Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
-
natalkagd
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 15:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Post
autor: natalkagd »
Stosując zależność miedzy średnią arytmetyczną a średnią geometryczną tzn \(\displaystyle{ A_{n} \ge G_{n}}\) dla ciągu \(\displaystyle{ \left( 1, 1+\frac{1}{n}, ... , 1+ \frac{1}{n} \right)}\)
wykazać, że
\(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n < \left( 1+ \frac{1}{n+1} \right)^{n+1}}\)
-
porfirion
- Użytkownik

- Posty: 319
- Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 26 razy
Post
autor: porfirion »
No tak, ale to przecież samograj. Podstawiasz te liczby do AM-GM i dostajesz właśnie to co masz pokazać. W czym tkwi problem?
-
natalkagd
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 15:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Post
autor: natalkagd »
Faktycznie... totalne zaćmienie Dzięki