Witajcie,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
1. Z prostopadłościennego akwarium wypełnionego wodą w 80% przepompowano całą wodę do większego akwarium, także w kształcie prostopadłościanu, i w ten sposób nowe akwarium zapełniono w 24%. Jakiej długości jest zewnętrzna wysokość nowego akwarium, jeśli wiadomo, że oba akwaria są otwarte, oba mają ścianki i dna grubości jednego centymetra, mniejsze z nich ma zewnętrzne krawędzie podstawy o długościach 110 cm i 86 cm oraz wysokość zewnętrzną równą 76 cm, a większe ma podstawę o zewnętrznych krawędziach długości 110 cm i 170 cm?
Z góry dziękuję...
dawkat
Prostopadłościenne akwarium
-
athame
- Użytkownik

- Posty: 558
- Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Prostopadłościenne akwarium
Jasne:
Od długości boków podstawy odejmujesz 2 cm, a od wysokości 1 cm (grubość ścianek). Z tych wymiarów wyznaczasz objętość, a następnie bierzesz 80% tej wartości.
Wysokość drugiego prostopadłościanu obliczysz z wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{\text{Obliczona wcześniej wartość}}{0{,}24 \cdot (\text{długość podstawy} - 2) \cdot (\text{szerokość podstawy} - 2)} + 1}\)
Od długości boków podstawy odejmujesz 2 cm, a od wysokości 1 cm (grubość ścianek). Z tych wymiarów wyznaczasz objętość, a następnie bierzesz 80% tej wartości.
Wysokość drugiego prostopadłościanu obliczysz z wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{\text{Obliczona wcześniej wartość}}{0{,}24 \cdot (\text{długość podstawy} - 2) \cdot (\text{szerokość podstawy} - 2)} + 1}\)
