Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
-
arek1357
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
Jak w temacie:
\(\displaystyle{ f(0)=0, f(1)=1}\)
\(\displaystyle{ f(x+2)=f(x+1)+f(x) , x \in R}\)
\(\displaystyle{ f(0)=0, f(1)=1}\)
\(\displaystyle{ f(x+2)=f(x+1)+f(x) , x \in R}\)
- Medea 2
- Użytkownik

- Posty: 2489
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
Ciągu Fibonacciego Jeżeli
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_k f_k x^k,}\)
to jakie równanie spełnia \(\displaystyle{ F(x)}\)? Wskazówka: tu chodzi o zależność rekurencyjną z Twojego pierwszego postu. I źle napisałeś definicję, bo ona jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ x \in \mathbb N}\), a nie rzeczywistego.
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_k f_k x^k,}\)
to jakie równanie spełnia \(\displaystyle{ F(x)}\)? Wskazówka: tu chodzi o zależność rekurencyjną z Twojego pierwszego postu. I źle napisałeś definicję, bo ona jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ x \in \mathbb N}\), a nie rzeczywistego.
-
arek1357
-
arek1357
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
Mi chodziło o coś więcej czy można w dziedzinie rzeczywistej rozwiązać to równanie, czy są jakieś uogólnienia tego wzoru na przypadek rzeczywisty coś w rodzaju jak jest uogólnienie silni za pomocą funkcji gamma.
Bo jak się tworzy ciąg Fibonacciego jego wzór ogólny i rekurencyjny funkcje tworzące to ja raczej znam, ja się zastanawiałem nad przejściem do szerszej dziedziny.
I nawet nie chodzi tylko o wzór fibonacciego może być inna rekurencja, którą rozszerzamy z dziedziny naturalnej do rzeczywistej i otrzymujemy coś więcej lub nic.
Np:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}+n^2}\)
Możemy to równanie sobie zamieniać na wzór jawny i to nie jest dla mnie trudnością.
Ale jeśli rozszerzymy dziedzinę do rzeczywistych to otrzymamy:
\(\displaystyle{ f(x+1)=f(x)+x^2}\)
A teraz będzie czy nie będzie rozwiązanie a może rozwiązań będzie więcej niż dla naturalnych ...
Takich przykładów można mnożyć i można zastanawiać się kiedy to rozwiązanie jest a kiedy nie ma!
W takim aspekcie ja ten problem rozpatruję.
Bo jak się tworzy ciąg Fibonacciego jego wzór ogólny i rekurencyjny funkcje tworzące to ja raczej znam, ja się zastanawiałem nad przejściem do szerszej dziedziny.
I nawet nie chodzi tylko o wzór fibonacciego może być inna rekurencja, którą rozszerzamy z dziedziny naturalnej do rzeczywistej i otrzymujemy coś więcej lub nic.
Np:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}+n^2}\)
Możemy to równanie sobie zamieniać na wzór jawny i to nie jest dla mnie trudnością.
Ale jeśli rozszerzymy dziedzinę do rzeczywistych to otrzymamy:
\(\displaystyle{ f(x+1)=f(x)+x^2}\)
A teraz będzie czy nie będzie rozwiązanie a może rozwiązań będzie więcej niż dla naturalnych ...
Takich przykładów można mnożyć i można zastanawiać się kiedy to rozwiązanie jest a kiedy nie ma!
W takim aspekcie ja ten problem rozpatruję.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2014, o 09:27 przez arek1357, łącznie zmieniany 2 razy.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
Jeśli zadasz warunek brzegowy, na przykład ustalając wartość \(\displaystyle{ f(x)}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x\in[0,2),}\) to wtedy będziesz miał jednoznaczne rozwiązanie. Przy tym warunku, który zadałeś, przestrzeń rozwiązań jest continuum-wymiarowa.arek1357 pisze: \(\displaystyle{ f(0)=0, f(1)=1}\)
\(\displaystyle{ f(x+2)=f(x+1)+f(x) , x \in R}\)
-
arek1357
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
To znaczy, że chodzi ci o to iż funkcja będzie stała na przedziale \(\displaystyle{ [0,2)}\)
i czemu continuum czy tych funkcji będzie aż tyle to wypisz kilka heh...-- 1 grudnia 2014, 09:32 --No jeśli różnica między dwiema funkcjami będzie liczbą rzeczywistą to jasne że continuum ale to i tak niewielka różnica większa różnica jak będzie się różnić np potęgą przy \(\displaystyle{ x}\)
i czemu continuum czy tych funkcji będzie aż tyle to wypisz kilka heh...-- 1 grudnia 2014, 09:32 --No jeśli różnica między dwiema funkcjami będzie liczbą rzeczywistą to jasne że continuum ale to i tak niewielka różnica większa różnica jak będzie się różnić np potęgą przy \(\displaystyle{ x}\)
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
Musisz podać warunek początkowy, to jest \(\displaystyle{ f(t)}\) dla \(\displaystyle{ t\in [0,2)}\)
Ponadto, rozwiązań jest tyle ile funkcji \(\displaystyle{ [0,2)\to \RR}\), czyli sporo.
