Witam,
mam problem z taka oto objetoscia :
Obliczyć objętość stożka kołowego o promieniu podstawy r i wysokości h.
Z gory dziekuje za pomoc.
Objetosc bryly
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Objetosc bryly
Bierzemy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\frac{rx}{h}}\) dla \(\displaystyle{ 0\leqslant x\leqslant h}\) i obliczamy objętość według wzoru:
\(\displaystyle{ V=\pi\int_{0}^{h}\left(f(x)\right)^{2}\mbox{d}x}\)
\(\displaystyle{ V=\pi\int_{0}^{h}\left(f(x)\right)^{2}\mbox{d}x}\)
