Oblicz pole obszaru D
Oblicz pole obszaru D
Tak jak podałam w temacie, zadanie z którym mam problem, dotyczy obliczania pola obszaru za pomocą całki podwójnej. Obszar, o którym mowa w zadaniu to położona w I ćwiartce część koła:
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-1)^{2} \le 2}\)
Kompletnie nie mam pojęcia, jakie wybrać tutaj granice całkowania i czy powinnam przechodzić na współrzędne biegunowe.
\(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-1)^{2} \le 2}\)
Kompletnie nie mam pojęcia, jakie wybrać tutaj granice całkowania i czy powinnam przechodzić na współrzędne biegunowe.
Oblicz pole obszaru D
Czyli...?
\(\displaystyle{ x=rcos \alpha \\ y=rsin \alpha \\ J=r \\ 0 \le \alpha \le \frac{ \pi }{2} \\ ... \le r \le \sqrt{2}}\)
Nie wiem, jak z jednej strony ograniczyć promień w tym wypadku :/
\(\displaystyle{ x=rcos \alpha \\ y=rsin \alpha \\ J=r \\ 0 \le \alpha \le \frac{ \pi }{2} \\ ... \le r \le \sqrt{2}}\)
Nie wiem, jak z jednej strony ograniczyć promień w tym wypadku :/
-
bartek118
- Użytkownik

- Posty: 5965
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Oblicz pole obszaru D
Przesunięte, czyli
\(\displaystyle{ x-1 = r \cos \alpha \\
y-1 = r \sin \alpha}\)
No a promień jest taki: \(\displaystyle{ r \in (0, \sqrt{2}]}\)
\(\displaystyle{ x-1 = r \cos \alpha \\
y-1 = r \sin \alpha}\)
No a promień jest taki: \(\displaystyle{ r \in (0, \sqrt{2}]}\)
Oblicz pole obszaru D
Aaaa... No i wszystko jasne Tak obstawiałam, że promień z drugiej strony będzie ograniczało 0, ale nie byłam tego pewna!
Wielkie dzięki za pomoc!
P.S. Czy przy zastosowaniu takich przesuniętych współrzędnych biegunowych jakobian wynosi r?
Wielkie dzięki za pomoc!
P.S. Czy przy zastosowaniu takich przesuniętych współrzędnych biegunowych jakobian wynosi r?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2014, o 16:32 przez SPQR_94, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bartek118
- Użytkownik

- Posty: 5965
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Oblicz pole obszaru D
Przelicz dla pewności, jako proste ćwiczenieSPQR_94 pisze:P.S. Czy przy zastosowaniu takich przesuniętych współrzędnych biegunowych jakobian wynosi r.
-
miodzio1988
Oblicz pole obszaru D
Zgadza sięP.S. Czy przy zastosowaniu takich przesuniętych współrzędnych biegunowych jakobian wynosi r?
Oblicz pole obszaru D
Mam jeszcze jedno pytanie... Zastanawiam się, czy przy przechodzeniu na współrzędne biegunowe przesunięte nie powinnam jakoś zmienić zakresu, do którego należy \(\displaystyle{ \alpha}\)?
Czy zakres \(\displaystyle{ 0 \le \alpha \le \frac{ \pi }{2}}\) jest nadal aktualny?
Czy zakres \(\displaystyle{ 0 \le \alpha \le \frac{ \pi }{2}}\) jest nadal aktualny?
- Lider_M
- Użytkownik

- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Oblicz pole obszaru D
Złe ograniczenie na promień gdy przyjmiemy, że kąt jest "pełny", w przypadku tych współrzędnych tak prosto nie będzie.bartek118 pisze:Przesunięte, czyli
\(\displaystyle{ x-1 = r \cos \alpha \\
y-1 = r \sin \alpha}\)
No a promień jest taki: \(\displaystyle{ r \in (0, \sqrt{2}]}\)
Według mnie lepiej zastosować standardowe współrzędne biegunowe i wtedy ograniczenie na promień bierzemy z warunku \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2\leqslant 2}\).
-
bartek118
- Użytkownik

- Posty: 5965
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Oblicz pole obszaru D
Myślę, że na jedno wychodzi właściwie; i tak trzeba uważać przy przecięciach z osiami.Lider_M pisze:Złe ograniczenie na promień gdy przyjmiemy, że kąt jest "pełny", w przypadku tych współrzędnych tak prosto nie będzie.bartek118 pisze:Przesunięte, czyli
\(\displaystyle{ x-1 = r \cos \alpha \\
y-1 = r \sin \alpha}\)
No a promień jest taki: \(\displaystyle{ r \in (0, \sqrt{2}]}\)
Według mnie lepiej zastosować standardowe współrzędne biegunowe i wtedy ograniczenie na promień bierzemy z warunku \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2\leqslant 2}\).
- Lider_M
- Użytkownik

- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Oblicz pole obszaru D
Tylko w przypadku standardowych biegunowych mamy ograniczenia \(\displaystyle{ 0\leqslant\varphi\leqslant\frac{\pi}{2},0\leqslant r\leqslant 2(\cos\varphi+\sin\varphi)}\), a w przypadku przesuniętych będą o wiele trudniejsze.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Oblicz pole obszaru D
Dyskusja ze wszech miar pożyteczna, ale czy ktoś z dyskutujących narysował ten obszar? PO narysowaniu widać, że nie potrzeba żadnych całek, żeby wyliczyć pole.
A jeżeli już koniecznie musimy całkować, to najłatwiej policzyć pole kołą i odjąć od niego 2 razy pole kawałka koła, które leży pod osią OX. To całkuje sie dość prosto.
A jeżeli już koniecznie musimy całkować, to najłatwiej policzyć pole kołą i odjąć od niego 2 razy pole kawałka koła, które leży pod osią OX. To całkuje sie dość prosto.