Pytanie czy istnieje jakieś ładne rozwiązanie, np. wypukłe. To jest dopiero ciekawe pytanie.
Ponadto, rozwiązań jest tyle ile funkcji \(\displaystyle{ [0,2)\to \RR}\), czyli sporo.
Pytanie czy istnieje jakieś ładne rozwiązanie, np. wypukłe. To jest dopiero ciekawe pytanie.
- jutrvy
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
Natomiast co do oryginalnego pytania z pierwszego postu... nie trzeba wcale liczyć funkcjami tworzącymi, można zdiagonalizować odpowiednią macierz kwadratową, też powinno wyjść ładnie. Przy czym nie mówię, że to jest lepsze, czy głupsze rozwiązanie - podaje jeszcze inną możliwość. Można też napisać równanie charakterystyczne tej rekurencji i otrzymać wzór jawny (ale to równanie właśnie się bierze ze sposobu macierzowego... przynajmniej ja tak to widzę...)
Jak wyznaczysz wzór jawny, to dostaniesz funkcję określoną na liczbach naturalnych. Wtedy będziesz mógł się zastanowić, co zrobić z tymi dziurami, bo o to pytasz, tak? Czy można napisać jakąś ładną funkcję, która na argumentach naturalnych będzie przyjmowała kolejne wyrazy ciągu Fibonacciego?
Jak wyznaczysz wzór jawny, to dostaniesz funkcję określoną na liczbach naturalnych. Wtedy będziesz mógł się zastanowić, co zrobić z tymi dziurami, bo o to pytasz, tak? Czy można napisać jakąś ładną funkcję, która na argumentach naturalnych będzie przyjmowała kolejne wyrazy ciągu Fibonacciego?
-
arek1357
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
No to niech ktoś rzuci jakiś konkretny przykład funkcji spełniających tę zależność jeden jedyny z całego continuum
Właśnie chodzi o zapełnienie dziur.
Właśnie chodzi o zapełnienie dziur.
- jutrvy
- Użytkownik

- Posty: 1193
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
Ściślej rzecz biorąc, to z całego \(\displaystyle{ 2^{|\mathbb{R}|}}\) - funkcja, to zbiór par...arek1357 pisze:No to niech ktoś rzuci jakiś konkretny przykład funkcji spełniających tę zależność jeden jedyny z całego continuum
Ale dobra, masz wzór Bineta:
\(\displaystyle{ F_n = \frac{1}{\sqrt{5}}\left(\frac{1 + \sqrt{5}}{2}\right)^n - \frac{1}{\sqrt{5}}\left(\frac{1 - \sqrt{5}}{2}\right)^n}\).
Np \(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} F_n, \ \hbox{gdy n jest naturalna} \\
0, \ \hbox{w pozostałych przypadkach}
\end{cases}}\)
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
\(\displaystyle{ f(x)=\left(\frac{1 + \sqrt{5}}{2}\right)^x}\)Zordon pisze: Pytanie czy istnieje jakieś ładne rozwiązanie, np. wypukłe.
A czy ktoś tu pisał, że jest ich \(\displaystyle{ \mathfrak{c}}\)? Tych funkcji jest \(\displaystyle{ 2^{\mathfrak{c}}.}\) Dokładnie tyle, ile funkcji \(\displaystyle{ [0,2)\to \RR.}\)arek1357 pisze:No to niech ktoś rzuci jakiś konkretny przykład funkcji spełniających tę zależność jeden jedyny z całego continuum
W pierwszym przypadku oczywiście \(\displaystyle{ n}\) całkowita, niekoniecznie naturalna.jutrvy pisze: Np \(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} F_n, \ \hbox{gdy n jest naturalna} \\
0, \ \hbox{w pozostałych przypadkach}
\end{cases}}\)
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10307
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2431 razy
Znajdź postać jawną funkcji fibonacciego
Tak łatwo to nie ma! \(\displaystyle{ f(1)}\) się nie zgadza - miało być równe \(\displaystyle{ 1.}\)norwimaj pisze:\(\displaystyle{ f(x)=\left(\frac{1 + \sqrt{5}}{2}\right)^x}\)
Rozwiązań wypukłych nie ma z prostej przyczyny - bo \(\displaystyle{ f(0) = 0, f(1) = 1, f(2) = 1}\) i już ta trójka przeczy wypukłości.