Ciśnienie cząstkowe

chudy8884
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 23 paź 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Góra
Podziękował: 51 razy

Ciśnienie cząstkowe

Post autor: chudy8884 »

Roztwór gazowy składający się z 40,0% obj. H2 i 60,0% obj. CH4 znajduje się pod ciśnieniem 1,20 atm. Obliczyć ciśnienie cząstkowe H2 i CH4.
Proszę o pomoc!
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1703
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 411 razy

Ciśnienie cząstkowe

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ p_{H_{2}}=0.4 \cdot 1.2 \ atm}\)

\(\displaystyle{ p_{CH_{4}}=0.6 \cdot 1.2 \ atm=1.2 \ atm - p_{H_{2}}}\)
ODPOWIEDZ