[MIX] Różniaste z podzielności
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Różniaste z podzielności
1. rozwiązane przez Qnia
Wyznaczyć takie \(\displaystyle{ n}\) że \(\displaystyle{ 7^{64} \equiv \ n \ (mod \ 2304)}\).
2. Wykazać, że \(\displaystyle{ i_{1977}}\) ma co najwyżej 364 dzielniki naturalne; przy czym \(\displaystyle{ i_n= \underbrace{1 \cdots 1}_{n}}\)
3. rozwiązane przez Qnia
Jakie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p>3}\) mają wielokrotność \(\displaystyle{ np}\) będącą
liczbą dziewiątkową (tj. \(\displaystyle{ 9i_n}\)); mamy np. \(\displaystyle{ 13 \cdot 76923 = 999 999}\) ?
4. rozwiązane przez Premislava
Jaka jest reszta z dzielenia \(\displaystyle{ \lfloor \frac{10^{20 000}}{10^{100}+3 } \rfloor}\) przez \(\displaystyle{ 10}\) ?
5. rozwiązane przez Premislava i Qnia
Dowieść, że liczba \(\displaystyle{ 7^{37}+ 13^{37}+ 19^{37}}\) jest podzielna przez 39.
6. rozwiązane przez Qnia
Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ 5^{6614} - 12^{857} -1}\) jest podzielna przez 7
7. rozwiązane przez Premislava
Wykazać, że \(\displaystyle{ F_{1005}}\) jest podzielne przez 10 ale nie przez 100
gdzie \(\displaystyle{ F_n}\) to ciąg Fibonacciego
8. rozwiązane przez yorgina
Uzasadnić, że 35-ta liczba Mersenne’a \(\displaystyle{ 2^{35}-1}\) jest podzielna przez 31 i 127.
9. Niech \(\displaystyle{ n= 2^{31}3^{19}}\). Ile jest dzielników liczby \(\displaystyle{ n^2}\) które są mniejsze od \(\displaystyle{ n}\) ale nie dzielą \(\displaystyle{ n}\) ?
1004 ntp
10. rozwiązane przez Ponewora
Dowieść że liczba \(\displaystyle{ 3^n+1}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ n}\), o ile \(\displaystyle{ n>1}\) jest nieparzyste
11. rozwiązane przez Qnia
Niech \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) będą różnymi liczbami pierwszymi. Czy z tego, że \(\displaystyle{ a^p \equiv a \ (mod \ q)}\) i \(\displaystyle{ a^q \equiv a \ (mod \ p)}\) wynika, że \(\displaystyle{ a^{pq} \equiv a \ (mod \ pq)}\) ? Uzasadnić
12. rozwiązane przez yorgina
Wyznaczyć najmniejszą liczbę naturalną \(\displaystyle{ n>1}\) że
\(\displaystyle{ \begin{cases} n \equiv 2 \ (mod \ 13)\\ n \equiv 3 \ (mod \ 11)\\ n \equiv 5 \ (mod \ 7)\end{cases}}\)
13. rozwiązane przez Qnia
Wykazać że gdy \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalną, to \(\displaystyle{ 5^{2n+1}2^{n+2}+ 3^{n+2} 2^{2n+1}}\) jest podzielne przez 19
14. rozwiązane przez yorgina
Udowodnić, że istnieje nieskończenie wiele liczb \(\displaystyle{ a}\), że \(\displaystyle{ n^4+a}\) jest złożona dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\); podać przykład trzech takich liczb \(\displaystyle{ a}\).
15. rozwiązane przez Ponewora
Czy istnieje liczba o sumie cyfr mniejszej niż \(\displaystyle{ n}\), podzielna przez \(\displaystyle{ i_n}\) ?
16. rozwiązane przez kicaja
Wykazać że liczba \(\displaystyle{ 50! ^2 +1}\) jest złożona
17. rozwiązane przez Qnia
Wykazać, że 6-ta liczba Fermata \(\displaystyle{ F_6= 2^{2^6}+1}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 274 177}\)
18 rozwiązane przez Qnia
Udowodnić że liczba \(\displaystyle{ 53^{103}+ 103^{53}}\) jest podzielna przez 78
19. Wyznaczyć trzy dzielniki pierwsze 71-ej liczby Mersenne’a \(\displaystyle{ 2^{71}-1}\)
20. rozwiązane przez Qnia
Wykazać, że liczba \(\displaystyle{ 3^{1974}+ 5^{1974}}\) dzieli się przez 13
21. rozwiązane przez Qnia
Czy któraś z liczb \(\displaystyle{ 2^{100} - 1}\) i \(\displaystyle{ 2^{100} + 1}\) jest podzielna przez 7 ?
22. rozwiązane przez Premislava
Liczba \(\displaystyle{ n= 999 \ 951}\) jest podzielna przez liczbą pierwszą \(\displaystyle{ p}\) taką, że \(\displaystyle{ 300< p<400}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ p}\).
23. rozwiązane przez Qnia
Czy istnieje liczba całkowita \(\displaystyle{ n}\) taka, że \(\displaystyle{ n^2 - 2}\) jest podzielna przez 231 ?
24. rozwiązane przez Premislava
Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ 1 \underbrace{0 \ldots 0}_{100}1 \underbrace{0 \ldots 0}_{100} 1}\) jest podzielna przez 37.
25. rozwiązane przez Qnia
Wyznaczyć wszystkie takie \(\displaystyle{ a, b}\) że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \geq b\\NWD(a,b)+ NWW(a,b)+a+b=ab\end{cases}}\)
jp 96
26. rozwiązane przez Premislava
Wyznaczyć \(\displaystyle{ n}\); o ile to możliwe; jak najmniejsze takie, że \(\displaystyle{ 2^n \equiv 1 \ (mod \ 125)}\)
27. rozwiązane przez gryxona
Dowieść że gdy liczba \(\displaystyle{ 3^n+ n^3}\) jest podzielna przez 7 to liczba \(\displaystyle{ 3^n n^3 + 1}\) też jest podzielna przez 7 (i na odwrót)
28. rozwiązane przez yorgina
Dla jakich liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ 3^n -1}\) jest podzielna przez 7 ?
29. rozwiązane przez yorgina
Niech \(\displaystyle{ s}\), \(\displaystyle{ t}\) będą wykładnikami liczb 7 i 3 w rozwinięciu na czynniki pierwsze odpowiednio liczb \(\displaystyle{ 400!}\) oraz \(\displaystyle{ ( (3!)! )!}\). Obliczyć \(\displaystyle{ s+t}\)
30. Obliczyć \(\displaystyle{ NWD(5^n+7^n, 5^m+7^m)}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) są względnie pierwsze
jp, 96
31. rozwiązane przez Premislava
Czy jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest kwadratem i sześcianem liczby naturalnej to \(\displaystyle{ n=7k}\) albo \(\displaystyle{ n=7k+1}\) dla jakiejś liczby całkowitej \(\displaystyle{ k}\) ?
32. rozwiązane przez Qnia
Rozwiązać kongruencję
\(\displaystyle{ x^2 \equiv -1 \ (mod \ 37)}\)
33. rozwiązane przez gryxona
Dowieść istnienia nieskończenie wielu liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\), że \(\displaystyle{ p-2}\) oraz \(\displaystyle{ p+2}\) są złożone
>
34. rozwiązane przez Premislava
extra Wykazać, że gdy \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalną to \(\displaystyle{ 1492^n - 1770^n -1863^n + 2141^n}\) dzieli się przez 1946.
tematy: tw, Lejeune Dirichleta, CRT, mtF, kongruencje,
Wyznaczyć takie \(\displaystyle{ n}\) że \(\displaystyle{ 7^{64} \equiv \ n \ (mod \ 2304)}\).
2. Wykazać, że \(\displaystyle{ i_{1977}}\) ma co najwyżej 364 dzielniki naturalne; przy czym \(\displaystyle{ i_n= \underbrace{1 \cdots 1}_{n}}\)
3. rozwiązane przez Qnia
Jakie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p>3}\) mają wielokrotność \(\displaystyle{ np}\) będącą
liczbą dziewiątkową (tj. \(\displaystyle{ 9i_n}\)); mamy np. \(\displaystyle{ 13 \cdot 76923 = 999 999}\) ?
4. rozwiązane przez Premislava
Jaka jest reszta z dzielenia \(\displaystyle{ \lfloor \frac{10^{20 000}}{10^{100}+3 } \rfloor}\) przez \(\displaystyle{ 10}\) ?
5. rozwiązane przez Premislava i Qnia
Dowieść, że liczba \(\displaystyle{ 7^{37}+ 13^{37}+ 19^{37}}\) jest podzielna przez 39.
6. rozwiązane przez Qnia
Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ 5^{6614} - 12^{857} -1}\) jest podzielna przez 7
7. rozwiązane przez Premislava
Wykazać, że \(\displaystyle{ F_{1005}}\) jest podzielne przez 10 ale nie przez 100
gdzie \(\displaystyle{ F_n}\) to ciąg Fibonacciego
8. rozwiązane przez yorgina
Uzasadnić, że 35-ta liczba Mersenne’a \(\displaystyle{ 2^{35}-1}\) jest podzielna przez 31 i 127.
9. Niech \(\displaystyle{ n= 2^{31}3^{19}}\). Ile jest dzielników liczby \(\displaystyle{ n^2}\) które są mniejsze od \(\displaystyle{ n}\) ale nie dzielą \(\displaystyle{ n}\) ?
1004 ntp
10. rozwiązane przez Ponewora
Dowieść że liczba \(\displaystyle{ 3^n+1}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ n}\), o ile \(\displaystyle{ n>1}\) jest nieparzyste
11. rozwiązane przez Qnia
Niech \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) będą różnymi liczbami pierwszymi. Czy z tego, że \(\displaystyle{ a^p \equiv a \ (mod \ q)}\) i \(\displaystyle{ a^q \equiv a \ (mod \ p)}\) wynika, że \(\displaystyle{ a^{pq} \equiv a \ (mod \ pq)}\) ? Uzasadnić
12. rozwiązane przez yorgina
Wyznaczyć najmniejszą liczbę naturalną \(\displaystyle{ n>1}\) że
\(\displaystyle{ \begin{cases} n \equiv 2 \ (mod \ 13)\\ n \equiv 3 \ (mod \ 11)\\ n \equiv 5 \ (mod \ 7)\end{cases}}\)
13. rozwiązane przez Qnia
Wykazać że gdy \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalną, to \(\displaystyle{ 5^{2n+1}2^{n+2}+ 3^{n+2} 2^{2n+1}}\) jest podzielne przez 19
14. rozwiązane przez yorgina
Udowodnić, że istnieje nieskończenie wiele liczb \(\displaystyle{ a}\), że \(\displaystyle{ n^4+a}\) jest złożona dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\); podać przykład trzech takich liczb \(\displaystyle{ a}\).
15. rozwiązane przez Ponewora
Czy istnieje liczba o sumie cyfr mniejszej niż \(\displaystyle{ n}\), podzielna przez \(\displaystyle{ i_n}\) ?
16. rozwiązane przez kicaja
Wykazać że liczba \(\displaystyle{ 50! ^2 +1}\) jest złożona
17. rozwiązane przez Qnia
Wykazać, że 6-ta liczba Fermata \(\displaystyle{ F_6= 2^{2^6}+1}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 274 177}\)
18 rozwiązane przez Qnia
Udowodnić że liczba \(\displaystyle{ 53^{103}+ 103^{53}}\) jest podzielna przez 78
19. Wyznaczyć trzy dzielniki pierwsze 71-ej liczby Mersenne’a \(\displaystyle{ 2^{71}-1}\)
20. rozwiązane przez Qnia
Wykazać, że liczba \(\displaystyle{ 3^{1974}+ 5^{1974}}\) dzieli się przez 13
21. rozwiązane przez Qnia
Czy któraś z liczb \(\displaystyle{ 2^{100} - 1}\) i \(\displaystyle{ 2^{100} + 1}\) jest podzielna przez 7 ?
22. rozwiązane przez Premislava
Liczba \(\displaystyle{ n= 999 \ 951}\) jest podzielna przez liczbą pierwszą \(\displaystyle{ p}\) taką, że \(\displaystyle{ 300< p<400}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ p}\).
23. rozwiązane przez Qnia
Czy istnieje liczba całkowita \(\displaystyle{ n}\) taka, że \(\displaystyle{ n^2 - 2}\) jest podzielna przez 231 ?
24. rozwiązane przez Premislava
Udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ 1 \underbrace{0 \ldots 0}_{100}1 \underbrace{0 \ldots 0}_{100} 1}\) jest podzielna przez 37.
25. rozwiązane przez Qnia
Wyznaczyć wszystkie takie \(\displaystyle{ a, b}\) że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \geq b\\NWD(a,b)+ NWW(a,b)+a+b=ab\end{cases}}\)
jp 96
26. rozwiązane przez Premislava
Wyznaczyć \(\displaystyle{ n}\); o ile to możliwe; jak najmniejsze takie, że \(\displaystyle{ 2^n \equiv 1 \ (mod \ 125)}\)
27. rozwiązane przez gryxona
Dowieść że gdy liczba \(\displaystyle{ 3^n+ n^3}\) jest podzielna przez 7 to liczba \(\displaystyle{ 3^n n^3 + 1}\) też jest podzielna przez 7 (i na odwrót)
28. rozwiązane przez yorgina
Dla jakich liczb naturalnych \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ 3^n -1}\) jest podzielna przez 7 ?
29. rozwiązane przez yorgina
Niech \(\displaystyle{ s}\), \(\displaystyle{ t}\) będą wykładnikami liczb 7 i 3 w rozwinięciu na czynniki pierwsze odpowiednio liczb \(\displaystyle{ 400!}\) oraz \(\displaystyle{ ( (3!)! )!}\). Obliczyć \(\displaystyle{ s+t}\)
30. Obliczyć \(\displaystyle{ NWD(5^n+7^n, 5^m+7^m)}\), gdzie \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) są względnie pierwsze
jp, 96
31. rozwiązane przez Premislava
Czy jeśli \(\displaystyle{ n}\) jest kwadratem i sześcianem liczby naturalnej to \(\displaystyle{ n=7k}\) albo \(\displaystyle{ n=7k+1}\) dla jakiejś liczby całkowitej \(\displaystyle{ k}\) ?
32. rozwiązane przez Qnia
Rozwiązać kongruencję
\(\displaystyle{ x^2 \equiv -1 \ (mod \ 37)}\)
33. rozwiązane przez gryxona
Dowieść istnienia nieskończenie wielu liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\), że \(\displaystyle{ p-2}\) oraz \(\displaystyle{ p+2}\) są złożone
>
34. rozwiązane przez Premislava
extra Wykazać, że gdy \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalną to \(\displaystyle{ 1492^n - 1770^n -1863^n + 2141^n}\) dzieli się przez 1946.
tematy: tw, Lejeune Dirichleta, CRT, mtF, kongruencje,
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2014, o 10:49 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 29 razy.
