Humor ze studenckich sal

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: yorgin »

Czy w czasie studiów miałaś/miałeś do czynienia z zabawną sytuacją?

Sala wykładowa, ćwiczenia, egzamin, sprawdzian - to tylko wybrane miejsca, gdzie doświadczyć mogliście zdarzeń, które mogły być zabawne, absurdalne i tym podobne.

Podzielcie się




Na początek coś ode mnie.

Egzamin licencjacki (!) na UJ (!). Drugi termin (dla niektórych pierwszy, stąd pisało prawie 100 osób (!) ).

Jedno z zadań ma treść następującą:

Rozważmy \(\displaystyle{ G=\CC\setminus\{0\}}\) z mnożeniem. Czy \(\displaystyle{ G_1=\{z\in G: |z|=1\}}\) oraz \(\displaystyle{ G_2=\{z\in G: \Re z, \Im z\in\QQ\}}\) są podgrupami \(\displaystyle{ G}\)?

Przy sprawdzaniu tego zadania możemy się dowiedzieć na przykład, że:
  • \(\displaystyle{ G_1}\) jest czteroelementowa (około 10 osób)
  • Równanie \(\displaystyle{ a^2+b^2=1}\) ma cztery rozwiązania
  • Liczba \(\displaystyle{ 2}\) nie jest wymierna
  • \(\displaystyle{ 1+2i\notin G_2}\)
  • \(\displaystyle{ \frac{2}{13}\notin \QQ}\)
  • Działanie mnożenia w \(\displaystyle{ G_1}\) nie jest łączne.
  • Widzimy kilkadziesiąt dowodów na to, że \(\displaystyle{ |zw|=|z||w|}\) oraz \(\displaystyle{ |z^{-1}|=|z|^{-1}}\)
  • Wystarczy sprawdzić, czy podgrupa jest normalna. Pal licho samą podgrupę...
  • Elementy \(\displaystyle{ G_2}\) to liczby wymierne.
  • \(\displaystyle{ G_1}\) jest podgrupą (bo tak?)
  • Co tam mnożenie! Sprawdźmy dodawanie.
  • \(\displaystyle{ G_1}\) jest pusta (!).
  • \(\displaystyle{ (a+ib)(c+id)=ac+ibd.}\)
  • \(\displaystyle{ z=a+ib\in G_2 \Rightarrow z^{-1}=a-ib}\).
Trzy z wymienionych zakwalifikowałem na wystawienie zera za całe zadanie niezależnie od tego, co było napisane w pozostałej części zadania.

I tak przekonałem się, że jak wielkie grono osób chcących się tytułować licencjatem z matematyki ma/będzie miało ten tytuł tylko na papierze (lecz nie w głowie). Uwab miałem po pachy.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2500
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: M Ciesielski »

To ja ze swojej strony dorzucę oraz .

:v

(dodałem linki, żeby było coś na tych zdjęciach widać - maksymalna szerokość obrazka na forum mnie trochę ograniczyła)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: a4karo »

twierdzenie o rozwijaniu świni w szereg
Stanowczo sprzeciwiam sie okrucieństwu: poobliczeniu pierwszego wyrazy szerego włąsciciel swini powinien jej zainstalować protezę.

\(\displaystyle{ \int\frac{x+1}{x^2-2x}dx=\text{ H }\int\frac{1}{2x-2}dx=\ln|2x-2| +C.}\)
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2500
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: M Ciesielski »

Gorzej dla takiej świni jeżeli jej właścicielem jest na przykład Taylor, Maclaurin czy Fourier. A poza tym jeden wyraz nie wyczerpuje jeszcze definicji szeregu
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: Igor V »

yorgin pisze: Trzy z wymienionych zakwalifikowałem na wystawienie zera za całe zadanie niezależnie od tego, co było napisane w pozostałej części zadania.
Chyba nawet wiem które

