Koło wykonujące obroty i zatrzymanie

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
hunter999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 26 lis 2014, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Koło wykonujące obroty i zatrzymanie

Post autor: hunter999 »

Koło wykonuje 240 obrotów na minutę. Na skutek hamowania (ruch jednostaniej opóźniony, stałe opóźnienie kątowe). Koło zatrzymało się w czasie t=0,5min. Ile obrotów zrobiło koło do momentu zatrzymania się ?

240 obrotów - 60sekund
120 obrotów - 30 sekund

Czy wynikiem jest 120 obrotów ? Czyżby zadanie było tak łatwe czy czegoś nie dostrzegłem ?
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1040
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Koło wykonujące obroty i zatrzymanie

Post autor: steal »

Nie jest tak proste jak sugerujesz. To jest analogiczne do ruchu opóźnionego np. samochodu który hamuje. Czy jeżeli hamuje ze stałym przyspieszeniem to przejedzie przez pierwsze 15 sekund taką samą odległość jak przez pozostałe 15 sekund? Podpowiem, że drogę w ruchu z istniejącym przyspieszeniem opisuje funkcja kwadratowa (a nie liniowa!).
ser-x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 30 kwie 2010, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 50 razy

Koło wykonujące obroty i zatrzymanie

Post autor: ser-x »

również mam pytanie do tego zadania, jak je zrobić?
Jelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 6 sty 2014, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 37 razy

Koło wykonujące obroty i zatrzymanie

Post autor: Jelon »

dobrym początkiem do tego zadania będzie wyznaczenie prędkości kątowej omega. jak się nie mylę mając ilośc obrotów na minutę (okres/częstotliwość) możemy to wyznaczyć. spróbuj dalej pociągnąć z tego punktu
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Koło wykonujące obroty i zatrzymanie

Post autor: siwymech »

Można wykorzystać ;
1.Równania ruchu jednostajnie opóźnionego- ruch postępowy;
\(\displaystyle{ (1) s = v _{o} \cdot t- \frac{a \cdot t ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ (2)v=v _{o}-a \cdot t}\)
2.Dla ruchu obrotowego mamy równania ruchu- /zastępujemy;
\(\displaystyle{ v=\omega, s= \alpha, a=\varepsilon}\)
Teraz równania ruchu koła- ruch obrotowy jednostajnie opóźniony;
(3)\(\displaystyle{ \alpha = \omega _{o} \cdot t- \frac{\varepsilon \cdot t ^{2} }{2}}\)
(4)\(\displaystyle{ \omega _{k} =\omega _{o}-\varepsilon \cdot t}\)
3. Jeżeli koło zatrzymuje się to prędkość końcowa koła \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ \omega _{k} =0}\) i równanie(4) przyjmuje postać ;
(5)\(\displaystyle{ 0=\omega _{o}-\varepsilon \cdot t,}\)
4.Droga kątowa koła uwzględniając, że koło wykonuje n obrotów;
(6)\(\displaystyle{ \alpha =2 \pi \cdot n}\)
5. Ponadto zachodzi zależność między prędkościa kątową \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ \omega}\) , a liniową \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ v}\);
(7) \(\displaystyle{ v=\omega \cdot R}\)
_________________
ODPOWIEDZ