Hej
Jak obliczyć logarytm naturalny dla np \(\displaystyle{ 10}\)? Google podaje mi, że to \(\displaystyle{ 2.30258509299}\) ale jak to wyliczać?
Obliczanie logarytmów
-
rubesom
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 2 paź 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie logarytmów
Ostatnio zmieniony 26 paź 2014, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Obliczanie logarytmów
Dokładnej wartości nie uzyskasz, ale możesz użyć wzoru Maclaurina dla funkcji \(\displaystyle{ \ln(1+x)}\), podstawić \(\displaystyle{ x=9}\) i wziąć odpowiednio dużo wyrazów, by uzyskać żądaną dokładność.
Możesz użyć różnych szacowań reszt, np. reszta w postaci Lagrange'a, w postaci całkowej, w postaci Cauchy'ego (tej ostatniej zbyt dobrze nie pamiętam, poza tym, że brzydko pachnie i jest trochę nieintuicyjna, i coś tam jest z kombinacją wypukłą).
Możesz użyć różnych szacowań reszt, np. reszta w postaci Lagrange'a, w postaci całkowej, w postaci Cauchy'ego (tej ostatniej zbyt dobrze nie pamiętam, poza tym, że brzydko pachnie i jest trochę nieintuicyjna, i coś tam jest z kombinacją wypukłą).
-
rubesom
- Użytkownik

- Posty: 44
- Rejestracja: 2 paź 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie logarytmów
1. Znalazłem coś takiego jak wyliczenie \(\displaystyle{ \log _{3}9}\) <- to jest logarytm o podstawie \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 9}\) czy czyta się to inaczej? Odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ 2^{2}}\)?
2. Jak mam zapis \(\displaystyle{ \log 10}\) to jest to inaczej \(\displaystyle{ \log _{e}10}\) czy jak to traktować?
2. Jak mam zapis \(\displaystyle{ \log 10}\) to jest to inaczej \(\displaystyle{ \log _{e}10}\) czy jak to traktować?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2014, o 22:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Obliczanie logarytmów
są różne konwencje, czasem \(\displaystyle{ \ln}\) oznacza logarytm naturalny, zaś \(\displaystyle{ \log}\) dziesiętny, a w informatyce \(\displaystyle{ \log}\) to raczej logarytm o podstawie \(\displaystyle{ 2}\), a u mnie na którychś zajęciach logarytm naturalny oznaczano jako \(\displaystyle{ \log}\)... Tak więc to zależy od przyjętych oznaczeń.2. Jak mam zapis \(\displaystyle{ \log 10}\) to jest to inaczej \(\displaystyle{ \log _{e}10}\) czy jak to traktować?
Czyta się to tak, jak napisałeś. Nie, odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ 2}\). Musisz podnieść \(\displaystyle{ 3}\) do drugiej potęgi, by uzyskać \(\displaystyle{ 9}\) i dlatego odpowiedź to \(\displaystyle{ 2}\).1. Znalazłem coś takiego jak wyliczenie \(\displaystyle{ \log _{3}9}\)<- to jest logarytm o podstawie \(\displaystyle{ 3}\) z \(\displaystyle{ 9}\) czy czyta się to inaczej? Odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ 2^{2}}\)?
- mdd
- Użytkownik

- Posty: 1877
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Re: Obliczanie logarytmów
Przepraszam, że odkopuję, ale taki chwilowy powrót do szkoły z mojej strony (bo dawno tam nie byłem). Ciekawy artykuł o logarytmach:
Banalny algorytm wyznaczania logarytmów dziesiętnych liczby \(\displaystyle{ x=2}\):
Szukana wartość spełnia zależność: \(\displaystyle{ a \le \log(x) \le b}\), a zmienne \(\displaystyle{ a, b}\) w kolejnych krokach zbliżają się do dokładnej szukanej wartości logarytmu liczby \(\displaystyle{ x}\).
Zamiast liczby \(\displaystyle{ 10}\) w dwóch miejscach kodu można podstawić inną liczbę, żeby wyznaczyć wartość logarytmu o innej podstawie.
Pomysł zaczerpnięty stąd: viewtopic.php?f=47&t=393554&hilit=przyb ... y+logarytm
Kod: Zaznacz cały
https://kierul.wordpress.com/2019/02/10/po-co-czlowiekowi-w-zyciu-logarytmy-henry-briggs-1617/Banalny algorytm wyznaczania logarytmów dziesiętnych liczby \(\displaystyle{ x=2}\):
Kod: Zaznacz cały
x=2; a=0; b=1;
for i=1:70;
x=x^2;
if (x>10),
x=x/10;
a=(a+b)/2;
else
b=(a+b)/2;
end;
end;Zamiast liczby \(\displaystyle{ 10}\) w dwóch miejscach kodu można podstawić inną liczbę, żeby wyznaczyć wartość logarytmu o innej podstawie.
Pomysł zaczerpnięty stąd: viewtopic.php?f=47&t=393554&hilit=przyb ... y+logarytm
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2020, o 10:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tagowania.
Powód: Poprawa tagowania.