wspolczynnik SPF, liczba warst piramidy - wyrazenia algebr.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
spartan12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 sty 2005, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tranobrzeg

wspolczynnik SPF, liczba warst piramidy - wyrazenia algebr.

Post autor: spartan12 »

1. Skuteczność ochrony przeciw słonecznej, która zapewnia krem do opalania określa współczynnik SPF (Sun Protection Factor). Współczynnik SPF równy n oznacza, że posmarowanie skory kremem pozwala na n krotne wydłużenie czasu przebywania na słońcu. Oznaczmy literą t czas w minutach bezpiecznego opalania się bez użycia kremu. Zapisz wyrażenie, które pomaga dobrać odpowiedni krem, gdy chcemy przebywać na słońcu g godzin.

2. Wyobraź sobie, że projektujesz piramidę zbudowana z bloków skalnych ułożonych warstwami na planie kwadratu. Załóżmy, że bok pierwszy warstwy takiej piramidy ma długość 50 m, a długość każdej następnej warstwy stanowi 0,9 długości boku warstwy leżącej bezpośrednio pod nią. Oblicz ilość warstw potrzebnych do ułożenia tej piramidy.
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

wspolczynnik SPF, liczba warst piramidy - wyrazenia algebr.

Post autor: Yavien »

1. g godzin to 60*g minut
krem ze wspolczynnikiem n pozwala na spedzenie n*t minut na sloncu
chcemy, zeby n*t \(\displaystyle{ \small q}\) 60*g, trzeba to przeksztalcic aby uzyskac wzor na n

2. tutaj na moj gust brakuje jakies informacji, kiedy konczymy piramide, np jaka jest wielkosc blokow skalnych, powiedzmy, ze czubek piramidy (ostatnia warstwa) bedzie kwadratem 1mx1m
pierwsza warstwa ma bok a1 = 50
druga a2 = 50*0,9
trzecia a3 = 50*0,9*0,9 = 50*(0,9)2

i ogolnie kazda kolejna an = an-1*0,9 = a1*(0,9)n-1
chcemy, zeby an < 1
trzeba przeksztalcic odpowiednio, rozwiazac nierownosc i wybrac najmniejsza liczbe naturalna n, dla ktorej nierownosc jest prawdziwa.

[ Dodano: Czw 27 Sty, 2005 01:27 ]
wyszlo mi 39 warstw

A do pierwszego: byc moze tez nalezy podac liczbe naturalna, wtedy bedziemy przeksztalcac rownanie n*t = 60*g i brac najmniejsza liczbe naturalna, dla ktorej to sie zgadza.
ODPOWIEDZ