Oblicz wartość wyrażenia

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
buba72
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: buba72 »

Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ x ^{2} - \frac{1}{x ^{2} }}\),
wiedząc że: \(\displaystyle{ x ^{3} - \frac{1}{x ^{3} } = 18}\)
Zadanie ze zbioru zadań dla maturzystów, poziom rozszerzony.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3358
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: mortan517 »

Pokombinuj z \(\displaystyle{ \left( x- \frac{1}{x} \right) ^{3}}\)
buba72
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: buba72 »

próbowałam, nic nie wychodzi, a równania pomocnicze z parametrem takie, że nie rozwiązywalne dla maturzysty, zaczęłam się zastanawiać czy nie ma błędu w zadaniu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: »

Zauważ, że:
\(\displaystyle{ x^2+ \frac{1}{x^2} = \left( x- \frac 1x\right)^2+2\\
x^3- \frac{1}{x^3}=\left( x- \frac 1x\right)^3 - 3 \left( x- \frac 1x\right)}\)

Jeśli więc oznaczymy \(\displaystyle{ t= x- \frac 1x}\) to zadanie sprowadza się do wyznaczenia wartości \(\displaystyle{ t^2+2}\) jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ t^3-3t=18}\).

Q.
buba72
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: buba72 »

niestety ale się pomyliłeś już w pierwszym równaniu bo nie zgadza się znak przy \(\displaystyle{ \frac{1}{x ^{2} }}\) w zadaniu jest minus a ze wzoru wychodzi +,
tak czy siak rozwiązanie ostatniego równania \(\displaystyle{ t^3-3t=18}\)też nie jest proste bo tw. Bezouta zawodzi, pierwiastek wychodzi między 2 a 3 i jak go znaleźć ?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: »

Istotnie masz rację, ale w takim razie podejrzewam, że w treści zadania powinno być \(\displaystyle{ x^2+\frac{1}{x^2}}\) - wtedy wyjdzie elegancko.

W obecnej wersji po rozwiązaniu równania \(\displaystyle{ t^3-3t=18}\) dostajemy, że \(\displaystyle{ t=3}\), skąd \(\displaystyle{ x-\frac 1x=3}\), a stąd wyjdą dwa rozwiązania i na ich podstawie łatwo wyznaczyć dwie możliwe wartości \(\displaystyle{ x^2-\frac{1}{x^2}}\).

Q.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: a4karo »

Najprościej wyliczyć z warunku \(\displaystyle{ x^3=9+\sqrt{82}}\) i już.

Inna sprawa, że chyba rzeczywiście w zadaniu powinno być \(\displaystyle{ x^2+\frac{1}{x^2}}\). choc kto wie...
ODPOWIEDZ