IV Wielkopolska Liga Matematyczna - Nierówność

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
Milosz_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lip 2014, o 10:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

IV Wielkopolska Liga Matematyczna - Nierówność

Post autor: Milosz_ »

W IV Wielkopolskiej Lidze Matematycznej pojawiło się zadanie:

Liczby dodatnie \(\displaystyle{ a, b, c}\) spełniają równość \(\displaystyle{ a+b+c=1}\). Wykazać, że:
\(\displaystyle{ \frac{3a-1 }{1-a ^{2}}+\frac{3b-1}{1-b^{2}}+\frac{3c-1}{1-c^{2}} \ge 0}\).
Szkic rozwiązania znaleziony w sprawozdaniu:
Na mocy nierówności \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}\right) \ge \frac{2}{x+y}}\), prawdziwej dla wszystkich \(\displaystyle{ x, y > 0}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\left(\frac{1}{1-a}+\frac{1}{1-b}\right) \ge \frac{2}{2-a-b} = \frac{2}{1+c}}\)
oraz dwie nierówności analogiczne. Sumując te nierówności stronami, dostajemy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{1-a}+\frac{1}{1-b}+\frac{1}{1-c} \ge \frac{2}{1+a}+\frac{2}{1+b}+\frac{2}{1+c}}\).
Dla \(\displaystyle{ x \neq \pm 1}\) mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{1-x} - \frac{2}{1+x} = \frac{3x-1}{1-x^{2}}}\),

zatem nierówność ta jest równoważna tezie.
Co do rozwiązania - jakie macie propozycje inne niż "firmówka"?
micha73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 cze 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 6 razy

IV Wielkopolska Liga Matematyczna - Nierówność

Post autor: micha73 »

Ukryta treść:    
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

IV Wielkopolska Liga Matematyczna - Nierówność

Post autor: Zahion »

Można wiedzieć skąd pomysł na taką nierówność ?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

IV Wielkopolska Liga Matematyczna - Nierówność

Post autor: Sylwek »

Można.
Ukryta treść:    
micha73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 11 cze 2014, o 09:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 6 razy

IV Wielkopolska Liga Matematyczna - Nierówność

Post autor: micha73 »

Ukryta treść:    
EDIT: Sylwek mnie ubiegł
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

IV Wielkopolska Liga Matematyczna - Nierówność

Post autor: Zahion »

Genialne, nigdy o tym nie myślałem. Dziękuje Wam obu .
ODPOWIEDZ