Zależność między parametrami
-
basia
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 2 razy
Zależność między parametrami
Muszę obliczyć zależność pomiędzy parametrami \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) aby pierwiastki równania \(\displaystyle{ x^2 +px+q=0}\) były sinusem i cosinusem tego samego kąta. Pomoże mi ktoś?
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Zależność między parametrami
Z wzorów Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2} = -p; x_{1}x_{2} = q}\)
Jeżeli x1 i x2 mają być sinusem i cosinusem tego samego kąta, to muszą spełniać jedynkę trygonometryczną:
\(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}=1}\)
Możemy zwinąć to do wzoru skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (x_{1}+x_{2})^{2} - 2x_{1}x_{2} = 1}\)
I korzystając z wzorów Viete'a:
\(\displaystyle{ (-p)^{2}-2q = 1}\)
\(\displaystyle{ p^{2} - 2q = 1}\)
I teraz wystarczy tylko podać p według q, bądź odwrotnie i zależność gotowa.
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2} = -p; x_{1}x_{2} = q}\)
Jeżeli x1 i x2 mają być sinusem i cosinusem tego samego kąta, to muszą spełniać jedynkę trygonometryczną:
\(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_{2}^{2}=1}\)
Możemy zwinąć to do wzoru skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (x_{1}+x_{2})^{2} - 2x_{1}x_{2} = 1}\)
I korzystając z wzorów Viete'a:
\(\displaystyle{ (-p)^{2}-2q = 1}\)
\(\displaystyle{ p^{2} - 2q = 1}\)
I teraz wystarczy tylko podać p według q, bądź odwrotnie i zależność gotowa.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Zależność między parametrami
Rogal: Zapomniałeś o warunku, który musi być spełniony, by takowe pierwiastki istniały: \(\displaystyle{ \Delta\geq 0}\)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Zależność między parametrami
Ups, faktycznie, ale to dlatego, że ostatnim czasem siedzę w zespolonych i mi to umyka.
Już się poprawiam:
\(\displaystyle{ \Delta \geq 0 \Leftrightarrow p^{2}-4q \geq 0}\)
Czyli teraz:
\(\displaystyle{ q = \frac{p^{2}-1}{2}}\)
A jednocześnie:
\(\displaystyle{ q \leq \frac{p^{2}}{4}}\)
Trzeba tylko część wspólną...
Już się poprawiam:
\(\displaystyle{ \Delta \geq 0 \Leftrightarrow p^{2}-4q \geq 0}\)
Czyli teraz:
\(\displaystyle{ q = \frac{p^{2}-1}{2}}\)
A jednocześnie:
\(\displaystyle{ q \leq \frac{p^{2}}{4}}\)
Trzeba tylko część wspólną...