Alexander Grothendieck
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuszyn
- Podziękował: 2 razy
Alexander Grothendieck
Alexander Grothendieck (ur. 28 marca 1928 w Berlinie) – jeden z najwybitniejszych matematyków XX wieku. Początkowo zajmował się teorią przestrzeni Banacha oraz przestrzeniami liniowo-topologicznymi i ich iloczynami tensorowymi. Twórca nowoczesnych podstaw geometrii algebraicznej. W czasie wojny ukrywał się w Le Chambon-sur-Lignon. Laureat Medalu Fieldsa w 1966 roku.
Tyle tylko o tym matematyku pisze nasza wikipedia.
Alexander Grothendieck przewinął się kilka razy przez to forum, ale nie ma osobnego tematu, a według mnie zasługuje na to.
Kiedyś myślałem, że Grigorij Perelman jest ewenementem. Matematyk o wielkich możliwościach, który może pracować w największych uczelniach świata i zarabiać miliony, postanawia odizolować się od ludzi nie wyjaśniając za bardzo swojego postępowania.
Okazuje się jednak, że rosyjskiemu geniuszami szlak przetarł inny geniusz - Alexander Grothendieck, który od początku lat dziewięćdziesiątych żyje w pustelni w Pirenejach. Jego zachowanie dużo tłumaczy bardzo ciekawy i inspirujący artykuł (polecam gorąco)
http://www.zb.eco.pl/publication/wielcy ... eck-p450l1 .
Po takim naświetleniu portretu Grothendiecka można doszukać się logiki w jego postępowaniu.
Pozostaje mieć nadzieję, że Grigorij Perelman i Alexander Grothendieck nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i świat więcej się dowie o ich historii (w przypadku Perelmana może to być łatwiejsze, w końcu nie ma jeszcze pięćdziesiątki, a w ostatnich miesiącach pojawiły się artykuły sugerujące, że wychodzi z ukrycia).
A teraz mam pytanie.
Pewnie to niemożliwe, ale może jednak: Czy książka Grothendiecka Récoltes et Semailles: Réflexions et témoignage sur un passé de mathématicien jest może przetłumaczona na język polski? Albo chociaż angielski (choć mój angielski stoi na bardzo niskim poziomie). Chyba znalazłem jej francuskie wydanie, więc jest nadzieja.
Tyle tylko o tym matematyku pisze nasza wikipedia.
Alexander Grothendieck przewinął się kilka razy przez to forum, ale nie ma osobnego tematu, a według mnie zasługuje na to.
Kiedyś myślałem, że Grigorij Perelman jest ewenementem. Matematyk o wielkich możliwościach, który może pracować w największych uczelniach świata i zarabiać miliony, postanawia odizolować się od ludzi nie wyjaśniając za bardzo swojego postępowania.
Okazuje się jednak, że rosyjskiemu geniuszami szlak przetarł inny geniusz - Alexander Grothendieck, który od początku lat dziewięćdziesiątych żyje w pustelni w Pirenejach. Jego zachowanie dużo tłumaczy bardzo ciekawy i inspirujący artykuł (polecam gorąco)
http://www.zb.eco.pl/publication/wielcy ... eck-p450l1 .
Po takim naświetleniu portretu Grothendiecka można doszukać się logiki w jego postępowaniu.
Pozostaje mieć nadzieję, że Grigorij Perelman i Alexander Grothendieck nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i świat więcej się dowie o ich historii (w przypadku Perelmana może to być łatwiejsze, w końcu nie ma jeszcze pięćdziesiątki, a w ostatnich miesiącach pojawiły się artykuły sugerujące, że wychodzi z ukrycia).
A teraz mam pytanie.
Pewnie to niemożliwe, ale może jednak: Czy książka Grothendiecka Récoltes et Semailles: Réflexions et témoignage sur un passé de mathématicien jest może przetłumaczona na język polski? Albo chociaż angielski (choć mój angielski stoi na bardzo niskim poziomie). Chyba znalazłem jej francuskie wydanie, więc jest nadzieja.
-
- Użytkownik
- Posty: 5854
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2401 razy
- Pomógł: 648 razy
Alexander Grothendieck
Aleksander Grothendieck
MGP
http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=31245
na Enc B;
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... othendieck
YT info: http://www.youtube.com/watch?v=azDS8UWImMM
MGP
http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=31245
na Enc B;
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... othendieck
YT info: http://www.youtube.com/watch?v=azDS8UWImMM
http://wiadomosci.onet.pl/prasa/geniusz ... iata/fg2hqKiedyś myślałem, że Grigorij Perelman jest ewenementem. Matematyk o wielkich możliwościach, który może pracować w największych uczelniach świata i zarabiać miliony, postanawia odizolować się od ludzi nie wyjaśniając za bardzo swojego postępowania.
