\(\displaystyle{ x = 1 + \sqrt{y-1}}\)
Jak wyliczyć z tego y? Próbowałem podnieść do kwadratu ale nic mi to za bardzo nie dało..
\(\displaystyle{ x ^{2} = 1 + 2 \sqrt{y-1} + y - 1}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 2 \sqrt{y - 1} + y}\)
Funkcja odwrotna
-
baklazan9494
- Użytkownik

- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
-
baklazan9494
- Użytkownik

- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja odwrotna
Dzięki za odpowiedź.
Wychodzi mi wtedy, że
\(\displaystyle{ y = x ^{2} - 2x +2}\)
I co teraz? Rozbijam na
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + 1}\) i to koniec?
EDIT Coś musi być nie tak bo w odpowiedzi jest
\(\displaystyle{ y = 1 + \sqrt{x-1}}\)
EDIT2 A dokładnie to pisze:
Funkcję odwrotną jest \(\displaystyle{ f ^{-1} (y) = 1 + \sqrt{x-1}}\)
Wychodzi mi wtedy, że
\(\displaystyle{ y = x ^{2} - 2x +2}\)
I co teraz? Rozbijam na
\(\displaystyle{ (x-1) ^{2} + 1}\) i to koniec?
EDIT Coś musi być nie tak bo w odpowiedzi jest
\(\displaystyle{ y = 1 + \sqrt{x-1}}\)
EDIT2 A dokładnie to pisze:
Funkcję odwrotną jest \(\displaystyle{ f ^{-1} (y) = 1 + \sqrt{x-1}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
-
baklazan9494
- Użytkownik

- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcja odwrotna
Ok, w takim razie od początku.
Zadanie brzmi tak:
Znajdź funkcję odwrotną wraz z jej dziedziną do:
\(\displaystyle{ f(x) = x ^{2} -2x+2}\), dla \(\displaystyle{ x \ge 1}\)
A więc:
\(\displaystyle{ f(x) = (x-1) ^{2} +1}\)
\(\displaystyle{ ZW _{y} y \in \left\langle 1, + \infty \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ y= x ^{2} -2x+2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -2x+2-y=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= 4(y-1)}\)
\(\displaystyle{ x=1+ \sqrt{y-1}}\)
Drugi x nie mieści się w dziedzinie.
I teraz nie wiem jak wyznaczyć z tego funkcję odwrotną czyli y.
Zadanie brzmi tak:
Znajdź funkcję odwrotną wraz z jej dziedziną do:
\(\displaystyle{ f(x) = x ^{2} -2x+2}\), dla \(\displaystyle{ x \ge 1}\)
A więc:
\(\displaystyle{ f(x) = (x-1) ^{2} +1}\)
\(\displaystyle{ ZW _{y} y \in \left\langle 1, + \infty \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ y= x ^{2} -2x+2}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -2x+2-y=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= 4(y-1)}\)
\(\displaystyle{ x=1+ \sqrt{y-1}}\)
Drugi x nie mieści się w dziedzinie.
I teraz nie wiem jak wyznaczyć z tego funkcję odwrotną czyli y.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Funkcja odwrotna
Zanlezienie funkcji odwrotnej polega na wyrażeniu \(\displaystyle{ x}\) przez \(\displaystyle{ y}\). Własnie to zrobiłeś.
Możesz teraz zamienić \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) rolami i powiedzieć, że funkcja odwrotna do zadanej funkcji w zadanym przedziale jest \(\displaystyle{ f^{-1}(x)=1+\sqrt{x-1}}\)
Możesz teraz zamienić \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) rolami i powiedzieć, że funkcja odwrotna do zadanej funkcji w zadanym przedziale jest \(\displaystyle{ f^{-1}(x)=1+\sqrt{x-1}}\)
-
baklazan9494
- Użytkownik

- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy