granica funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
slawek5170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

granica funkcji

Post autor: slawek5170 »

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to- \infty } \frac{1 +\sqrt[3]{2x} }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2014, o 10:01 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

granica funkcji

Post autor: cosinus90 »

To nie granica ciągu, tylko funkcji.

W którym miejscu pojawia się problem w tym zadaniu?
slawek5170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

granica funkcji

Post autor: slawek5170 »

wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ \infty}\) a wynikach pojawił się jeszcze minus, i nie wiem ska się wziął
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

granica funkcji

Post autor: cosinus90 »

To może wyjaśnij, dlaczego Tobie wyszedł taki wynik.
slawek5170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

granica funkcji

Post autor: slawek5170 »

podzieliłem wszystko przez \(\displaystyle{ x ^{3}}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3247
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

granica funkcji

Post autor: Kacperdev »

W jakim celu? Tu wystarczy "wstawić" minus nieskończoność za iksa i mamy:

\(\displaystyle{ \left[ \frac{1- \infty }{3}=- \infty \right]}\) oczywiscie to tak pogladowo.
ODPOWIEDZ