Przedział otwarty

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
grzywnzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 wrz 2014, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Przedział otwarty

Post autor: grzywnzi »

Witam , bardzo proszę o pomoc w odpowiedzi na takie pytanie:

Jeśli przedział \(\displaystyle{ I}\) jest otwarty i \(\displaystyle{ f'(x) = g'(x)}\) w całym \(\displaystyle{ I}\), to \(\displaystyle{ f}\) oraz \(\displaystyle{ g}\) różnią się w \(\displaystyle{ I}\) tylko czynnikiem stałym.

Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2014, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Przedział otwarty

Post autor: a4karo »

Nie. Różnienie się czynnikiem stałym oznacza, że \(\displaystyle{ f=c\cdot g}\) dla pewnego \(\displaystyle{ c}\) .
Te funkcje różnią się o stałą, czyli \(\displaystyle{ f=g+c}\).
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2014, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Przedział otwarty

Post autor: Piotr Rutkowski »

Niech \(\displaystyle{ h(x)=f(x)-g(x)}\). Czy funkcja ta jest różniczkowalna? Jeśli tak, to czym jest \(\displaystyle{ h'(x)}\)? Czym wtedy jest \(\displaystyle{ h(x)}\)?
ODPOWIEDZ