granica funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
chudy8884
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 23 paź 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Góra
Podziękował: 51 razy

granica funkcji

Post autor: chudy8884 »

Oblicz granice funkcji:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0 } \frac{tg(x)-sin(x)}{ x^{3} }}\)
Proszę o pomoc!!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22470
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

granica funkcji

Post autor: a4karo »

Jak możesz, to trzy razy de l'Hospital.
Jak nie, to zapisz licznik w postaci \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}(1-\cos x)}\) i zastosuj wzór na różnicę cosinusów mając na względzie, że\(\displaystyle{ 1=\cos 0}\)
ODPOWIEDZ