Wielomiany nad ciałem binarnym

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Wielomiany nad ciałem binarnym

Post autor: Borneq »

Jak jest z nazewnictwem?
Jak nazywają się wielomiany, których współczynniki mogą być albo 1 albo 0? Pierścień wielomianów binarnych? Bo jest na przykład ciało skończone \(\displaystyle{ GF(2^n)}\) w którym to wynik mnożenia brany jest modulo nierozkładalny wielomian stopnia n.
--
temat raczej do Algebry abstrakcyjnej
Chodzi o wielomian nad ciałem \(\displaystyle{ Z_2}\)
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

Wielomiany nad ciałem binarnym

Post autor: kammeleon18 »

Czy chodzi Ci o wielomiany o współczynnikach rzeczywistych, ale tylko \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\)(\(\displaystyle{ x+x \neq 0}\)), czy rzeczywiście o wielomiany nad \(\displaystyle{ Z_2}\)(czyli np. \(\displaystyle{ x+x=0}\))
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Wielomiany nad ciałem binarnym

Post autor: Spektralny »

Zamiast głowić się nad nazwami, dla danego pierścienia współczynników \(\displaystyle{ R}\) oznacza się przez \(\displaystyle{ R[x]}\) pierścień wielomianów o współczynnikach w tym pierścieniu.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Wielomiany nad ciałem binarnym

Post autor: Borneq »

SchmudeJanusz pisze:Czy chodzi Ci o wielomiany o współczynnikach rzeczywistych, ale tylko \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\)(\(\displaystyle{ x+x \neq 0}\)), czy rzeczywiście o wielomiany nad \(\displaystyle{ Z_2}\)(czyli np. \(\displaystyle{ x+x=0}\))
Nad \(\displaystyle{ Z_2}\), do dodawania i odejmowania użyte XOR
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

Wielomiany nad ciałem binarnym

Post autor: kammeleon18 »

Borneq pisze:
SchmudeJanusz pisze:Czy chodzi Ci o wielomiany o współczynnikach rzeczywistych, ale tylko \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 1}\)(\(\displaystyle{ x+x \neq 0}\)), czy rzeczywiście o wielomiany nad \(\displaystyle{ Z_2}\)(czyli np. \(\displaystyle{ x+x=0}\))
Nad \(\displaystyle{ Z_2}\), do dodawania i odejmowania użyte XOR
W takim razie oznaczenie to \(\displaystyle{ Z_2[x]}\).
Jest to pierścień wielomianów zmiennej \(\displaystyle{ x}\) nad \(\displaystyle{ Z_2}\)
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Re: Wielomiany nad ciałem binarnym

Post autor: Matiks21 »

Czy oznacza to że zmienna x również przyjmuje tylko wartości 0, 1?

Brak informacji o dziedzinie wielomianów jest dla mnie mylący.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10261
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2381 razy

Re: Wielomiany nad ciałem binarnym

Post autor: Dasio11 »

Zmienna nie przyjmuje żadnych wartości, bo wielomian nie jest funkcją, tylko wyrażeniem formalnym, czyli po prostu napisem. Z tego też powodu nie ma sensu mówić o dziedzinie wielomianu.

Natomiast z każdym wielomianem w naturalny sposób powiązana jest funkcja wielomianowa, która już jest funkcją i ma dziedzinę - jest nią pierścień, nad którym ów wielomian jest zdefiniowany (lub w razie potrzeby: dowolny nadpierścień).
ODPOWIEDZ