nie wiem czy dobrze myślę
1)
\(\displaystyle{ 4x= \frac{ \pi }{2}+5x+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{2}-2k \pi}\)
2)
\(\displaystyle{ 4x= \pi -( \frac{ \pi }{2}+5x)+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{18}+ \frac{2}{9}k \pi}\)?
Sinusowo-cosinusowe równanie trygonometryczne
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Sinusowo-cosinusowe równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, o 18:01 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Sinusowo-cosinusowe równanie trygonometryczne
Może i dobrze, ale spróbuj te myśli wyartykułować...nie wiem czy dobrze myślę
Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, o 18:02 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Sinusowo-cosinusowe równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin4x= \cos5x}\)
ze wzorów redukcujnych
\(\displaystyle{ \sin4x= \sin( \frac{ \pi }{2}+5x)}\)
a dalej jak wyżej
ze wzorów redukcujnych
\(\displaystyle{ \sin4x= \sin( \frac{ \pi }{2}+5x)}\)
a dalej jak wyżej
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Sinusowo-cosinusowe równanie trygonometryczne
Gubisz rozwiązania. Narysuj na jednym wykresie funkcje \(\displaystyle{ y=\sin 4x}\) i \(\displaystyle{ y=\cos 5x}\) i przyjrzyj się.
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Sinusowo-cosinusowe równanie trygonometryczne
narysowałam
i np. dla \(\displaystyle{ x \in <0; \pi >}\)
mamy 5 rozwiązań
i jak podstawię k=0,1,2,3,4
otrzymam
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 5 \pi }{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9 \pi }{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 13 \pi }{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 17 \pi }{18}}\)
drugie jest co \(\displaystyle{ 2k \pi}\) więc w tym przedziale nie mieści się
5 na rysunku 5 z wyliczeń
nie rozumiem co gubię
i np. dla \(\displaystyle{ x \in <0; \pi >}\)
mamy 5 rozwiązań
i jak podstawię k=0,1,2,3,4
otrzymam
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 5 \pi }{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9 \pi }{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 13 \pi }{18}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ 17 \pi }{18}}\)
drugie jest co \(\displaystyle{ 2k \pi}\) więc w tym przedziale nie mieści się
5 na rysunku 5 z wyliczeń
nie rozumiem co gubię
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Sinusowo-cosinusowe równanie trygonometryczne
Tak to zapisałaś, że myślałem, że gubisz...nie wiem czy dobrze myślę
1)
\(\displaystyle{ 4x= \frac{ \pi }{2}+5x+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{2}-2k \pi}\)
2)
\(\displaystyle{ 4x= \pi -( \frac{ \pi }{2}+5x)+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{18}+ \frac{2}{9}k \pi?}\)