Cześć, czy ktoś mógłby mi rozwiązać to równanie?
\(\displaystyle{ -i z^{2} +4iz+4-i=0}\)
czy to dobry krok ?
\(\displaystyle{ i(- z^{2} +4z-1)=-4}\)
Problem z rozwiązaniem równania
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Problem z rozwiązaniem równania
Możesz to równanie rozwiązać jako zwykle równanie kwadratowe - tak jak z liczbami rzeczywistymi. Tylko pamiętaj, że pierwiastek z delty może być ujemny lub dodatni.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Problem z rozwiązaniem równania
Delta w tym przypadku będzie liczbą zespoloną.
Są na to wzory, jak chcesz bez, to tak:
\(\displaystyle{ i(- z^{2} +4z-1)=-4|\cdot i
z^2-4z+1=-4i\\
z^2-4z+4=-4i+3\\
(z-2)^2=4i+3\\
z-2=\pm\sqrt{4i+3}}\)
Są na to wzory, jak chcesz bez, to tak:
\(\displaystyle{ i(- z^{2} +4z-1)=-4|\cdot i
z^2-4z+1=-4i\\
z^2-4z+4=-4i+3\\
(z-2)^2=4i+3\\
z-2=\pm\sqrt{4i+3}}\)