Definicja ciągłości wygląda tak:
\(\displaystyle{ \forall_{ \epsilon >0} \exists_{\delta >0}\forall_{x,y X}\; |x-y| < \delta |f(x)-f(y)| < \epsilon}\)
A może to jest def. jednostajnej ciągłości?
czym różnią się te dwie definicje, intuicyjnie wiem, nieintuicyjnie będzie kiepsko
Definicja jednostajnej ciągłości.
Definicja jednostajnej ciągłości.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2005, o 15:57 przez kris, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Definicja jednostajnej ciągłości.
Definicja jednostajnej ciągłości:
Jeżeli funkcja f(x) jest określona w pewnym przedziale A (domkniętym lub nie, skończonym lub nie) i ciągła w punkcie \(\displaystyle{ x_0}\) tego przedziału, to
\(\displaystyle{ \lim_{x\to x_0}f(x)=f(x_0)}\) lub (w języku epsilonów i delt):
dla każdego \(\displaystyle{ \epsilon>0}\) istnieje takie \(\displaystyle{ \delta>0}\), że
\(\displaystyle{ |x-x_0|}\)
Jeżeli funkcja f(x) jest określona w pewnym przedziale A (domkniętym lub nie, skończonym lub nie) i ciągła w punkcie \(\displaystyle{ x_0}\) tego przedziału, to
\(\displaystyle{ \lim_{x\to x_0}f(x)=f(x_0)}\) lub (w języku epsilonów i delt):
dla każdego \(\displaystyle{ \epsilon>0}\) istnieje takie \(\displaystyle{ \delta>0}\), że
\(\displaystyle{ |x-x_0|}\)
-
chlip
- Użytkownik

- Posty: 114
- Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zadupiów
- Pomógł: 2 razy
Definicja jednostajnej ciągłości.
kris definicja którą napisałeś jest definicją jednostajnej ciągłości funkcji f(x) na zbiorze X
Jednostajna ciągłość jet pojęciem globalnym , charakteryzuje ciągłość na zbiorze.
Natomiast ciągłość jest pojęciem lokalnym i definiowanym w punkcie.
Z jednostajnej ciągłośći na zbiorze X wynika ciągłość w każdym punkcie tego zbioru, ale nie na odwrót( np. funkcja f(x)=1/x jest ciągła w każdym punkcie zbioru (0, inf) nie jest jednak jednostajnie ciągła w tym zbiorze)
Jednostajna ciągłość jet pojęciem globalnym , charakteryzuje ciągłość na zbiorze.
Natomiast ciągłość jest pojęciem lokalnym i definiowanym w punkcie.
Z jednostajnej ciągłośći na zbiorze X wynika ciągłość w każdym punkcie tego zbioru, ale nie na odwrót( np. funkcja f(x)=1/x jest ciągła w każdym punkcie zbioru (0, inf) nie jest jednak jednostajnie ciągła w tym zbiorze)
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Definicja jednostajnej ciągłości.
Formalnie ciaglosc jednostajna rozni sie kolejnoscia kwantyfikatorow - w jednostajnie ciaglej funkcji dobieramy jedna delte dla wszystkich x, a w funkcji ciaglej dla kazdego x delta moze byc inna.
Poza tym funkcja ciagla na zbiorze zwartym jest jednostajnie ciagla, jesli zbior jest niezwarty to juz zazwyczaj nie;)
Ciaglosc w zwyklym sensie otrzymalbys z tamtej definicji, gdybys kwantyfikatory umiescil w takiej kolejnosci - najpierw iksy, potem delta
Poza tym funkcja ciagla na zbiorze zwartym jest jednostajnie ciagla, jesli zbior jest niezwarty to juz zazwyczaj nie;)
Ciaglosc w zwyklym sensie otrzymalbys z tamtej definicji, gdybys kwantyfikatory umiescil w takiej kolejnosci - najpierw iksy, potem delta
Definicja jednostajnej ciągłości.
