Granica ciągu.
- Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Granica ciągu.
Mam problem z obliczeniem granicy następującego ciągu:
\(\displaystyle{ \left( \frac{ n^{2}+2 }{2 n^{2}+1 } \right) ^{ n^{2} }}\)
Po przekształceniu wychodzi:
\(\displaystyle{ \left[ \left( 1+ \frac{2}{2 n^{2}+1 } \right) ^{2 n^{2}+1 } \right] ^{ \frac{ n^{2} }{2 n^{2} +1} }}\)
Wyrażenie w nawiasie dąży do \(\displaystyle{ e^{2}}\), a to poza nim do \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Więc całość dąży do \(\displaystyle{ e^{1}}\) a odpowiedź jest \(\displaystyle{ e^{ \frac{3}{2} }}\)
Gdzie zrobiłem błąd?
\(\displaystyle{ \left( \frac{ n^{2}+2 }{2 n^{2}+1 } \right) ^{ n^{2} }}\)
Po przekształceniu wychodzi:
\(\displaystyle{ \left[ \left( 1+ \frac{2}{2 n^{2}+1 } \right) ^{2 n^{2}+1 } \right] ^{ \frac{ n^{2} }{2 n^{2} +1} }}\)
Wyrażenie w nawiasie dąży do \(\displaystyle{ e^{2}}\), a to poza nim do \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Więc całość dąży do \(\displaystyle{ e^{1}}\) a odpowiedź jest \(\displaystyle{ e^{ \frac{3}{2} }}\)
Gdzie zrobiłem błąd?
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica ciągu.
Pokaż mi jak doszedłeś z \(\displaystyle{ \left( \frac{ n^{2}+2 }{2 n^{2}+1 } \right)}\) do \(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{2}{2 n^{2}+1 } \right)}\).
- Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Granica ciągu.
\(\displaystyle{ \left( \frac{ n^{2}+2 + 1 -1 + n^{2} - n^{2} }{2 n^{2}+1 } \right)}\) i jakoś wyszło.
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica ciągu.
\(\displaystyle{ =\frac{ 2n^{2} + 1 +1 - n^{2} }{2 n^{2}+1 }}\), no ale co dalej?Thuddy pisze:\(\displaystyle{ \left( \frac{ n^{2}+2 + 1 -1 + n^{2} - n^{2} }{2 n^{2}+1 } \right)}\) i jakoś wyszło.
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica ciągu.
To ja ci zaproponuję inną metodę.
Weź po prostu w ułamku podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ n^2}\) i gotowe.Thuddy pisze: \(\displaystyle{ \left( \frac{ n^{2}+2 }{2 n^{2}+1 } \right) ^{ n^{2} }}\)
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica ciągu.
Nie do końca tyle ci wychodzi (nie można być i nie być w granicy jednocześnie - albo mamy symbol \(\displaystyle{ \lim}\) i piszemy wszystko ze zmienną, albo pomijamy ten symbol i podajemy liczbę - rozwiązanie).
W każdym razie, musisz zastosować twierdzenie o artymetyce granic: \(\displaystyle{ a^ \infty, -1<a<1, a}\) jest granicą ciągu.
W każdym razie, musisz zastosować twierdzenie o artymetyce granic: \(\displaystyle{ a^ \infty, -1<a<1, a}\) jest granicą ciągu.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2014, o 16:44 przez musialmi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Granica ciągu.
Sytuacja skomplikowała się. Nie rozumiem tego. Mógłbyś to rozpisać tak jak trzeba, a ja bym sobie to już sam ogarnął? To jest zadanie ze wzorem na stałą Eulera, więc musi być \(\displaystyle{ 1+}\) coś dalej. Problem jest żeby to tak rozpisać.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2014, o 16:37 przez Thuddy, łącznie zmieniany 1 raz.
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Granica ciągu.
\(\displaystyle{ =\left( \frac{ 1+\frac{2}{n^2} }{2+\frac{1}{n^2} } \right) ^{ n^{2} }}\)musialmi pisze:Weź po prostu w ułamku podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ n^2}\) i gotowe.Thuddy pisze: \(\displaystyle{ \left( \frac{ n^{2}+2 }{2 n^{2}+1 } \right) ^{ n^{2} }}\)
Do czego zbiega podstawa tej potęgi? A wykładnik?
Liczba \(\displaystyle{ e}\) tu się w ogóle nie przyda.Thuddy pisze:To jest zadanie ze wzorem na stałą Eulera, więc musi być \(\displaystyle{ 1+}\) coś dalej. Problem jest żeby to tak rozpisać.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Granica ciągu.
\(\displaystyle{ \frac{ n^{2}+2 }{2 n^{2}+1 } \right \rightarrow \frac{1}{2}}\), więc niemal w prost z definicji granicy istnieje takie \(\displaystyle{ n _{0}}\), że dla \(\displaystyle{ n> n_{0}}\) zachodzi \(\displaystyle{ \frac{ n^{2}+2 }{2 n^{2}+1 } < \frac{2}{3}}\), a wówczas \(\displaystyle{ \left( \frac{ n^{2}+2 }{2 n^{2}+1 } \right) ^{ n^{2} } \le \left(\frac{2}{3} \right)^{n^{2}}\)
- Thuddy
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lis 2012, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
Granica ciągu.
Podstawa dąży do \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a wykładnik do nieskonczonosci, tak?