
12. rozwiązane przez marcin7Cd
Rozwiązać układ równań (z pięcioma niewiadomymi):
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x_1=x_5^2 - 23\\ 4x_2=x_1^2+7\\ 6x_3=x_2^2 + 14\\ 8x_4=x_3^2+ 23\\ 10x_5=x_4^2+ 34. \end{cases}}\)
13. rozwiązane przez exupery
Niech \(\displaystyle{ x \in \RR}\) będzie ustalone. Obliczyć
\(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty} \sqrt{\frac{2n}{3}} \cdot \underbrace{\arctan \left( \arctan \left( \dots \arctan \left( x \right) \right) \right) }_{n}.}\)
14. rozwiązane przez Marcin7Cd
Dany jest ciąg geometryczny \(\displaystyle{ a_1,....,a_n}\). Wyznaczyć zależność między \(\displaystyle{ S, T, I}\):
\(\displaystyle{ S=a_1+….+a_n}\), \(\displaystyle{ T=\frac{1}{a_1}+ …+\frac{1}{a_n}}\) , \(\displaystyle{ I=a_1….a_n}\).
15. rozwiązane przez marcin7Cd
Wielomian \(\displaystyle{ p \left( x \right) = x^4+ \left( b+2 \right) x^3+ \left( a+2b \right) x^2+ \left( 3a+b-4 \right) x+ 2a-b}\) ma ten sam pierwiastek niezależny od wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Wyznaczyć go oraz podać takie \(\displaystyle{ a, b}\), dla których \(\displaystyle{ p \left( x \right)}\) jest kwadratem jakiegoś trójmianu.
16. rozwiązane przez marcin7Cd
Na płaszczyźnie danych jest pięć różnych punktów i pięć różnych prostych. Udowodnić, ze można z nich wybrać dwa różne punkty i dwie różne proste, tak aby żaden z wybranych punktów nie leżał na żadnej z wybranych prostych.
pc
17. rozwiązane przez Qnia
Ile równe jest \(\displaystyle{ x}\), jeśli
\(\displaystyle{ x= 1+ \frac{1}{1+ \frac{1}{1+ ... \\ \frac{1}{1+ \frac{1}{x}}}}\ ?}\)
\(\displaystyle{ n}\) kresek ułamkowych
18. W grupie \(\displaystyle{ n \geq 5}\) osób utworzono \(\displaystyle{ n+1}\) różnych zespołów trzyosobowych. Wykazać istnienia dwóch takich zespołów, które mają (jako wspólną) jedną (i nie więcej) osobę.
19. Każda liczba całkowita zostało pokolorowana jednym z czterech kolorów. Niech \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) będą nieparzyste, oraz \(\displaystyle{ |x| \neq |y|}\). Wykazać istnienia dwóch liczb całkowitych, takich że ich różnica jest elementem zbioru \(\displaystyle{ \left\{ x, y, x+y, x-y \right\}}\)
20. rozwiązane przez fon_nojmana
Wykazać, że równanie \(\displaystyle{ x^{10} - x^7 +x^2-x+1=0}\) nie ma rozwiązań rzeczywistych.
21. rozwiązane przez marcin7Cd
Mając dwa ciągi zero jedynkowe \(\displaystyle{ A= \left( a_1 ,..., a_n \right)}\) i \(\displaystyle{ B= \left( b_1 ,..., b_n \right)}\) definiuje się odległość między nimi, jako ilość tych \(\displaystyle{ j}\), że \(\displaystyle{ a_j \neq b_j}\). Odległość każdych dwóch ciągów z trójki \(\displaystyle{ A, B, C}\) wynosi \(\displaystyle{ d}\).
a) Wykaż, że \(\displaystyle{ d}\) jest parzyste
b) Wykaż, że istnieje takie \(\displaystyle{ D}\), że jego odległość, od \(\displaystyle{ A, B}\) oraz \(\displaystyle{ C}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} d}\). Czy takie \(\displaystyle{ D}\) jest jedyne?
Iran
22. Na płaszczyźnie narysowano okręgi o średnicy \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\) i o środkach we wszystkich punktach kratowych. Udowodnić ze wówczas dowolny okrąg o średnicy \(\displaystyle{ 200}\) przecina chociaż jeden z tych okręgów.
Kwant
23. Niech \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) będzie taka, że \(\displaystyle{ |f \left( x+y \right) - f \left( x \right) - f \left( y \right) | \leq 1}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\). Dowieść, że istnieje \(\displaystyle{ g: \RR \to \RR}\) iż
\(\displaystyle{ |f \left( x \right) - g \left( x \right) | \leq 1}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\) oraz
\(\displaystyle{ g \left( x+y \right) =g \left( x \right) + g \left( y \right)}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR.}\)
24. rozwiązane przez Qnia
Dowieść, że dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) wielomian \(\displaystyle{ \left( x+1 \right) ^{2n+1}+ x^{n+2}}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ 1+x+x^2}\). Wykazać też, że wielomian \(\displaystyle{ \left( x^2+1 \right) ^{2n+1} + x^{2n+4}}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ 1-x+x^2}\).
