Proces Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Timopumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 1 lut 2011, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: okolice Lublina
Podziękował: 3 razy

Proces Poissona

Post autor: Timopumba »

Mam takie zadanie do rozwiązania proszę o pomoc:

Niech {\(\displaystyle{ N_{t}, t \ge 0}\)} będzie procesem Poissona z intensywnością 1. Wyznaczyć

\(\displaystyle{ P( N_{1}<2, N_{4}=4, N_{7} \le 6 )}\) oraz \(\displaystyle{ P( N_{1}+ N_{2}<3 )}\)

Za pomoc Dziękuję.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1560
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Proces Poissona

Post autor: Adifek »

Podpowiem:

\(\displaystyle{ P( N_{1}<2, N_{4}=4, N_{7} \le 6 ) =\sum_{k=0}^{1} \sum_{n=4}^{5} P( N_{1}=k, N_{4}=4, N_{7} =n ) = \sum_{k=0}^{1} \sum_{n=4}^{5} P( N_{1}-N_0=k, N_{4}-N_1=4-k, N_{7}-N_4 =n-4 )}\)


\(\displaystyle{ P( N_{1}+ N_{2}<3 ) = \sum_{n=0}^{2}P( N_{1}+ N_{2}=n ) = \sum_{n=0}^{2} \sum_{k=1}^{2}P( N_2 = k, N_1=n-k )}\)
ODPOWIEDZ