Mam obliczyć NWD dwóch wielomianów o to one:
\(\displaystyle{ x^3+x^2-x-1}\) i \(\displaystyle{ 3x^2+2x-1}\)
Podzieliłam wielomiany. Wyszło tak:\(\displaystyle{ \frac 13 x - \frac19}\) reszta: \(\displaystyle{ R\left( x\right) =-\frac89x -\frac89}\)
Czy aby dobrze zapisuje resztę?
Dalej podzieliłam \(\displaystyle{ 3x^2+2x-1}\) przez \(\displaystyle{ -\frac89x -\frac89}\) wyszło mi \(\displaystyle{ R\left( x\right) =-5}\) a wynik to \(\displaystyle{ \frac 92x +6 \frac 34}\)
Wielomiany nie wyzerowały się. Zrobiłam jakiś błąd? Jak policzyć tu NWD?(Reszta nie równa się 0)
NWD dwóch wielomianów używając algorytmu Euklidesa
- lightinside
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
NWD dwóch wielomianów używając algorytmu Euklidesa
49. NWD wielomianów
Te wielomiany to \(\displaystyle{ (x+1)^2(x-1)}\) i \(\displaystyle{ (x+1)(3x-1)}\) tj. NWD to \(\displaystyle{ x+1}\)
Te wielomiany to \(\displaystyle{ (x+1)^2(x-1)}\) i \(\displaystyle{ (x+1)(3x-1)}\) tj. NWD to \(\displaystyle{ x+1}\)