zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
-
mateusz9983
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
Proszę o wytłumaczenie jak wyznaczyć zbiór w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0;2\pi \right\rangle}\) lub \(\displaystyle{ \left\langle -\pi ; \pi \right\rangle}\) np, \(\displaystyle{ \sin 3\alpha > 0}\)
Z góry dziękuje
Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, o 00:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
-
octahedron
- Użytkownik

- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
Naprościej chyba wyznaczyć w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) i potem obciąć do zadanego przedziału.
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
po pierwsze należy zastanowić się kiedy \(\displaystyle{ sinx=0}\)
dla \(\displaystyle{ x={0, \pi , 2 \pi ,...k \pi }}\)
później kiedy \(\displaystyle{ sinx>0}\)
dla
\(\displaystyle{ 0+2k \pi <x< \pi +2k \pi}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ 2k \pi <x< \pi +2k \pi}\)
wracamy do pytania \(\displaystyle{ sin3 \alpha >0}\)
podstawiamy
\(\displaystyle{ 2k \pi <3 \alpha < \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}< \alpha < \frac{ \pi }{3}+ \frac{2k \pi }{3}}\)
dalej to czysta matematyka
podstawiasz pod k=-1 , k=0, k=1 i patrzysz czy zawiera się w wyznaczonym przedziele
dla \(\displaystyle{ x={0, \pi , 2 \pi ,...k \pi }}\)
później kiedy \(\displaystyle{ sinx>0}\)
dla
\(\displaystyle{ 0+2k \pi <x< \pi +2k \pi}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ 2k \pi <x< \pi +2k \pi}\)
wracamy do pytania \(\displaystyle{ sin3 \alpha >0}\)
podstawiamy
\(\displaystyle{ 2k \pi <3 \alpha < \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{2k \pi }{3}< \alpha < \frac{ \pi }{3}+ \frac{2k \pi }{3}}\)
dalej to czysta matematyka
podstawiasz pod k=-1 , k=0, k=1 i patrzysz czy zawiera się w wyznaczonym przedziele
-
mateusz9983
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
A jeżeli chodzi o \(\displaystyle{ \cos}\) dla jakich parametrów przyjmuje wartość 0 ??
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
\(\displaystyle{ cosx=0}\)
dla
\(\displaystyle{ x={... -\frac{3}{2} \pi , - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}, \frac{3}{2} \pi ...}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2}+k \pi}\)
\(\displaystyle{ k \in Z}\)
dla
\(\displaystyle{ x={... -\frac{3}{2} \pi , - \frac{ \pi }{2}, \frac{ \pi }{2}, \frac{3}{2} \pi ...}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2}+k \pi}\)
\(\displaystyle{ k \in Z}\)
-
mateusz9983
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
Czyli dla \(\displaystyle{ \cos3x>=0}\) będzie
\(\displaystyle{ 2K \pi \le 3x \le \frac{ \pi }{2}+K \pi}\)
\(\displaystyle{ 2K \pi \le 3x \le \frac{ \pi }{2}+K \pi}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, o 12:01 przez mateusz9983, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
A cóż to za dziwo?mateusz9983 pisze:Czyli dla \(\displaystyle{ \cos3x>=0}\) będzie
\(\displaystyle{ 2K \pi=<3x=<\frac{ \pi }{2}+K \pi}\)
-
mateusz9983
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
\(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{2}+2k \pi \le x \le \frac{ \pi }{2}+2k \pi}\)
-- 27 lis 2014, o 12:07 --
teraz należy wstawić zamiast x
3x-- 27 lis 2014, o 12:08 --\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2}+2k \pi \le 3x \le \frac{ \pi }{2} +2k \pi}\)
-- 27 lis 2014, o 12:07 --
teraz należy wstawić zamiast x
3x-- 27 lis 2014, o 12:08 --\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2}+2k \pi \le 3x \le \frac{ \pi }{2} +2k \pi}\)
-
mateusz9983
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 26 lis 2014, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
-
p2310
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
zbiór rozwiązań w zadanym przedziale
ostatecznie po podzieleniu przez 3 otrzymamy
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6}+ \frac{2}{3}k \pi \le x \le \frac{ \pi }{6} + \frac{2}{3} k \pi}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6}+ \frac{2}{3}k \pi \le x \le \frac{ \pi }{6} + \frac{2}{3} k \pi}\)