pochodne cząstkowe

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
kama1005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2014, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

pochodne cząstkowe

Post autor: kama1005 »

czy pochodna pierwszego rzędu z \(\displaystyle{ f(x,y)= (\sqrt{x}+ \sqrt{y} ) ^2}\) to bedzie taka: \(\displaystyle{ f(x,y)= x+2 \sqrt{xy}+y}\) czyli \(\displaystyle{ f'x= 1+ \frac{1}{ \sqrt{xy} }}\) ?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

pochodne cząstkowe

Post autor: a4karo »

nie.w drugim składniku zabrakło pochodnej funkcji wewnetrznej
kama1005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2014, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy

pochodne cząstkowe

Post autor: kama1005 »

czyli \(\displaystyle{ 1+ \frac{ \sqrt{y} }{ \sqrt{x} }}\) ?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2014, o 19:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
oktafka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 9 lip 2011, o 14:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 8 razy

pochodne cząstkowe

Post autor: oktafka »

x>0, y>0

\(\displaystyle{ f'x=1+2 \cdot \frac{1}{2 \sqrt{xy} } \cdot y=1+\frac{y}{ \sqrt{xy} }=1+ \frac{ \sqrt{y} }{ \sqrt{x} }}\)
ODPOWIEDZ