ułamek molowy

chudy8884
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 23 paź 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Góra
Podziękował: 51 razy

ułamek molowy

Post autor: chudy8884 »

Obliczyć ułamek molowy składnika A w dwuskładnikowej mieszaninie A + B znając jej skład w postaci ułamków masowych \(\displaystyle{ u_{A}}\) i \(\displaystyle{ u _{B}}\) oraz masy molowe MA oraz MB.
Proszę o pomoc
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1703
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 411 razy

ułamek molowy

Post autor: pesel »

ooopsss! korekta.

\(\displaystyle{ u_{A}= \frac{m_{A}}{m_{A}+m_{B}}}\)

\(\displaystyle{ u_{B}=1-u_{A}= \frac{m_{B}}{m_{A}+m_{B}}}\)

\(\displaystyle{ x_{A}= \frac{n_{A}}{n_{A}+n_{B}}= \frac{ \frac{m_{A}}{M_{A}} }{\frac{m_{A}}{M_{A}}+\frac{m_{B}}{M_{B}}}= \frac{ \frac{m_{A}}{M_{A}(m_{A}+m_{B})} }{\frac{m_{A}}{M_{A}(m_{A}+m_{B})}+\frac{m_{B}}{M_{B}(m_{A}+m_{B})}}= \frac{ \frac{u_{A}}{M_{A}} }{\frac{u_{A}}{M_{A}}+\frac{u_{B}}{M_{B}}}= \frac{ \frac{u_{A}}{M_{A}} }{ \frac{u_{A}M_{B}+u_{B}M_{A}}{M_{A}M_{B}} }= \frac{u_{A}M_{B}}{u_{A}M_{B}+u_{B}M_{A}}= \frac{u_{A}M_{B}}{u_{A}M_{B}+(1-u_{A})M_{A}}}\)
ODPOWIEDZ