Witam, zaczynam przygotowywać się do oma, raczej z myślą o przyszłorocznej edycji i mam kilka pytań odnośnie zbiorów zadań olimpijskich:
1. Co do geometrii oprócz zbioru pana Pompe? Myślałem czy nie kupić sobie różowego i żółtego Pawłowskiego, ale widziałem opinie, że żółty w przygotowaniach do olimpiady się mało przydaje.
2. Co do nierówności? Myślałem nad "Wędrówkami... ", bo podobno są tam dobrze opisane różne metody, ale na forum pojawiają się głosy, że zadania tego typu co w tej książce na omie się nie pojawiają.
3. Czy "Złote rybki..." będą w porządku do kombinatoryki?
kilka pytań odnośnie książek do om
-
SzalonyMatematyk
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3425 razy
Czy "Złote rybki..." będą w porządku do kombinatoryki?
Ukryta treść:
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Ja gorąco polecam książki "Kombinatoryka", "Geometria" i "Algebra i teoria liczb" autorstwa Adama Neugebauera. Zawsze miałem wielki problem z odpowiadaniem na pytania o materiały przygotowujące do OM, ale niedawno poznałem te 3 książki i już ten problem natychmiastowo zniknął . Tylko jest jeden problem - są one dość trudno dostępne. O ile wiem, w celu ich zdobycia wypadałoby się skontaktować z kimś ze Szczecina, bo stamtąd właśnie pochodzi autor. Ale wysiłek zostanie nagrodzony !
Witam! Czy posiada może ktoś książkę "Algebra i teoria liczb" A. Neugebauera? Potrzebuję numeru strony, na której znajduje się ćwiczenie 2.11 (zagadka Erdosa).
- Chewbacca97
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
Wybrano \(\displaystyle{ n+1}\) liczb ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3, ... ,2n\right\}}\). Udowodnić, że znajdą się wśród nich dwie liczby względnie pierwsze.
Zadanie ze strony 21.
Zadanie ze strony 21.