Rozwiązuję takie zadanie:
\(\displaystyle{ \iiint\limits_V e^z \, dx\,dy\,dz}\), gdzie \(\displaystyle{ V=\left\{(x,y,z): (x,y) \in G , x^2+y^2 \le z \le \sqrt{x^2+y^2} \right\}}\) a \(\displaystyle{ G}\) jestkołem o środku w pkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\).
Liczę więć całkę:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} d\varphi \int_{0}^{1}r dr \int_{r^2}^{r} e^z dz =\int_{0}^{2\pi} d\varphi \int_{0}^{1}r(e^r-e^{r^2})dr=(3-e)\pi}\) co sprawdziłem za pomoca wolframa
natomiast w książce jest wynik \(\displaystyle{ 2\pi}\) . Czy robię gdzieś błąd?
Całka potrójna
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Całka potrójna
Przypuszczam że pomyliłeś się w liczeniu tej całki:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} (re ^{r}-re ^{r ^{2} } ) \mbox{d}r=(re ^{r}-e ^{r}- \frac{1}{2} e ^{r ^{2} })\left| _{0} ^{1} = (1-1- \frac{1}{2} )-(0-1- \frac{1}{2} )=1}\)
Teraz wynik będzie zgodny z zamieszczonym w książce.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} (re ^{r}-re ^{r ^{2} } ) \mbox{d}r=(re ^{r}-e ^{r}- \frac{1}{2} e ^{r ^{2} })\left| _{0} ^{1} = (1-1- \frac{1}{2} )-(0-1- \frac{1}{2} )=1}\)
Teraz wynik będzie zgodny z zamieszczonym w książce.
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Całka potrójna
No właśnie nie, bo
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} (re ^{r}-re ^{r ^{2} } ) \mbox{d}r=(re ^{r}-e ^{r}- \frac{1}{2} e ^{r ^{2} })\left| _{0} ^{1} = - \frac{1}{2} e +1 +\frac{1}{2}=- \frac{1}{2} e+ \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} (re ^{r}-re ^{r ^{2} } ) \mbox{d}r=(re ^{r}-e ^{r}- \frac{1}{2} e ^{r ^{2} })\left| _{0} ^{1} = - \frac{1}{2} e +1 +\frac{1}{2}=- \frac{1}{2} e+ \frac{3}{2}}\)