ok, udało mi się rozszyfrować
ale gdzie tkwi haczyk? skoro funkcja jest ciągła, jeżeli jest ciągła w każdym punkcie dziedziny, to czym te dwie definicje się dokłądnie różnia (proszę o tłumaczenie intuicyjne )
przykład: funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x}}\) na przedziale \(\displaystyle{ (0;1)}\) jest ciągła ale jednostajnie ciągła nie jest
ale gdzie tkwi haczyk? skoro funkcja jest ciągła, jeżeli jest ciągła w każdym punkcie dziedziny, to czym te dwie definicje się dokłądnie różnia (proszę o tłumaczenie intuicyjne )
przykład: funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x}}\) na przedziale \(\displaystyle{ (0;1)}\) jest ciągła ale jednostajnie ciągła nie jest
Definicja jednostajnej ciągłości.
Może się jeszcze komuś przyda w przyszłości...
Intuicyjnie, jednostajna ciągłość oznacza, że funkcja nie "ucieka" w nieskończoność, tzn. na przykładzie funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x}}\) na przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\), gdy weźmiemy ciąg zbieżny do 0, np. \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) to różnica kolejnych elementów tego ciągu będzie zbieżna do zera, a różnica ich wartości będzie zbieżna do nieskończoności. Zatem funkcja nie jest jednostajnie ciągła.
Intuicyjnie, jednostajna ciągłość oznacza, że funkcja nie "ucieka" w nieskończoność, tzn. na przykładzie funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x}}\) na przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\), gdy weźmiemy ciąg zbieżny do 0, np. \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) to różnica kolejnych elementów tego ciągu będzie zbieżna do zera, a różnica ich wartości będzie zbieżna do nieskończoności. Zatem funkcja nie jest jednostajnie ciągła.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Definicja jednostajnej ciągłości.
Słabe dosyć wyjaśnienie z tym uciekaniem do nieskończoności: funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x}\) na \(\displaystyle{ (0,\infty)}\) ucieka do nieskończoności, ale jest jednostajnie ciągła, zaś funkcja \(\displaystyle{ \sin(1/x)}\) jest ograniczona, ale nie jest jednostajnie ciągła na \(\displaystyle{ (0,1)}\).kubba93 pisze:Może się jeszcze komuś przyda w przyszłości...
Intuicyjnie, jednostajna ciągłość oznacza, że funkcja nie "ucieka" w nieskończoność, tzn. na przykładzie funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{x}}\) na przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\), gdy weźmiemy ciąg zbieżny do 0, np. \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) to różnica kolejnych elementów tego ciągu będzie zbieżna do zera, a różnica ich wartości będzie zbieżna do nieskończoności. Zatem funkcja nie jest jednostajnie ciągła.
I nawet nie chodzi tu o duże nachylenie wykresu (bo nachylenie wykresu pierwiastka jest koło zera nieskończone, a jednak mamy do czynienia z funkcja jednostajnie ciągłą.
Chodzi o to, żeby funkcja na odcinkach o ustalonej długości nie zmieniała się zbyt wiele.
Definicja jednostajnej ciągłości.
@a4karo
Podobnie, jak autor wątku, usiłuję dobrze zrozumieć pojęcie ciągłości jednostajnej i myślę, że Twoja wypowiedź niemal w pełni zaspokaja moje potrzeby, jednak zaciekawił mnie fragment:
Podobnie, jak autor wątku, usiłuję dobrze zrozumieć pojęcie ciągłości jednostajnej i myślę, że Twoja wypowiedź niemal w pełni zaspokaja moje potrzeby, jednak zaciekawił mnie fragment:
Zechciałbyś to wytłumaczyć szerzej, a nawet podać dowód? Myślę, że tego brakuje mi do pełności zrozumienia.a4karo pisze:(...)
I nawet nie chodzi tu o duże nachylenie wykresu (bo nachylenie wykresu pierwiastka jest koło zera nieskończone, a jednak mamy do czynienia z funkcja jednostajnie ciągłą).
Chodzi o to, żeby funkcja na odcinkach o ustalonej długości nie zmieniała się zbyt wiele.

