Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 8 maja 2014, o 00:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Rysunek przedstawia kwadrat, którego dwa wierzchołki leżą na prostej, a pozostałe dwa na zewnętrznie stycznych okręgach o promieniu 1, stycznych do tej prostej. Jakie jest pole tego kwadratu?
-
- Użytkownik
- Posty: 22215
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Przesuń układ współrzędnych tak, żeby os OY przechodziła przez punkt styczności okręgów. wtedy współrzędne punktu J będą \(\displaystyle{ (a/2,a)}\). Dla jakiego \(\displaystyle{ a}\) ten punkt leży na okręgu?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 8 maja 2014, o 00:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Właśnie to chcę wyznaczyć w sposób algebraiczny, lecz nie udawało mi się to, więc zapytałem tutaj.
Dzięki GeoGebrze wyznaczyłem (przez przypadek), że \(\displaystyle{ a=0.4}\), ale wolę bardziej rozumowe rozwiązanie
Dzięki GeoGebrze wyznaczyłem (przez przypadek), że \(\displaystyle{ a=0.4}\), ale wolę bardziej rozumowe rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Narysuj odcinki:
1. od środka okręgu do stycznej drugiego okręgu z prostą
2. rewers
Przecięcie się tych odcinków z okręgami wyznacza bok kwadratu
1. od środka okręgu do stycznej drugiego okręgu z prostą
2. rewers
Przecięcie się tych odcinków z okręgami wyznacza bok kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Zauważmy z rysunku,
\(\displaystyle{ (r-a)^2 + (r- \frac{a}{2} )^2 = r^2}\)
Po rozwiązaniu względem a otrzymujemy :
\(\displaystyle{ a_1=2r}\), oraz \(\displaystyle{ a_2= \frac{2}{5} r}\)
Pierwsze rozwiązanie, czyli \(\displaystyle{ a=2r}\) , nie spełnia warunku zadania wskazanego na rysynku dołączonym do treści, choć rzeczywiście oba rozwiązania spełniają warunek :
"dwa wierzchołki leżą na prostej, a pozostałe dwa na zewnętrznie stycznych okręgach ",
zatem odrzucamy je.
Drogie rozwiązanie: \(\displaystyle{ a= \frac{2}{5} r}\) jest tym poszukiwanym.
W.Kr.
że :\(\displaystyle{ (r-a)^2 + (r- \frac{a}{2} )^2 = r^2}\)
Po rozwiązaniu względem a otrzymujemy :
\(\displaystyle{ a_1=2r}\), oraz \(\displaystyle{ a_2= \frac{2}{5} r}\)
Pierwsze rozwiązanie, czyli \(\displaystyle{ a=2r}\) , nie spełnia warunku zadania wskazanego na rysynku dołączonym do treści, choć rzeczywiście oba rozwiązania spełniają warunek :
"dwa wierzchołki leżą na prostej, a pozostałe dwa na zewnętrznie stycznych okręgach ",
zatem odrzucamy je.
Drogie rozwiązanie: \(\displaystyle{ a= \frac{2}{5} r}\) jest tym poszukiwanym.
W.Kr.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2014, o 16:53 przez kruszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22215
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
@W.Kr. ładniutkie
\(\displaystyle{ a=2r}\) daje kwadrat, któy (moim zdaniem) tez spełnia warunki zadania: to kwadrat o wierzcholkach (z oryginalneho obrazka) \(\displaystyle{ (1,0), (3,0), (3,2), (1,2)}\)
\(\displaystyle{ a=2r}\) daje kwadrat, któy (moim zdaniem) tez spełnia warunki zadania: to kwadrat o wierzcholkach (z oryginalneho obrazka) \(\displaystyle{ (1,0), (3,0), (3,2), (1,2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Zauważyłem to, już poprawiałem rysunek i tekst.
Ukłony,
W.Kr.
"Dwa razy przeczytaj co napisałeś nim klikniesz wstaw".
Takie motto powinno mnie obowiązywać.
Ukłony,
W.Kr.
"Dwa razy przeczytaj co napisałeś nim klikniesz wstaw".
Takie motto powinno mnie obowiązywać.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 8 maja 2014, o 00:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi, szczególnie kruszewskiemu za rozwiązanie, które jest bardzo ładne objaśnione
Nie wiedziałem nawet, że odcinek pomiędzy środkiem okręgu, a punktem styczności drugiego okręgu daje punkty potrzebne do wyznaczenia kwadratu. Zawsze to coś nowego
Ja brnąc niejako po swojemu znalazłem inne (i mam nadzieję łatwiejsze) rozwiązanie.
Załóżmy, że połowa dolnej podstawy kwadratu leży na początku układu współrzędnych, a więc w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) Oś \(\displaystyle{ OY}\), będzie styczną do obu okręgów, tak samo oś \(\displaystyle{ OX}\), jak na rysunku na końcu tego posta.
