Jaka to funkcja ? Narysuj jej wykres

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
h20

Jaka to funkcja ? Narysuj jej wykres

Post autor: h20 »

Jaka to funkcja i jaki ma wykres, i jak to przedstawić w Exelu na wykresie? Jaka formuła i zapis arkuszu? Wyłumaczcie krok po kroku bo zielony jestem


\(\displaystyle{ y=Ae^{-Bt}\cdot \sin{(\Omega\cdot f)}}\)

z góry THX i ppozdro ALL
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Jaka to funkcja ? Narysuj jej wykres

Post autor: g »

excel nie rysuje wykresow w szesciu wymiarach. sprecyzuj jakiej zmiennej ta funkcja.
w1w
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2005, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: corw

Jaka to funkcja ? Narysuj jej wykres

Post autor: w1w »

Ja tego nie kumam, ale wiem, ze:
omega=0 do 1
Funkcja ma być gasnąca.
Pomocy, napisz wszystko co możesz o tej funkcji i jak to rozpisać w Excelu.



Edit by Liu:Pisz po polsku proszę... Tak w ogóle to takie "pomocy" działa na większość użytkowników jak płachta na byka, i teraz to pewnie nikt Ci już nie odpowie:)
przepraszam za te błedy ale to chyba nie grzech
dlaczego nikt ma mi nie odpowwiedzieć skoro to jest odpowiedni dział, forum a ja prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2005, o 20:05 przez w1w, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1446
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Jaka to funkcja ? Narysuj jej wykres

Post autor: g »

to moze ty napisz wszystko co wiesz, bo ja z tego nic nie kapuje. dales pare literek i kazesz mowic o nich wszystko. i na dodatek stawiam ze jest literowka bo zamiast \(\displaystyle{ f}\) powinno byc \(\displaystyle{ t}\). radze sie douczyc bo chyba sam nie wiesz czego chcesz. pwoiedziec moge tyle ze wzor kojarzy mi sie z rozwiazaniem rownania rozniczkowego opisujacego drgania tlumione wahadla fizycznego w zaleznosci od czasu.
w1w
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 sty 2005, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: corw

Jaka to funkcja ? Narysuj jej wykres

Post autor: w1w »

ok to ja bede pisał to co wiem i może ktoś w końcu zrozumie moj problem
radze sie douczyc bo chyba sam nie wiesz czego chcesz
pisałem ze jestem zielony w tej kwesti i co chce też pisałem-
Jaka to funkcja i jaki ma wykres, i jak to przedstawić w Exelu na wykresie? Jaka formuła i zapis arkuszu? Wyłumaczcie krok po kroku bo zielony jestem
1.ta funkcja czy rownanie (nie wiem) została mi przedstawiona w postaci:
\(\displaystyle{ y=Ae^{-{\beta}t}\cdot sin({\omega t})}\)

z tym ze nie jestem pewien czy na koń cu jet "f" czy "t" ale raczej "t" tak jak pisał g
powiedziano mi że formuła takiego "czegoś" w Excelu wygłąda tak:
=B2*exp(-C2*D2)*sin(E2*D2*pi()/180)
gdzie B2: C2; D2; E2; D2; to komórki Excela z wartościami poszczególnych "liter" odpowiednio A; \(\displaystyle{ \beta}\); t; \(\displaystyle{ \omeg}\); t.
wartość A niewiem jaka ma być
wartość \(\displaystyle{ \beta}\) (to chyba jest miara kata w stopniach) zmiana tej wartości modeluje kształt wykresu
wartość t niewiem jaka ma być
wartość \(\displaystyle{ \omeg}\) ma być w zakresie od 0 do 1
nie wiem czy ta formuła do Excela jest poprawna
wzór może być z fizyki bo podawał go nauczyciel od fizy
pisalem ze wykres ma być gasnący i tu sie zgadzamy
opisujacego drgania tlumione
dzieki za odpowiedzi
ODPOWIEDZ