Witam,
problem z tym zadaniem:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 2 } \frac{sin(x ^{2}-4) }{x ^{2}-3x+2}}\)
Ja robię tak:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 2 } \frac{sin(x ^{2}-4) }{x ^{2}-3x+2} = \lim_{x \to 2 }\frac{sin(x ^{2}-4) }{x ^{2}-4-3x+6}= \lim_{x \to 2 } \frac{1}{-3x+6}=\infty}\)
A wolfram pokazuje 4, co robię nie tak?
Granica funkcji sinus przez wielomian
- Arytmetyk
- Użytkownik

- Posty: 357
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 105 razy
- Pomógł: 41 razy
Granica funkcji sinus przez wielomian
Bo robisz nie dozwolone przejście
\(\displaystyle{ \frac{a}{b-c}}\) to nie jest to samo co \(\displaystyle{ \frac{a}{b} - \frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b-c}}\) to nie jest to samo co \(\displaystyle{ \frac{a}{b} - \frac{a}{c}}\)

