Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Cześć.
Wiem że tamat wyda się śmieszny ale naprawde o to chce się zapytać, a konkretnie to:
Jak obliczyć pole trójkąta jeżeli mam tylko i wyłącznie podane długości jego boków ???
Wiem że tamat wyda się śmieszny ale naprawde o to chce się zapytać, a konkretnie to:
Jak obliczyć pole trójkąta jeżeli mam tylko i wyłącznie podane długości jego boków ???
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
\(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ S=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
\(\displaystyle{ S=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Dzięki.
Ale mam jeszcze takie pytanie:
jeśli można spytać to z kąd znałeś ten wzór ?
Ale mam jeszcze takie pytanie:
jeśli można spytać to z kąd znałeś ten wzór ?
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
kup sobie tablice matematyczne cewe bodajże (takie niebieskie) albo jakiekolwiek
albo naucz sie wyprowadzac wzory
albo naucz sie wyprowadzac wzory
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Pisz wątki w odpowiednich działach... Tym razem tylko upominam. Wątek przeniosłem.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Można tez samemu poszukać ...
Uczą go w szkole, znajduje się w wielu książkach nie mówiac już o stronach www.
Albo tez poczytać Kompendium Pitagorasa.
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=3338
Tutaj jest wiele wzorów dotyczących trójkątów.
Uczą go w szkole, znajduje się w wielu książkach nie mówiac już o stronach www.
Albo tez poczytać Kompendium Pitagorasa.
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=3338
Tutaj jest wiele wzorów dotyczących trójkątów.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Istnienie takiego wzoru wynika z tego, że trzy boki trójkąta jednoznacznie go określają. Z chęcią wrzuciłbym wyprowadzenie tego wzoru (jeśli jesteś zainteresowany), lecz nie mam żadnego programu do 'robienia rysunków' na linuxa:/ Możecie mi jakiś polecić?:P
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Elvis: Dorwe tylko jakiś programik do rysunków porządny i napisze:) Zaczynasz o ile się nie mylę najmocniejszym twierdzeniem geometrii (ehh, musze wziąć kartkę i sobie przypomnieć, jak to szło ):) Pokombinuj z nim troszkę, a może Ci się uda samemu dojść ^_^
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- bisz
- Użytkownik

- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
matlab matlab matlab albo wykresy.exe i emulator wine, i krzyż na droge z kompilowaniem tego badziewia
-
Elvis
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Nie znam i nie mogę znaleźć, więc chyba jestem zmuszony pozostawić to innym.Zaczynasz o ile się nie mylę najmocniejszym twierdzeniem geometrii
PS: Dzięki za odpowiedź. Jeszcze się zastanowię.
Ostatnio zmieniony 1 lut 2005, o 16:13 przez Elvis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Elvis: To twierdzenie nazywa się również twierdzeniem o stycznych. Mówi ono nam, że punkty styczności z prostych z okręgiem są równoodległe od punktu ich przecięcia (o ile taki istnieje).
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- Arbooz
- Gość Specjalny

- Posty: 308
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
BTW: właśnie bawiłem się z jednym zadankiem na wzór Herona i w jego trakcie przekształciłem owo twierdzenie do następującej postaci:
\(\displaystyle{ P = \sqrt{\frac{2(a^2b^2 + a^2c^2 + b^2c^2) - (a^4 + b^4 + c^4)}{16}}}\)
Wspominam o tym, bo choć jest to bardziej skomplikowana postać, to dla pewnych boków (np. niewymiernych) użycie jej może być znacznie wygodniejsze, niż użycie wersji podstawowej.
\(\displaystyle{ P = \sqrt{\frac{2(a^2b^2 + a^2c^2 + b^2c^2) - (a^4 + b^4 + c^4)}{16}}}\)
Wspominam o tym, bo choć jest to bardziej skomplikowana postać, to dla pewnych boków (np. niewymiernych) użycie jej może być znacznie wygodniejsze, niż użycie wersji podstawowej.
-
Elvis
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
A ja znalazłem już dowód w książce do matematyki, ale nie użyto tam wspomnianego wyżej twierdzenia.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Oblicz pole dowolnego trójkąta mając podane długości b
Istnieje wiele dowodów tego twierdzenia:) Mógłbyś podesłać mi na maila scan tego dowodu? Ciekawy jestem jak wygląda:)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki


