Dziś uczniowie gimnazjów pisali konkurs kuratoryjny z matematyki. Zamieszczam odpowiedzi z etapu szkolnego:
1. Konie i owies: 22,4 q.
2. Szukane liczby to 99, 100, 101.
3. Wartość wyrażenia: 2.
4. Kąt między dwusiecznymi: \(\displaystyle{ 40^{\circ}}\).
5. Romb: \(\displaystyle{ \alpha =30^{\circ}}\), \(\displaystyle{ P=50 cm ^{2}}\).
6. Pole trójkąta: \(\displaystyle{ P=24 cm ^{2}}\).
7. Średnia z obłożeniem pokoi: 55%.
8. Wyrażenie z potęgami: 57.
9. Pięciokąt foremny: kąt \(\displaystyle{ BCP=66^{\circ}}\).
10. Trapez: \(\displaystyle{ P=144 cm ^{2}}\). Bok kwadratu: 12 cm.
Konkurs kuratoryjny 2014/15 (lubelskie) dla GIM
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 mar 2011, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 mar 2011, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Konkurs kuratoryjny 2014/15 (lubelskie) dla GIM
Dziś odbył się etap okręgowy konkursu matematycznego dla gimnazjalistów. Podaję prawidłowe odpowiedzi:
1. PFPPP.
2. CACDA.
3. Trójkąt: \(\displaystyle{ 6\left( \sqrt{3}-1 \right)}\).
4. Koło \(\displaystyle{ \frac{2 \pi r^{2} }{6}- \frac{ r^{2} \sqrt{3} }{2}}\).
5. Liczby: 14, 23, 32, 41, 50.
6. Oszczędności w bankach: \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\).
7. Tor kolejki: \(\displaystyle{ 120+2 \pi}\). Odp. Tak.
8. Równanie: \(\displaystyle{ x=-3,28}\).
1. PFPPP.
2. CACDA.
3. Trójkąt: \(\displaystyle{ 6\left( \sqrt{3}-1 \right)}\).
4. Koło \(\displaystyle{ \frac{2 \pi r^{2} }{6}- \frac{ r^{2} \sqrt{3} }{2}}\).
5. Liczby: 14, 23, 32, 41, 50.
6. Oszczędności w bankach: \(\displaystyle{ \frac{5}{12}}\).
7. Tor kolejki: \(\displaystyle{ 120+2 \pi}\). Odp. Tak.
8. Równanie: \(\displaystyle{ x=-3,28}\).