25. rozwiązane przez exupery
Wykazać że \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos \left( 6^\circ \right) }+ \frac{1}{\sin \left( 24^\circ \right) } + \frac{1}{\sin \left( 48^\circ \right) } = \frac{1}{ \sin \left( 12^\circ \right) }.}\)
26. rozwiązane przez Ponewora
Dany jest ciąg 12-tu kolejnych liczb naturalnych. Wykazać, że przynajmniej jedna z nich jest mniejsza od sumy swoich dzielników,
tj. od \(\displaystyle{ \sum_{d| n \ d<n} d}\).
Musztari
27. rozwiązane przez Qnia
Rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-xy+y^2=7\\ xy \left( x+y \right) =-2. \end{cases}}\)
28. rozwiązane przez marcin7Cd
Algorytm:
krok 0: \(\displaystyle{ n=m}\)
krok 1: Jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest parzyste, zmniejsz \(\displaystyle{ n}\) dwukrotnie; a jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest nieparzyste zwiększ \(\displaystyle{ n}\) o jeden
krok 2: Jeśli \(\displaystyle{ n>1}\) przejść do kroku 1, a jeśli \(\displaystyle{ n=1}\)
zakończyć algorytm
Ile jest liczb \(\displaystyle{ m}\) dla których krok 1 wykona się \(\displaystyle{ 15}\) razy ?
29. rozwiązane przez Marcin7Cd
Czy jeśli \(\displaystyle{ q \in \QQ \cap \left( 0,1 \right)}\), to istnieją liczby naturalne \(\displaystyle{ n_1 < .... < n_k}\) i takie, że każda następną dzieli się przez poprzednią oraz:
\(\displaystyle{ q = \frac{1}{n_1}+ ... +\frac{1}{n_k}\ ?}\)
30. rozwiązane przez yorgina
Rozwiązać równanie różniczkowe:
\(\displaystyle{ y =2xy' + \sqrt{1+\left( y'\right) ^2}.}\)
31. rozwiązane przez Marcin7Cd
Czy można „wygenerować” funkcję \(\displaystyle{ h \left( x \right) =x}\) z \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) poprzez wykonywanie operacji dodawania, odejmowania i mnożenia, gdy
a) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = x^2+x \ \ g \left( x \right) = x^2+ 2}\)
b \(\displaystyle{ f \left( x \right) = x^2+x \ \ g \left( x \right) = x^2 - 2}\)
c) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2x^2+x \ \ g \left( x \right) = 2x}\)
d) \(\displaystyle{ f \left( x \right) = 2x^3+x \ \ g \left( x \right) = x^2}\)
?
32.a) Roztargniony matematyk zapomniał cyfrowego kodu do swego mieszkania. Kod ten składa się z sekwencji trzech cyfr (bez zera i cyfry mogą się powtarzać). Kolejne cyfry wciska się co 1 sek. Uważa on iż może odszyfrować kod w czasie 16 min i 42 sek (1002 sek) nawet przy „największym pechu” podczas odgadywania kodu. Czy ma on rację ? Rozwiązać też zadanie jeśli będą dodatkowe założenia:
b) w kodzie są tylko cyfry \(\displaystyle{ 1, 2, 3}\);
c*) matematyk pamięta, że wszystkie cyfry w jego kodzie są różne.
33. rozwiązane przez Marcin7Cd
Zadanie KoŃcowe; Wyznaczyć jawny wzór funkcji \(\displaystyle{ f \left( n \right)}\) wyrażającą minimalna ilość ruchów Konia szachowego w jakich może on przemieścić się z jednego rogu szachownicy \(\displaystyle{ n \times n}\) do przeciwległego.
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2021, o 13:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 21 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
- fon_nojman
- Użytkownik

- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
- yorgin
- Użytkownik

- Posty: 12680
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
[MIX] Zadania różne VIII
Trochę dziwiła mnie obecność równania różniczkowego, ale zmieniło się to z chwilą, w której zacząłem je rozwiązywać... Raczej nie jest szablonowe, a przynajmniej na UJ takich rzeczy z kolegami nie uczyliśmy.
Raczej zalecam każdemu potrafiącemu rozwiązywać równania nie zaglądać do poniższego rozwiązania, bo to jest mega spoiler.
Raczej zalecam każdemu potrafiącemu rozwiązywać równania nie zaglądać do poniższego rozwiązania, bo to jest mega spoiler.
30:
-
marcin7Cd
- Użytkownik

- Posty: 139
- Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Pomógł: 61 razy
[MIX] Zadania różne VIII
14:
29:
31:
33:
-- 24 gru 2014, o 18:12 --7:
W 15. nie ma takiego pierwiastka
16:
21:
28:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:


