Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: MathMaster »

Witam

Mam takie oto zadanie
Znajdź wszystkie funkcje rzeczywiste określone na podzbiorach \(\displaystyle{ \RR}\), które są jednocześnie parzyste i różnowartościowe.
Żeby funkcja była różnowartościowa nie mogę używać parzystych potęg i funkcji trygonometrycznych, ale żeby była parzysta muszę użyć jednej z tych "opcji". Nawet jeśli znajdę jakieś takie funkcje dzięki ograniczeniu dziedziny do liczb dodatnich to wariacji ich wzorów jest nieskończenie wiele, więc jak je przedstawić?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: a4karo »

Spójrz na definicję funkcji parzystej i na definicję funkcji różnowartościowej. Jaki wyciągasz z nich wniosek

W ilu miejscach pozioma linia może przecinać wykres funkcji różnowartościowej, a w ilu funkcji parzystej?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: Dilectus »

Funkcja różnowartościowa to funkcja, której każdy element przeciwdziedziny przyjmowany jest co najwyżej raz. Czyli, mówiąc prościej, każdy możliwy igrek pojawia się co najwyżej raz. Łatwo zauważyć, że funkcja różnowartościowa może być albo rosnąca, albo malejąca w całej swojej dziedzinie, a więc nie może mieć ekstremów.
Jeśli ta funkcja ma być do tego parzysta, to znaczy, że jest symetryczna wzgl. osi \(\displaystyle{ OY}\). Wyobraź sobie najpierw możliwe wykresy szukanych funkcji, a potem opisz je wzorami...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: Jan Kraszewski »

MathMaster pisze:Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Zastanów się, na jakim podzbiorze \(\displaystyle{ \RR}\) może być określona taka funkcja.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: a4karo »

@Dilectus
Łatwo zauważyć, że funkcja różnowartościowa może być albo rosnąca, albo malejąca w całej swojej dziedzinie, a więc nie może mieć ekstremów.
to akurat jest prawda tylko przy założeniu ciągłości
mnij
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 18 lis 2008, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 3 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: mnij »

MathMaster pisze: Żeby funkcja była różnowartościowa nie mogę używać parzystych potęg i funkcji trygonometrycznych, ale żeby była parzysta muszę użyć jednej z tych "opcji".

Pozdrawiam
Nie musisz kto tak powiedział? Weź sobie kartke i rysuj funkcje parzyste, czy każda z nich to któraś z tych wymienionych?
MathMaster pisze: Nawet jeśli znajdę jakieś takie funkcje dzięki ograniczeniu dziedziny do liczb dodatnich to wariacji ich wzorów jest nieskończenie wiele, więc jak je przedstawić?
jak funkcja może być parzysta, jeżeli za dziedzinę przyjmujesz tylko liczby dodatnie?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: musialmi »

Zastanawiałem się nad tym i stwierdziłem, że nie istnieją takie funkcje. Wypisałem sobie definicje funkcji parzystej i różnowartościowej, żeby stwierdzić z pewnością, że te definicje są sobie przeciwne i nie istnieje funkcja spełniająca jednocześnie oba.
Funkcja parzysta to taka, że \(\displaystyle{ \forall x \in X: f(-x)=f(x)}\).
Funkcja różnowartościowa to taka, że \(\displaystyle{ \neg \exists x_{1},x_{2} \in X: f(x_{1})=f(x_{2})}\).
No i tak podczas upewniania się, że taka funkcja nie istnieje, zdałem sobie sprawę, że jednak istnieje i jest nieskończoność takich funkcji(!), ale są one wszystkie do siebie bardzo podobne i są zdecydowanie specyficzne. I są one zupełnie nieskomplikowane. Może taka podpowiedź ci pomoże :p
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: Jan Kraszewski »

Spostrzeżenie jak najbardziej słuszne, ale
musialmi pisze:Funkcja parzysta to taka, że \(\displaystyle{ \forall x \in X: f(-x)=f(x)}\).
to nie jest pełna definicja funkcji parzystej, brakuje informacji, że zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest symetryczny względem \(\displaystyle{ 0}\), a to
musialmi pisze:Funkcja różnowartościowa to taka, że \(\displaystyle{ \neg \exists x_{1},x_{2} \in X: f(x_{1})=f(x_{2})}\).
nie jest poprawna definicja funkcji różnowartościowej, brakuje informacji, że \(\displaystyle{ x_1\neq x_2}\).

JK
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: musialmi »

Jan Kraszewski pisze:
musialmi pisze:Funkcja parzysta to taka, że \(\displaystyle{ \forall x \in X: f(-x)=f(x)}\).
to nie jest pełna definicja funkcji parzystej, brakuje informacji, że zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest symetryczny względem \(\displaystyle{ 0}\)
Nawet nie wiem co to znaczy
A, już chyba się domyślam. Czyżby to, że jeśli \(\displaystyle{ x_{1}}\) należy do \(\displaystyle{ X}\), to również \(\displaystyle{ -x_{1}}\) należy do \(\displaystyle{ X}\)?
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2014, o 15:21 przez musialmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie miałeś symetrii w szkole?

JK
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: Kartezjusz »

Pewnie chodzi o precyzję. Prostej\(\displaystyle{ x=0}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Wszystkie parzyste różnowartościowe funkcje

Post autor: Jan Kraszewski »

Ależ nie, nie chodziło mi o prostą, tylko o (punkt) \(\displaystyle{ 0}\).

JK
ODPOWIEDZ