A co do świni to mi się wydaje że jej właścicielem może być Euler albo Neper...Patrzcie na ogon.Przypadek ? Nie sądzę...
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2500
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: M Ciesielski »

Do narysowania takiej wystarczą litery E, e, M, o i dwie litery W, więc to może być przypadek
Edward W
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 paź 2013, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 11 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: Edward W »

yorgin pisze:I tak przekonałem się, że jak wielkie grono osób chcących się tytułować licencjatem z matematyki ma/będzie miało ten tytuł tylko na papierze (lecz nie w głowie). Uwab miałem po pachy.
Dlaczego więc (na jakiej podstawie?) tytuł ten jest w ogóle tym osobom nadawany?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: yorgin »

Edward W, dlatego, że spełniają wszystkie wymagania formalne.


Wracając do sytuacji zabawnych - przypomniał mi się wykład ze statystyki sprzed kilku lat.

Wchodząc do sali wykładowej kończyłem jeść obwarzanek (oryginalny, krakowski ). Z jakiegoś powodu śmiałem się, co nie uszło uwadze wykładowcy. Wykładowca swoją drogą jest człowiekem czasem zabawnym, lubiącym rzucić jakimś dowcipem. Skoro więc widział mnie śmiejącego się, zapytał, czy bym jakiegoś dowcipu nie opowiedział. No.. nie dałem rady, bo zacząłem się po jego pytaniu śmiać jeszcze bardziej i "dławić" obwarzankiem ze śmiechu . Słowa nie byłem w stanie wykrztusić Oczywiście osoby siedzące obok mnie również się ze mnie śmiały
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7069
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1327 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: Lorek »

Może nie prosto z sali, ale też z serii "co wyniosłem ze studiów":

Liczb parzystych jest tyle samo, co naturalnych, bo \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}2n=\lim_{n\to\infty}n}\).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: yorgin »

Lorek, logiczne...

Na jednym z ostatnich seminariów referent powiedział coś takiego:

"Ostatnio opowiadałem o tym za czasów Reymonta (*)"

(*) Chodzi o ulicę, przy której znajdowała się stara siedziba Instytutu Matematyki UJ.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: musialmi »

yorgin pisze: "Ostatnio opowiadałem o tym za czasów Reymonta (*)"

(*) Chodzi o ulicę, przy której znajdowała się stara siedziba Instytutu Matematyki UJ.

Bardzo lubię następujące twierdzenie z analizy "Suma sum jest sumą sum". Oczywiście chodzi o \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( a_k+b_k\right) = \sum_{k=1}^{n} a_k+ \sum_{k=1}^{n} b_k}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: Premislav »

Może nie do końca ze studenckich sal, ale nazwa tematu "granice literowane" naprawdę poprawiła mi humor.
Z innych rzeczy, pamiętam, jak na wydziale natknąłem się na studentki dyskutujące o jakimś zadaniu z algebry abstrakcyjnej i usłyszałem, że jakieś tam elementy pewnej grupy abelują.
I jeszcze mój ukochany cytat z Analizy 3: "dokonujemy otoczki".
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: MadJack »

Może nie do końca ze studenckich sal, ale nazwa tematu "granice literowane" naprawdę poprawiła mi humor.
Mnie bardzo śmieszy czytanie "pochodne czosnkowe"
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3949
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
wiek: 39
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 931 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: Spektralny »

Student na zajęciach zapytał czy może mieć spostrzeżenie. Powiedziałem, że dobrze. A on na to: przyszło mi do głowy że słowa seminar i semen mają ten sam korzeń.

Nie wiem o czym ten student myślał.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Humor ze studenckich sal

Post autor: musialmi »

Pewnie o jakimś ciele w \(\displaystyle{ \RR^3}\), albo dokładniej: o obrotach ciał niebieskich.
MadJack pisze: Mnie bardzo śmieszy czytanie "pochodne czosnkowe"
Genialne xDDDDDDD
ODPOWIEDZ