Okazuje się jednak, że rosyjskiemu geniuszami szlak przetarł inny geniusz - Alexander Grothendieck, który...
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 2 kwie 2014, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuszyn
- Podziękował: 2 razy
Alexander Grothendieck
Perelman już ma swój temat na tym forum więc postanowiłem za dużo o nim się nie rozpisywać. No ale jednak to podobne przypadki. Z artykułu, który w pierwszym poście przytoczyłem można mniej więcej zrozumieć motywacje Grothendiecka (na tym forum jednak przeczytałem niedawno, że Grothendieck chce, by nie publikować jego prac. Tego nie rozumiem).
W przypadku Perelmana z jednej strony wszystko też się układa, ale sugestie, że przestał interesować się matematyką, mieszka sam z chorą matką i nie dopuszcza lekarzy do niej... coś tu jest nie tak. Ja jakoś nie lubię tłumaczeń w stylu - on ma autyzm, geniusze są wariatami itd.. Nie mam na koncie żadnych odkryć matematycznych, ale wydaje mi się, że żeby dokonać tak wielkiej rzeczy jak udowodnienie hipotezy Poincarego, trzeba naprawdę mieć uporządkowane w głowie (ciężko pracować, myśleć logicznie, być pokornym itp.). Dlaczego więc nagle Perelman ma stać się wariatem?
http://wpolityce.pl/swiat/208850-grzego ... zcza-rosje z tego artykułu wyłania się jednak inny obraz Perelmana. Może i stracił zainteresowanie matematyką (w co wątpię), ale zaczął interesować się nanotechnologią. Mam nadzieję, że kiedyś dowiemy się więcej na ten temat i Perelman znów zadziwi świat.
Co do Grothendiecka. Nie chciałbym tego, ale wydaję mi się, że w jego historii nic większego już się nie zmieni (w końcu ma swoje lata). Chciałbym jednak poczytać jego dzieło "Zbiory i siewy", ale wątpię, że to się uda. Może gdybym to zrobił, bardziej zrozumiałbym motywacje Grothendiecka jak i Perelmana.
W przypadku Perelmana z jednej strony wszystko też się układa, ale sugestie, że przestał interesować się matematyką, mieszka sam z chorą matką i nie dopuszcza lekarzy do niej... coś tu jest nie tak. Ja jakoś nie lubię tłumaczeń w stylu - on ma autyzm, geniusze są wariatami itd.. Nie mam na koncie żadnych odkryć matematycznych, ale wydaje mi się, że żeby dokonać tak wielkiej rzeczy jak udowodnienie hipotezy Poincarego, trzeba naprawdę mieć uporządkowane w głowie (ciężko pracować, myśleć logicznie, być pokornym itp.). Dlaczego więc nagle Perelman ma stać się wariatem?
http://wpolityce.pl/swiat/208850-grzego ... zcza-rosje z tego artykułu wyłania się jednak inny obraz Perelmana. Może i stracił zainteresowanie matematyką (w co wątpię), ale zaczął interesować się nanotechnologią. Mam nadzieję, że kiedyś dowiemy się więcej na ten temat i Perelman znów zadziwi świat.
Co do Grothendiecka. Nie chciałbym tego, ale wydaję mi się, że w jego historii nic większego już się nie zmieni (w końcu ma swoje lata). Chciałbym jednak poczytać jego dzieło "Zbiory i siewy", ale wątpię, że to się uda. Może gdybym to zrobił, bardziej zrozumiałbym motywacje Grothendiecka jak i Perelmana.
- Spektralny
- Korepetytor
- Posty: 3964
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Dąbrowa Górnicza, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 926 razy
Alexander Grothendieck
Je viens d'être informé du décès d'Alexandre Grothendieck ce matin 13
novembre à l'hopital de Saint-Girons en Ariège.
Jean Malgoire
http://www.lemonde.fr/disparitions/arti ... _3382.html
novembre à l'hopital de Saint-Girons en Ariège.
Jean Malgoire
http://www.lemonde.fr/disparitions/arti ... _3382.html