Funkcja logarytmiczna, liczby całkowite

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Flint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 maja 2014, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cewice

Funkcja logarytmiczna, liczby całkowite

Post autor: Flint »

Cześć,
Mam problem, albowiem nie wiem jak zabrać się do tego przykładu.

Udowodnij, że istnieją takie liczby naturalne \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) spełniające równanie:
\(\displaystyle{ \log_2 \left( \frac{q}{p-q} \right) = 0}\)

Intuicyjnie zauważam (w przekonaniu mym utwierdzają mnie kalkulatory), że \(\displaystyle{ q=2p}\), ale nie jestem w stanie tego udowodnić. Chyba jestem już za bardzo zmęczony.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2014, o 20:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Spójnik logiczny "i" nie jest tożsamy ze spójnkiem "i" w języku polskim.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Funkcja logarytmiczna, liczby całkowite

Post autor: a4karo »

kiedy logarytm przyjmuje wartość zero?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Funkcja logarytmiczna, liczby całkowite

Post autor: bakala12 »

Intuicyjnie zauważam (w przekonaniu mym utwierdzają mnie kalkulatory), że \(\displaystyle{ q=2p}\)
Raczej \(\displaystyle{ p=2q}\), bo to Twoje troszkę kłóci się z dziedziną logarytmu.
Udowodnij, że istnieją takie liczby naturalne \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) spełniające równanie:
Istnieją, oto przykład: \(\displaystyle{ p=2, q=1}\). Przy takiej treści zadanie to jest całe rozwiązanie.
ODPOWIEDZ