Równanie okręgu po prawej jest równe \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2=1}\)
Wyznaczmy prostą \(\displaystyle{ y=2x}\)
Mamy dzięki temu ładny układ równań. Podstawiając za \(\displaystyle{ y}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(2x-1)^2=1}\), co daje nam równanie \(\displaystyle{ 5x^2-6x+1=0}\)
Równanie daje nam dwa rozwiązania
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{5}}\) i \(\displaystyle{ x_{2} = 1}\) - punkty przecięcia z okręgiem
Po przeanalizowaniu tego, doprowadzamy do wniosku, że chodzi o \(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{5}}\), więc \(\displaystyle{ y=0.4}\)
Analogicznie robimy lewą stronę
\(\displaystyle{ y=-2x}\) - prosta, \(\displaystyle{ (x+1)^2+(y-1)^2=1}\) - okrąg, co daje nam \(\displaystyle{ x=-0.2}\) i \(\displaystyle{ y=0.4}\). Z tego możemy już zbudować kwadrat widoczny na rysunku, którego długość boku wynosi \(\displaystyle{ 0.4}\), a pole \(\displaystyle{ 0.16}\)
Nie wiedziałem nawet, że odcinek pomiędzy środkiem okręgu, a punktem styczności drugiego okręgu daje punkty potrzebne do wyznaczenia kwadratu. Zawsze to coś nowego
Ja brnąc niejako po swojemu znalazłem inne (i mam nadzieję łatwiejsze) rozwiązanie.
Załóżmy, że połowa dolnej podstawy kwadratu leży na początku układu współrzędnych, a więc w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) Oś \(\displaystyle{ OY}\), będzie styczną do obu okręgów, tak samo oś \(\displaystyle{ OX}\), jak na rysunku na końcu tego posta.
Równanie okręgu po prawej jest równe \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2=1}\)
Wyznaczmy prostą \(\displaystyle{ y=2x}\)
Mamy dzięki temu ładny układ równań. Podstawiając za \(\displaystyle{ y}\), otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(2x-1)^2=1}\), co daje nam równanie \(\displaystyle{ 5x^2-6x+1=0}\)
Równanie daje nam dwa rozwiązania
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{5}}\) i \(\displaystyle{ x_{2} = 1}\) - punkty przecięcia z okręgiem
Po przeanalizowaniu tego, doprowadzamy do wniosku, że chodzi o \(\displaystyle{ x_{1} = \frac{1}{5}}\), więc \(\displaystyle{ y=0.4}\)
Analogicznie robimy lewą stronę
\(\displaystyle{ y=-2x}\) - prosta, \(\displaystyle{ (x+1)^2+(y-1)^2=1}\) - okrąg, co daje nam \(\displaystyle{ x=-0.2}\) i \(\displaystyle{ y=0.4}\). Z tego możemy już zbudować kwadrat widoczny na rysunku, którego długość boku wynosi \(\displaystyle{ 0.4}\), a pole \(\displaystyle{ 0.16}\)
Ostatnio zmieniony 18 lip 2014, o 13:49 przez madoris, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22215
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Krótko mówiąc zrobiłeś dokładnie to, o czym pisałem w moim poście
Przesuń układ współrzędnych tak, żeby os OY przechodziła przez punkt styczności okręgów. wtedy współrzędne punktu J będą \(\displaystyle{ (a/2,a)}\). Dla jakiego a ten punkt leży na okręgu?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Kolega madoris pisze :
"Równanie okręgu po prawej jest równe \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2=1}\)"
Otóż nie, bo równanie tego (jak i każdego innego) okręgu ma po prawej stronie znaku równości kwadrat miary promienia, owe \(\displaystyle{ r^2}\), zatem powinno być dla tego okręgu o r=1:
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2=1^2}\)
Znając odciętą punktu przecięcia prostej z okręgiem i wiedząc że jest ona połową boku poszukiwanego kwadratu, zauważamy wprost, że jego pole jest równe poczwórnemu polu kwadratu zbudowanego na odciętej punktu wspólnego okręgu i prostej. Zatem \(\displaystyle{ A=4 \cdot \left( \frac{1}{5} \right)^2 = \frac{4}{25}}\) pola kwadratu o boku równemu promieniowi okręgu.
Nie zachodzi więc potrzeba rozwiązywania " dla lewego okręgu".
W.Kr.
PS. A tak cichutko zauważę, że działania na ułamkach "zwyczajnych" dają wyniki nie tylko dokładne, ale i ładniejsze dla patrzącego.
"Równanie okręgu po prawej jest równe \(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2=1}\)"
Otóż nie, bo równanie tego (jak i każdego innego) okręgu ma po prawej stronie znaku równości kwadrat miary promienia, owe \(\displaystyle{ r^2}\), zatem powinno być dla tego okręgu o r=1:
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(y-1)^2=1^2}\)
Znając odciętą punktu przecięcia prostej z okręgiem i wiedząc że jest ona połową boku poszukiwanego kwadratu, zauważamy wprost, że jego pole jest równe poczwórnemu polu kwadratu zbudowanego na odciętej punktu wspólnego okręgu i prostej. Zatem \(\displaystyle{ A=4 \cdot \left( \frac{1}{5} \right)^2 = \frac{4}{25}}\) pola kwadratu o boku równemu promieniowi okręgu.
Nie zachodzi więc potrzeba rozwiązywania " dla lewego okręgu".
W.Kr.
PS. A tak cichutko zauważę, że działania na ułamkach "zwyczajnych" dają wyniki nie tylko dokładne, ale i ładniejsze dla patrzącego.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Do tego bok kwadratu \(\displaystyle{ 2x}\) i nie ma ,,ułamków".piasek101 pisze:Pionowa przez J; pozioma przez B i połączyć C z J.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Kwadrat styczny zewnętrznie do dwóch okręgów
Zobacz rozwiązanie Madorisa. Użył Twojego równania. Wszystko jest dobrze, ale mamy ułamki