całka podwójna dziwny obszar całkowania

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
rafalafar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 15 lis 2010, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 30 razy

całka podwójna dziwny obszar całkowania

Post autor: rafalafar »

Jest do policzenia całka z \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} \sqrt{a ^{2}-x ^{2}-y ^{2} }dxdy}\) gdzie obszar ograniczony jest krzywą \(\displaystyle{ (x ^{2}+y ^{2}) ^{2}=a ^{2} (x ^{2} -y ^{2})}\)
mam problem z tą krzywą. Czego to jest równanie i jak ustalić granice całkowania? Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1877
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

całka podwójna dziwny obszar całkowania

Post autor: mdd »

Hasło dla Google: Lemniskata Beroulliego. Można każdą z czterech "gałęzi" Lemniskaty opisać w postaci \(\displaystyle{ y=y(x)}\), tak jak to Mr Wolfram podpowiada:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x+^2%2By+^2%29+^2%3Da^2*%28x+^2+-y+^2%29
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

całka podwójna dziwny obszar całkowania

Post autor: bakala12 »

Przejdź na współrzędne biegunowe. Dodatkowo pojawi się wzór na cosinus kąta podwojonego.
Jak uda Ci się narysować obszar, to spróbuj wyznaczyć granice.
ODPOWIEDZ